Κακοκαιρία Elias: Μεγάλα προβλήματα σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Φωκίδα – Εκκενώνεται ο οικισμός Αμπελώνα του Παλαμά Καρδίτσας

Για μία δύσκολη νύχτα ετοιμάζονται οι κάτοικοι σε Καρδίτσα και περιοχές της Φθιώτιδας και της Φωκίδας καθώς η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά την χώρα και προκαλεί «κύμα» εκκενώσεων οικισμών.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Αμπελώνα του δήμου Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρεια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Χάλκη της Λάρισας εκκενώθηκαν προληπτικά. Επιπλέον δόθηκε μήνυμα εκκένωσης στα χωριά Σοφιάδα και Πετριλιά, τα οποία βρίσκονται στα σύνορα Φθιώτιδας και Καρδίτσας.

Περίπου στις 22:30 ο Δήμος Παλαμά ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς της περιοχής. Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Παλαμά ανέφερε ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος «112». Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

Λίγο πριν τις 16:30 ήχησε και πάλι το 112 για εκκένωση του χωριού Σωτήριου, που χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία Daniel. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να φύγουν από το χωριό με προορισμό την Λάρισα, καθώς η περιοχή έχει άρχισε να πλημμυρίζει. Αμέσως μόλις εστάλη το μήνυμα οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, που χτύπησε τις καμπάνες για να ειδοποιήσει όλους τους κατοίκους.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του χωριού Αρμένι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθώς στην περιοχή αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Αποκλεισμένο το Παλαιοχώρι Καλαμπάκας

Αποκλεισμένο είναι το χωριό Παλαιοχώρι της ορεινής Καλαμπάκας, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές σημειώθηκε καθίζηση του οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το χωριό με την γέφυρα Κουκοράβα και τη Χρυσομηλιά. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη μηχανήματα βρίσκονται στο σημείο όπου υπάρχει η ζημιά και καταβάλουν τα μέγιστα ώστε να την αποκαταστήσουν.

Στο κόκκινο ο Σπερχειός ποταμός

Από την έντονη βροχόπτωση τα αναχώματα στον ποταμό Σπερχειό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων. Η ένταση της βροχής είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Ήδη το ποτάμι, έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα εκτονώσει την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό 4 ηλικιωμένα άτομα και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Λάρισα: Έσπασε φράγμα – Διακοπές ρεύματος

Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Σωτήριο.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης υπάρχουν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη. Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας στον δήμο Κιλελέρ και η Δήμητρα του δήμου Αγιάς.

Αρκετοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι σε όλη το νομό Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας. Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

(α) στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο & προς Λάρισα).

(β) στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες & προς Βόλο).

Την ίδια στιγμή, τα παρακάρλια χωριά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν εκ νέου. Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους στο Σωτήριο όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όπως και στο Αρμένιο.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Εύβοια

Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.

Στην Εύβοια χωριά πλημμύρισαν ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Οι υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών του Νηλέα, του Κηρέα, του Μεσσάπιου και του ποταμού στην Σηπιάδα έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρχές.

Τεράστιοι όγκοι ορμητικών νερών κατέκλυσαν τις Ροβιές απειλώντας σπίτια και περιουσίες. Τα 3 ποτάμια που περνούν μέσα από το χωριό υπερχείλισαν. Κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην περιοχή έβρεχε ασταμάτητα για περίπου 12 ώρες από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι τις δύο το μεσημέρι. Κόπασαν για δύο περίπου ώρες τα καιρικά φαινόμενα, αλλά πλέον υπάρχει ξανά επιδείνωση του καιρού. Οι Ροβιές είναι ο οικισμός που έχει πληγεί περισσότερο. Τα τρία ρέματα του χωριού πλημμύρισαν με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να καλύψει τους δρόμους και τα σπίτια. Νωρίς το βράδυ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση ενώ δέκα ώρες έμειναν οι κάτοικοι χωρίς νερό.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι και ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Λασπόνερα μαζί με κορμούς δέντρων και άλλα φερτά υλικά παρέσυραν αυτοκίνητα ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε υποδομές, δρόμοι κόπηκαν στα δυο. «Έπεσαν 235 χιλιοστά βροχής μέσα σε 6 ώρες, οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες είμαστε όλη νύχτα μέσα στους δρόμους και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου- Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Στο Μαντούδι που επλήγη από την κακοκαιρία, αργά το απόγευμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά προβλήματα καθώς ο ποταμός Κηρέας έχει φουσκώσει και νωρίτερα έφτασε δέκα εκατοστά πριν βγει στον δρόμο. Παρέσυρε δένδρα και κολώνες με αποτέλεσμα να κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις, έχουν πλημμυρίσει κάποια υπόγεια και κάποια καταστήματα.

Ο κίνδυνος όμως όπως λένε οι κάτοικοι είναι μετά τις 9 το βράδυ καθώς υπάρχει πρόγνωση για νέο πιο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στη περιοχή. Υπάρχουν πάρα πολλοί δρόμοι κλειστοί λόγω φερτών υλικών και νερών που έχουν συγκεντρωθεί στο οδόστρωμα, όπως προς το Μετόχι. «Το Μετόχι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχει πλημμυρικά φαινόμενα» δήλωσε ο πρόεδρος εθελοντών Προκοπίου, Δημήτρης Βετσονούρης.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί και σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Κλειστός ο δρόμος Λάρισας – Φαρσάλων

Την ίδια στιγμή, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω δυσμενών καιρικών φαινόμενων, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

(α) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

(β) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων -Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

(γ) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Εξαιρούνται:

α. Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας.

β. Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ