Κακοκαιρία Daniel: Σε κατάσταση συναγερμού η Λάρισα λόγω υπερχείλισης του Πηνειού – «Στα 2,5 μέτρα το νερό σε προάστια της πόλης»

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Λάρισα, καθώς η στάθμη του Πηνειού ποταμού τη νύχτα ανέβηκε στα 10 μέτρα όταν το όριο ασφαλείας είναι 6,40 μέτρα.  Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς στα περίχωρα της πόλης, προκειμένου να ανακόψουν την περαιτέρω άνοδο της στάθμης του ποταμού. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί η στάθμη και δεν έρχονται νέες ποσότητες νερού.

Οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες δέχθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού από την υπερχείλιση των φρεατίων και σε προάστια της πόλης παρατηρήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και έστηναν αναχώματα με σακιά προκειμένου να προστατευτούν από τα νερά. Στις δυτικές συνοικίες καταγράφονται εικόνες εκτεταμένης καταστροφής σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές.

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο…» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα.  Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα.

Με μήνυμα από το 112, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κατοίκων από τις περιοχές Γιάννουλη, Άγιο Θωμά και Ιπποκράτη.

«Η επιχειρησιακή μας πραγματικότητα αφορά σε δύο μέτωπα, το ένα είναι περιμετρικά της Καρδίτσας και φτάνει στα σύνορα με το πρώτο χωριό των Τρικάλων και το άλλο μεγάλο κομμάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό. Αυτό γιατί, παρόλο που έχουν κοπάσει τα καιρικά φαινόμενα, οι συνέπειες των έντονων και με μεγάλη διάρκεια καιρικών φαινομένων, έχουμε μεγάλες δυσκολίες με τον Πηνειό στη Λάρισα. Όλη τη νύχτα οι Πυροσβέστες μας ήταν με σωσίβιες λέμβους, σε περιοχές για παράδειγμα στη Γιάννουλη», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στο ΜEGA.

«Στο κέντρο της Λάρισας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ωστόσο περιμετρικά σε συνοικίες, όπως τη Γιάννουλη, τα νερά έχουν φτάσει 2-2,5 μέτρα. Ο Πηνειός βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Οι παρεκκλίσεις είναι στις στροφές του ποταμού και εκεί περιμέναμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε και την ροή στην κοίτη του ποταμού και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, είναι τεράστιο το πεδίο επιχειρήσεων. Είναι μία συνεχής πάλη αυτό. Ο θεσσαλικός κάμπος είναι μία απέραντη λιμνοθάλασσα», σημείωσε.

Ολονύχτια ταλαιπωρία στην εθνική οδό

Εγκλωβισμένοι παρέμειναν μέσα στα οχήματά τους στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος των διοδίων του Μοσχοχωρίου οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων.  Η Τροχαία έκλεισε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, περίπου δέκα χιλιόμετρα μετά τον σταθμό των διοδίων λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αργότερα, έγινα γνωστό ότι, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

 από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &
 από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Υπενθυμίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας).

Δραμάτικές εικόνες απεγκλωβισμών ηλικιωμένων

Δραματικές εικόνες από τον απεγκλωβισμό ηλικιωμένων από τις εργατικές κατοικίες Λάρισας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ