Κιβωτός του Κόσμου: Έφοδοι της αστυνομίας σε όλες τις δομές για να μην καταστραφούν έγγραφα και στοιχεία

Η οικονομική αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έχει ζητήσει από τις όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, όπου βρίσκονται δομές της Κιβωτού του Κόσμου, να κάνουν ελέγχους με απώτερο σκοπό να μην καταστραφούν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα μετά το “τσουνάμι” καταγγελιών.

Κιβωτός του Κόσμου: Έφοδος της Αστυνομίας στη δομή της Καλαμάτας

Έτσι, ήδη από χθες με την έφοδο στην δομή της Χίου, σήμερα έγινε έφοδος στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, αλλά και στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να πάρουν όλα τα έγγραφα που υπάρχουν για οικονομικές δοσοληψίες αλλά και έγγραφα που αφορούν στην λειτουργία. Προσπαθούν να αποτρέψουν κάποια ενδεχόμενη προσπάθεια από πρώην στελέχη του Δ.Σ. της ΜΚΟ να πάρουν έγγραφα και τα καταστρέψουν πριν φτάσουν στα χέρια των Αρχών.

Η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας εστιάζεται σε όλες τις δομές της «Κιβωτού» και σε 15 άτομα που διοικούσαν την οργάνωση.

Κιβωτός του Κόσμου: Συγκλονίζει 8χρονος – Η τιμωρία στο κλουβί και το «καψόνι» με χαλασμένο φαγητό

Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, έπειτα από παραγγελία της οικονομικής αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον 5ετίας.

Βέβαια, όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την οικονομική αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Νέα καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου: Με απειλούσαν ότι δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Πληροφορίες από αστυνομική πηγή, επισημαίνουν πως όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ερευνηθούν και δωρεές ακινήτων.

Ταυτόχρονα, με όσο το δυνατόν ταχύτερο ρυθμό, θα πραγματοποιηθεί έρευνα και στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της «Κιβωτού», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν  δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για την φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στην μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην Δ.Σ. και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Έφοδος της αστυνομίας και στην δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων

Έφοδο πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία και στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την αιφνιδιαστική έρευνα διενεργούν αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι μαζί με δικαστικό λειτουργό πέρασαν την πόρτα της δομής μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η έφοδος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η εισαγγελία ανηλίκων και οι αστυνομικοί αναζητούν στοιχεία που μπορεί να ρίξουν «φως» στην υπόθεση των καταγγελιών περί ασέλγειας και κακοποίησης ανηλίκων σε δομές της «Κιβωτού».

Σημειώνεται ότι χθες η εκπομπή LiveNews μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες και η δομή της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή δεν διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Το ίδιο φέρεται να συμβαίνει, επίσης, με την δομή της Καλαμάτας αλλά και της Κόνιτσας.

Κιβωτος Πωγωνιανή

Κιβωτός Πωγωνιανή

Η έρευνα στην δομή της Χίου

Χθες, Πέμπτη, ένα κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου πραγματοποίησε έλεγχο και στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» στην Χίο, γνωστή ως «Κιβωτός του Αιγαίου».

Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση εντολής της οικονομικής αστυνομίας. Δύο οχήματα με συμβατικές πινακίδες πήγαν στις εγκαταστάσεις της δομής στην περιοχή του Αίπους, έξω από την πόλη της Χίου και πραγματοποίησαν έλεγχο τόσο στα γραφεία της διοίκησης όσο και στο προσωπικό γραφείο του πατρός Αντωνίου. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους φακέλους, υπολογιστές και άλλα στοιχεία που θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την έρευνα.

Η δομή «Κιβωτός του Αιγαίου» στεγάζεται σε κτίσματα (αθλητικές εγκαταστάσεις, σπιτάκια, διαμερίσματα και μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες) κατασκευασμένα μετά το 1990 ως τουριστική δημοτική επιχείρηση στη βάση του τότε αναπτυξιακού νόμου 1262/1982 από τον τότε Δήμο Βροντάδου και την Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία «Προμηθευτική Α.Ε». Η διαδικασία της παραχώρησης της ανενεργού δομής ξεκίνησε το 2013 και το 2014 υπογράφτηκε συμβόλαιο παραχώρησης στη ΜΚΟ την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρος της πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

Κιβωτός Χίος

«Αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με την μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός» είπε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Χίο ο πρώην δήμαρχος του νησιού Μάρκος Μενής και πρόεδρος σήμερα της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας «Προμηθευτική Α.Ε».

Και συνέχισε: «Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που το είχε δώσει. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο. Αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ και εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι έπρεπε να πληρώσουμε και πληρώνουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ».

Μιλώντας πάντα στην ΕΡΤ ο πρώην δήμαρχος Χίου υποστήριξε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, ενώ τελικά έλαβε ένα εξώδικο από την ΜΚΟ:

«Η πρώτη αντίδραση η δική μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την Κιβωτό στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο. Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο π. Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, και βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις».

Ερωτηθείς γιατί αρνιόταν η «Κιβωτός του Κόσμου» να καταβάλει το συμφωνημένο ποσό, ο κ. Μενής είπε: «Το μόνο που μας μεταφέρθηκε ήταν ότι ο π. Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην ‘Κιβωτό του Κόσμου’. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της ‘Κιβωτού’. Παρ’ όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον δήμο της Χίου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ