Κακοκαιρία “Ελπίς”: Σε κλοιό χιονιά η χώρα και νέα επιδείνωση από το βράδυ – Πώς θα κινηθεί η δεύτερη ψυχρή “εισβολή”

Χιονοκαταιγίδες έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς».

Δορυφορικές εικόνες που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν τις νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης που έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές του Αιγαίου σήμερα και οι οποίες, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα.

Κατά διαστήματα παροδικές χιονοπτώσεις επηρεάζουν και πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Εύβοια και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου σημειώθηκαν χιονοκαταιγίδες.

Κακοκαιρία Ελπίς - meteo

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν μετά τις μεσημβρινές ώρες και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ωστόσο αυτή η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από τις βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση από τα βόρεια, αρχικά με τοπικές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που γρήγορα θα σταματήσουν.

Στη συνέχεια, χιονοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής και τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρές.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας “Ελπίς” και η Αττική από τη Δευτέρα

Αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα στην Πεντέλη, καθώς από αύριο αναμένεται και η Αττική να βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Στην Πάρνηθα, κλειστός παραμένει ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από τις προμεσημβρινές ώρες τη Δευτέρα έως και την Τρίτη κατά διαστήματα η Αττική θα δέχεται πυκνές χιονοπτώσεις, ικανές να προκαλέσουν προβλήματα ακόμη και στον αστικό ιστό.

 “υπ

Συσκέψεις για το δεύτερο “ψυχρό κύμα”

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη και του διοικητή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχου Σπυρίδωνα Λάσκου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου και σε συνεννόηση με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, ενώ τον επιχειρησιακό συντονισμό των ενεργειών έχει ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ στο επίκεντρό της θα βρεθεί το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας καθώς επίσης και ο βέλτιστος συντονισμός των συναρμόδιων φορέων με σκοπό να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Προς κλείσιμο τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα και την Τρίτη – Πώς θα γίνουν τα μαθήματα

Το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς“, εξετάζει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των παιδιών.

“Με δεδομένο ότι αύριο Δευτέρα και την Τρίτη τα πάντα θα είναι παγωμένα, η πρότασή μου είναι τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά” δήλωσε ο κ. Πατούλης.
Μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤ ΣΚ” ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι η “ασφάλεια των παιδιών προέχει των πάντων. Θα το εκτιμήσουμε στην απογευματινή μας συνάντηση στην Περιφέρεια. Η ασφάλεια των παιδιών και από άποψη των μετακινήσεων και από την πλευρά της ιατρικής προέχει καθώς δεν είναι μόνο το χιόνι και ο παγετός αλλά και τα κλειστά παράθυρα στα σχολεία”.

Το θέμα της λειτουργίας των σχολείων τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στο ξεκίνημα οπότε και αναμένεται να χτυπήσει το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» θα συζητηθεί στη διευρυμένη διαδικτυακή σύσκεψη της περιφέρειας Αττικής σήμερα το απόγευμα κατόπιν σύσκεψης όπου θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.

Όπως ανακοίνωσε, πάντως το υπουργείο Παιδείας, μέσω τηλεκπαίδευσης θα γίνουν τα μαθήματα στα σχολεία εκείνα που δεν θα λειτουργήσουν λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρο Κόπτση, σε περιπτώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά λόγο αρμοδιότητας, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, προβλέπεται εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

“Η τηλεκπαίδευση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όταν για έκτακτους αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί αυτή να διεξαχθεί δια ζώσης”, επισημαίνεται.

Στερεά Ελλάδα: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία – Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι στην Εύβοια αποφασίζουν το κλείσιμο των σχολείων, προληπτικά, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη έτσι ώστε να περάσει το κύμα κακοκαιρίας το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα πλήξει την περιοχή.

Ήδη, ο δήμος Ερέτριας αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την Τετάρτη όπως επίσης και ο δήμος Καρύστου και αναμένεται η απόφαση για τον δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας ενώ δεν αποκλείεται παρόμοιες αποφάσεις να έχουμε και σε άλλες περιοχές στους υπόλοιπους δήμους της Στερεάς Ελλάδας κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ωστόσο οι προετοιμασίες για το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελπίδα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα είναι περιορισμένα και αντιμετωπίζονται.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Εύβοια και στον ορεινό όγκο της Ευρυτανίας.

Στην Εύβοια χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω της χιονόπτωσης αλλά κυρίως λόγω του παγετού που επικρατεί στους δρόμους

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Ροβιές.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου – Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Στην Ευρυτανία η δυσκολία της κίνησης των οχημάτων που χρειάζονται επίσης αλυσίδες είναι στους δρόμους

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Σε ό,τι αφορά την Φωκίδα και τη Βοιωτία το πρόβλημα εντοπίζεται στο δρόμο από την Αράχωβα μέχρι τον Επτάλοφο ο δρόμος δηλαδή που οδηγεί και στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Τέλος μεγάλος όγκος χιονιού έχει πέσει και στο νησί της Σκύρου όπου με εκχιονιστικά μηχανήματα γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο του νησιού.

Στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα το μεγάλο βάρος των προσπαθειών θα δοθεί στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ιδιαίτερα από την περιοχή του Κάστρου της Βοιωτίας μέχρι και τα Καμένα Βούρλα της Φθιώτιδας, για να παραμείνει ανοιχτή.

Κακοκαιρία “Ελπίς” – Στα λευκά η Κρήτη

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει ντύσει στα… λευκά αρκετές περιοχές στην Κρήτη.

Χιονόπτωση σημειώνεται σε περιοχές του Οροπεδίου Λασιθίου, στα Ανώγεια ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και σε περιοχές μία ανάσα από το Ηράκλειο όπως σε Αρχάνες, Βασιλειές, αλλά και στην Κέρη του Δήμου Μαλεβιζίου.

Κακοκαιρία Ελπίς - Κρήτη

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννη Λεονταράκη, υπάρχει πρόβλεψη για να είναι όλο το προσωπικό και οι χειριστές των μηχανημάτων στις θέσεις τους, έτοιμοι να επέμβουν σύμφωνα με το ekriti.gr.

Δείτε εικόνες με χιόνι τόσο από το Ηράκλειο όσο και από άλλες περιοχές:

Κακοκαιρία Ελπίς - Κρήτη

Βίντεο από το Οροπέδιο Λασιθίου όπου λόγω χιονόπτωσης όλοι οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται εντός και προς το Οροπέδιο, θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή να είναι 4Χ4.

Βίντεο του Λευτέρη Βαρδάκη από τη χιονόπτωση σήμερα το πρωί στις Βασιλειές:

Στα Χανιά και στην περιοχή του Ομαλού η συγκοινωνία διεξάγεται μόνο με οχήματα 4Χ4, ενώ εκχιονισμοί γίνονται από το πρωί από εργολαβικά συνεργεία της Περιφέρειας από τους Λάκκους με κατεύθυνση τον Ομαλό.

Στα Σφακιά έχει χιονίσει στην περιοχή του Ασκύφου ωστόσο ο δρόμος παραμένει ανοικτός καθώς πραγματοποιούνται εκχιονισμοί με μηχάνημα του δήμου.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στα λευκά έχει ντυθεί και η περιοχή των Ανωγείων στο Ρέθυμνο, ενώ χιονίζει σε χωριά του Αμαρίου, στο Αρκάδι καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού.

Ο δρόμος Σπήλι – Γερακάρι έχει κλείσει από το πρωί για προληπτικούς λόγους.

Λόγω των καιρικών συνθηκών και με την πρόβλεψη για ένταση των καιρικών φαινομένων κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη, τα σχολεία και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης στο δήμο Ρεθύμνου, και στα Ανώγεια καθώς και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο στο Έλος Κισσάμου.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν έως και την Τετάρτη, 26/01/2022, ο δήμος Χανίων προχώρησε στο έκτακτο άνοιγμα δημοτικών δομών, ώστε να καταφύγουν οι άστεγοι της πόλης.

Συγκεκριμένα, εκτάκτως από χθες Σάββατο, έως και την Τετάρτη 26/01/2022, θα παραμείνει ανοικτό το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων.

Επίσης, το Κέντρο Απασχόλησης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στην περιοχή Σπλάντζια, θα παραμείνει ανοιχτό από την Δευτέρα έως και Τετάρτη από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα.

Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν δύο αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα Χανιά, ενώ κλειστές μέχρι την Τετάρτη θα παραμείνουν οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου της πόλης.

Κακοκαιρία “Ελπίς” – Αμοργός: Χιόνι και στο βάθος… απέραντο γαλάζιο – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Στα λευκά έχουν “ντυθεί” οι Κυκλάδες, λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς”. Οι κάτοικοι πολλών νησιών, ξυπνώντας το πρωί, είδαν χιονισμένο τοπίο. Η εικόνα στην Αμοργό είναι μαγευτική. Το χιόνι έχει καλύψει το νησί των Κυκλάδων απ’ άκρη σ’ άκρη και το σκηνικό είναι βγαλμένο από παραμύθι.

Δείτε τις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ