Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Χιονόπτωση έως το μεσημέρι της Δευτέρας – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Ο καιρός συμβαδίζει με την εποχή, καθώς η μισή χώρα έχει “ντυθεί στα λευκά”. Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης το πρωί της Κυριακής (21/1) σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την πορεία της κακοκαιρίας.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2024/1200 επικαιροποιείται σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Αναλυτικά:

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) αναμένεται σε όλη τη χώρα με χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά και ημιορεινά.
Παράλληλα επικρατούν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο ενώ θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Χιονοπτώσεις:

α) Θα συνεχιστούν στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ τη νύχτα προς την Κυριακή (21-01-24) θα χιονίσει και στα πεδινά των περιοχών αυτών καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.
β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν αρχικά στη Θράκη και από το μεσημέρι βαθμιαία στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

α) Την Κυριακή (21-01-24) σε ολόκληρο το Αιγαίο.
β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα εξασθενήσουν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
γ) Περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα προβλέπονται:

α) Μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στις Σποράδες.
γ) Από την αρχή της ημέρας μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τη νύχτα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Δείτε εικόνες από τη Θεσσαλονίκη:

Χιόνια Θεσσαλονίκη Χιόνια Θεσσαλονίκη Χιόνια Θεσσαλονίκη

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Νομός Θεσσαλονίκης), της εδαφικής αρμοδιότητας της ανωτέρω Υπηρεσίας, από ώρα 20:30 του Σαββάτου (20-01-2024) έως την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται:

  • τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κλπ.)
  • τα οχήματα οδικής βοήθειας
  • τα οχήματα που μεταφέρουν αλάτι
  • τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στα Τρίκαλα

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία των οχημάτων βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων στις ακόλουθες τοποθεσίες:

* Στην εθνική οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων, από το 28ο (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου).

* Στην εθνική οδό Μουργκανίου – Γρεβενών, από το 1ο (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.

* Στην εθνική οδό Τρικάλων – ‘Αρτας, από το 22ο ως το 75ο χλμ. (Γέφυρα Αλεξίου).

* Στην επαρχιακή οδό Πύλης – Μεσοχώρας, από το 16ο (θέση «Πηγή των Θεών») ως το 55ο χλμ. (Τ.Κ. Μεσοχώρας).

* Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης.

* Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των πρώην δήμων Μαλακασίου, Καστανιάς, Χασίων, Κλεινοβού, Τυμφαίων, πρώην τοπικής κοινότητας Ασπροποτάμου και Επαρχιακής οδού Καλαμπάκας – Βλαχάβας του Δήμου Μετεώρων.

Η κίνηση όλων των υπολοίπων οχημάτων θα πραγματοποιείται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων ή ειδικών ελαστικών (χιονολάστιχα). Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα οχήματα των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ