Κορονοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα στις κλινικές σε Περιστέρι- Γλυφάδα- Διπλή εισαγγελική παρέμβαση

Ανησυχία και οργή έχουν προκαλέσει οι νέες εστίες αναζωπύρωσης του κορονοϊού σε υγειονομικές δομές και συγκεκριμένα σε ιδιωτικές κλινικές στο Περιστέρι και τη Γλυφάδα έχοντας σημάνει συναγερμός στην Πολιτική Προστασία.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε δεύτερη κατεπείγουσα ποινική προκαταρκτική έρευνα για την κλινική στη Γλυφάδα, πέραν εκείνης στο Περιστέρι, καθώς και εκεί έχουν εντοπιστεί κρούσματα του κορονοϊού και ελέγχονται τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Σχεδόν αμέσως είχε διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και για την κλινική στο Περιστέρι προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής. Σήμερα Παρασκευή και παρά τις ραγδαίες εξελίξεις, η κλινική του Περιστερίου παραμένει ανοιχτή, πραγματοποιώντας αιμοκαθάρσεις στον πρώτο όροφο και όχι στο ισόγειο, όπου βρέθηκαν τα κρούσματα. Αντίθετα η κλινική στη Γλυφάδα, όπου επίσης έχει σημάνει συναγερμός, είναι κλειστή.

Κορονοϊός-Περιστέρι: Δεν ξέρουμε πού θα κάνουν αιμοκάθαρση, λέει ο γιος ηλικιωμένης ασθενούς

Την Πέμπτη υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό η ηλικιωμένη γυναίκα που κάνει αιμοκάθαρση στην κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, όπου διαπιστώθηκαν κρούσματα και θάνατοι λόγω του ιού, καθώς και ο γιος της.

“Η μητέρα μου κάνει αιμοκάθαρση Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο. Εμείς πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι για την αιμοκάθαρση μας κάλεσε η γιατρός της μονάδας και μας είπε να πάμε λίγο νωρίτερα γιατί θα κάνουμε το τεστ του κορονοϊού και η μητέρα μου και εγώ. Περιμένουμε σήμερα να βγουν τα τεστ της κλινικής”, ανέφερε ο γιος της ηλικιωμένης γυναίκας, κ. Σκαμαντζούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

“Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πού και το πότε θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι αιμοκάθαρση…Προβληματισμό μας προκαλεί και το γεγονός ότι άφησαν άνθρωπο με υψηλό πυρετό να κάνει αιμοκάθαρση μαζί με άλλους ανθρώπους, ενώ γενικά τηρούν τα μέτρα προστασίας. Χθες τη μητέρα μου δεν την θερμομέτρησαν, αλλά πολλές φορές έχει θερμομετρηθεί”, κατέληξε.

Οργή Χαρδαλιά

Σε καραντίνα τέθηκε η δομή υγείας στα δυτικά προάστια της Αττικής, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Πέμπτη. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως βρέθηκαν συνολικά 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 13 αφορούν σε τρόφιμους, τα 11 σε εργαζόμενους και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αυτά που κινητοποίησαν τις Αρχές. Όπως είπε, τη δομή επισκέφτηκαν ο ίδιος και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και για δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους, στα νότια προάστια. Σημειώνεται πως ένας ασθενής που βρέθηκε θετικός κατέληξε. Έγινε μάλιστα η δειγματοληψία σε περίπου 130 εργαζομένους και στους τροφίμους. Όπως είπε, περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα, ωστόσο, τα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν εργαζομένους βγήκαν αρνητικά.

Έστειλε δε ξεκάθαρο μήνυμα ότι “οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες και πιθανή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών” για να συμπληρώσει πως “δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο”.

Τσιόδρας: «Δεν υπήρξε η επαγρύπνηση που θα περιμέναμε»

Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, κύριος στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός του ιού σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών αυξημένου κινδύνου. «Ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις μονάδες υγείας», τόνισε και επισήμανε ότι εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν έγκαιρα ύποπτα περιστατικά. «Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου όπως είπε «δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν».

Όπως έγινε γνωστό χθες, τρία από τα θύματα που ανακοινώθηκαν προέρχονται από την κλινική «Ταξιάρχαι». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδιδαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και OPEN, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, ενώ οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν έναν ακόμη νεκρό να προέρχεται από την κλινική «Κασταλία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ