Κασίδης: Το νησάκι που έγινε της Πόπης – BINTEO από drone

Μια ανάσα από την Αττική βρίσκεται το νησάκι όπου έγινε… της Πόπης. Πρόκειται για τη νησίδα Κασίδης ή Κασίδι, ένα ξερό βραχώδες νησάκι στο μέσο της θάλασσας,  περίπου τριακόσια μέτρα από τις βραχονησίδες “Φλέβες” και ένα μίλι από το ακρωτήριο “Μικρό Καβούρι”, αλλά και μόλις  700 μέτρα από το Άκρο της Βουλιαγμένης, γνωστό και ως Λαιμός.

Το νησάκι αυτό κρύβει μία τραγική ιστορία, καθώς εκεί έγινε κυριολεκτικά της “Πόπης”.

Πώς βγήκε η φράση “έγινε της Πόπης”

Το 1920, ένα μετασκευασμένο επιβατικό ατμόπλοιο περιέρχεται στην ιδιοκτησία της “Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας” και φέρει το όνομα “Πόπη”. Το “Πόπη” ήταν ένα παλαιό σε ηλικία σκαρί, που όταν εντάχθηκε στην εταιρεία του Ποταμιάνου, μετρούσε ήδη σαράντα χρόνια ζωής.

Στις 27 Νοεμβρίου του 1934, η “Πόπη” εξώκειλε στη νησίδα “Κασίδης” που απέχει περίπου τριακόσια μέτρα από τις βραχονησίδες “Φλέβες” και ένα μίλι από το ακρωτήριο “Μικρό Καβούρι”.
Το πλοίο ήταν φορτωμένο, τουλάχιστον επισήμως, με 122 επιβάτες (τόσα ήταν τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί, ενώ αργότερα θα αποδειχθεί ότι οι επιβάτες έφθαναν τους 140 καθώς πολλοί είχαν εκδώσει εισιτήριο μέσα στο πλοίο).

Το πλοίο θα εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς, Σύρο, Πάρο, Νάουσα Πάρου, Νάξο, Φολέγανδρο, Σίκινο Οία, Ίο, Θήρα, Ανάφη, Αμοργό, Αιγιάλη, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και επιστροφή μέσω Νάξου, Πάρου, Σύρου, για να καταπλεύσει κάποτε στον Πειραιά απ’ όπου και είχε αναχωρήσει!

Το πλοίο προσέκρουσε στη νησίδα Κασίδας. Όταν το “Πόπη” προσέκρουσε, τόσο οι αξιωματικοί του πλοίου όσο και το πλήρωμα φρόντισαν να δώσουν προτεραιότητα στην εκφόρτωση των τυριών που το πλοίο μετέφερε πάνω στη βραχονησίδα, παρά στη διάσωση των επιβατών. Το πλοίο δεν διέθετε συσκευή ασύρματου τηλέγραφου.

Μετά την προσάραξη άρχισε να παίρνει κλίση προς τα δεξιά, ενώ οι επιβάτες του προσπαθούσαν να σωθούν μόνοι τους. Κανείς δεν βρέθηκε να τους οδηγήσει στο κατάστρωμα. Αυτή η απουσία του πληρώματος την ώρα του κινδύνου επέτεινε τη σύγχυση, ενώ μια φωνή ακούστηκε μέσα στο σκοτάδι: “Πνιγόμαστε, σωθείτε όπως μπορείτε”. Παρ’ ότι το πλοίο ουδέποτε βυθίστηκε ολόκληρο, έντεκα επιβάτες πνίγηκαν από τον πανικό που επικράτησε. Οι ναυαγοί του “Πόπη” φθάνοντας στον Πειραιά με σπαραγμό μετέφεραν τις εικόνες χάους που επικράτησαν στη διάρκεια της πρόσκρουσης.

Ο πανικός που επικράτησε κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, καθώς η πρόσκρουση έγινε νύχτα, έμεινε βαθιά χαραγμένος στη μνήμη του ναυτικού κόσμου και των νησιωτών. Η έκφραση “έγινε της Πόπης” έγινε ταυτόσημη με τον πανικό και την αταξία. Αφού το πλοίο δέχθηκε κάποιες επιδιορθώσεις στον Πειραιά, δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα, Ζάκυνθος, Αργοστόλι, Ληξούρι. Και σε αυτή τη γραμμή το “Πόπη” προσάραξε πάλι, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο για δεύτερη φορά τους επιβάτες του. Έλεγαν ότι λόγω υψηλού κέντρου βάρους το πλοίο ήταν ευάλωτο στις απότομες κλίσεις.

Δείτε το βίντεο drone της ομάδας UpStories

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ