Κακοκαιρία: «Άντεξε» η Θεσσαλία – Πάνω από 110 χιλιοστά βροχής σε Καρδίτσα και Σκόπελο

Αντιμέτωπη με την κακοκαιρία που «χτυπά» από χθες (19/04) αρκετές περιοχές της χώρας, βρέθηκε και πάλι η πολύπαθη Θεσσαλία, η οποία ωστόσο «άντεξε».

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σε συμφωνία με τις προγνώσεις, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Θεσσαλία και Σποράδες. Το μέγιστο ύψος βροχής έως σήμερα καταγράφηκε στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 χιλιοστά) και ακολούθησε η πόλη της Καρδίτσας (117 χιλιοστά).

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες, τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν.

Επί ποδός ήταν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί. Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχτεί καμία κλήση για άντληση υδάτων και για απεγκλωβισμό ατόμων παρά μόνο για κοπές δέντρων σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Επισυνάπτεται χάρτης του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με το αθροιστικό ύψος υετού από την Παρασκευή 19/04 έως και το πρωί του Σαββάτου 20/40 και ενδεικτικά τα ακριβή ύψη σε επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου.

Το νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε να σφυροκοπά τη Μαγνησία, λίγη ώρα αφού ήχησε χθες το 112, με καταιγίδες και χαλαζόπτωση σε Νότιο και Ανατολικό Πήλιο. Μεγάλη ποσότητα νερού έπεσε σε όλο το βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά. Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε όμως και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

Στην πόλη του Βόλου υπήρχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προβλήματα ηλεκτροδότησης που όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν.

Παράλληλα, ζευγάρι Ισραηλινών στον Λιμιώνα του δήμου Ζαγοράς, το οποίο διέμενε σε διαμέρισμα Airbnb, ζήτησε συνδρομή καθώς τρόμαξε από παρακείμενο χείμαρρο που φούσκωσε. Επί τόπου έφθασε αμέσως κλιμάκιο της πυροσβεστικής που τους μετέφερε με ασφάλεια στην Τσαγκαράδα.

«Οι χείμαρροι ήταν “αεροδρόμια” και το αποτέλεσμα σωτήριο»

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα που μίλησε στα gegonota .news η κατάσταση σε ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι ελεγχόμενη , με τα σοβαρότερα προβλήματα να παρατηρούνται στην Καρδίτσα και παρακολουθούνται όλα τα σημεία αυξημένου κινδύνου, σε σχέση με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Στη Μαγνησία όλο το βάρος θα δοθεί σήμερα στις κατολισθήσεις που τυχόν σημειωθούν στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου. «Στη Μαγνησία δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Είναι όμως πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία, μετά τον Ιανό και τους Daniel/Elias, κατατάσσεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου. Φροντίσαμε να υπάρχει απόλυτος καθαρισμός των ποταμών και των χειμάρρων από την επιβάρυνση τους με φερτά υλικά και η δουλειά που έγινε αποδείχθηκε στον Βόλο. Οι χείμαρροι ηταν «αεροδρόμια» και το αποτέλεσμα σωτήριο. Το έργο ήταν μεγάλο, οι εργασίες στα ποτάμια δεν τελειώνουν ποτέ και δεν πρέπει να τελειώνουν και εκεί δώσαμε βάρος . Στο εξής τα φαινόμενα θα έχουν την μορφή που όλη ζήσαμε την Παρασκευή».

Οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν την παρουσία τους και στις περιοχές πέριξ της λίμνης Κάρλα, με τους ντόπιους να ανησυχούν για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Να υπογραμμισθεί δε πως οι εκτάσεις γύρω από τη λίμνη Κάρλα στα σύνορα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας παραμένουν πλημμυρισμένες από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάτω από τόνους νερού βρίσκονται χωράφια με καλλιέργειες, ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο.

Ήδη στο νότιο Πήλιο εκδηλώθηκε από χθες βαρομετρικό χαμηλό, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις, ενώ αναμένεται τα φαινόμενα να επεκταθούν στον Βόλο, στο ανατολικό Πήλιο αλλά και στις Σποράδες.

Χιόνια στη Βασιλίτσα Γρεβενών

«Χιονοθύελλα κατά διαστήματα στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Θέση καταφύγιο 1850», γράφει η ανάρτηση στο Facebook με το σχετικό βίντεο.

H κακοκαιρία στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό. Αναμένεται στα διαστήματα που η βροχή κοπάζει, να γίνεται πτώση των νερών.

Στον Δήμο Παλαμά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα πληρούμενο, σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται το Σάββατο (20-04-24):

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

  • Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)
  • Σποράδες
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ