Κακοκαιρία “Αθηνά”: Μεγάλες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια – Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων

Η κακοκαιρία “Αθηνά” προκάλεσε μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο Αγία Άννα – Αχλάδι – Κοτσικιά.

Η χθεσινοβραδινή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα χωριά που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, ενώ πολύ σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι παραλίες της Αγίας Άννας, του Αχλαδίου και της Κοτσικίας.

Δραματική είναι η κατάσταση, όπως περιέγραψε κάτοικος της περιοχής. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΟΡΕΝ, η κ. Σπανού τόνισε “το βράδυ δεν κοιμηθήκαμε. Αφού δεν καήκαμε, παραλίγο να πνιγούμε”.

“Έριξε πολύ νερό, μπήκε μέσα στο μαγαζί. Ανεβήκαμε στον επάνω όροφο να κοιμηθούμε, αλλά δεν κλείσαμε μάτι. Το νερό πώς δεν πήρε όλο το σπίτι” περιέγραψε.

“Το κάτω μέρος πλημμύρισε. Λάσπη, πέτρες, πράγματα, ότι θέλετε. Έγινε χαμός το βράδυ” πρόσθεσε.

Ήδη έχουν ξεκινήσει τα συνεργεία να καθαρίζουν.

Σύμφωνα με το evima.gr, σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι Αχλαδίου αλλά και Αγίας Άννας, όπου έχουν υπερχειλίσει ποταμοί και ρέματα πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις.

Κακοκαιρία Εύβοια

 

Οι κάτοικοι δήλωσαν στο evima.gr: «Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες και θα το παλέψουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε την πολιτεία να ακουμπήσει επάνω μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Κακοκαιρία Εύβοια

Δήμαρχος Μαντουδίου για την κακοκαιρία: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο»

Ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN έκανε λόγο για δραματική κατάσταση, και πολύ σημαντικές καταστροφές στα χωριά Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, τα οποία είχαν καεί κατά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού.

Δείτε το βίντεο από το evima.gr

Δήμαρχος Μαντουδίου για την κακοκαιρία: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο»

«Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, παραλία Αγίας Άννας, παραλία Αχλαδίου, έχουν καταστραφεί. Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. Η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια», είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου και συνέχισε:

«Προσπαθούμε να δούμε εάν οι άνθρωποι είναι καλά. Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 2:30, δεν έχει μείνει τίποτα. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους».

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας για κακοκαιρία: Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πυροσβεστικής.

«Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 2:30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» περιέγραψε.

«Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Άννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».

Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο «πολύ μεγάλο» και ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία δούλευαν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα.

«Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε «Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με το χρόνο. Έχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε μέρες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ