Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα – Οι 13 επιπτώσεις στον οργανισμό

Έχετε πέσει ποτέ στην παγίδα να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα; Είτε πρόκειται για ένα αγαπημένο πιάτο, είτε για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα, μπορεί να είναι εύκολο να καταλήξετε να καταναλώνετε την ίδια τροφή μέρα με τη μέρα. Είναι πάντα κακό αυτό για την υγεία και το σώμα σας;

«Αν είστε εξαντλημένοι ή βαριέστε το φαγητό, συχνά καταλήγετε να τρώτε το ίδιο πράγμα από ευκολία, επειδή είστε πολύ κουρασμένοι για να πάρετε άλλη μια απόφαση εκείνη τη μέρα», λέει η διατροφολόγος και σεφ με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρύτρια του AM/PM, Marissa Lippert.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν γενικά να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων, ώστε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς.

Η επανάληψη μπορεί να είναι βαρετή, αλλά όταν πρόκειται για τη διατροφή σας, μπορεί να είναι και επιβλαβής. Η κατανάλωση του ίδιου πράγματος κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή σας, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Οι 13 επιπτώσεις στον οργανισμό όταν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα

  • Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους
  • Το σώμα εκτίθεται σε ρύπους
  • Επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου
  • Μείωση της ενέργειας
  • Μείωση των επιπέδων άγχους
  • Περιορίζει την πρόσβαση σε μια διατροφή με ποικιλία
  • Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου
  • Πιθανή μείωση του προσδόκιμου ζωής
  • Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό
  • Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσανεξίας
  • Υποβαθμίζει την ποιότητα ύπνου

Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους

Η κατανάλωση του ίδιου πράγματος κάθε μέρα μπορεί να μην είναι ο πιο προφανής τρόπος για να χάσετε βάρος, αλλά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από ό,τι νομίζετε.

Σύμφωνα με την Chelsey Amer, διαιτολόγο – διατροφολόγο, η κατανάλωση των ίδιων τροφών ξανά και ξανά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται στην ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνουμε από συγκεκριμένες τροφές. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε λιγότερη ικανοποίηση από αυτές τις τροφές και να τρώμε λιγότερο από αυτές.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ ποικιλίας τροφίμων και αύξησης βάρους και διαπίστωσε ότι μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία διατροφής μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ακόμη και στην παχυσαρκία.

Το σώμα εκτίθεται σε ρύπους

Η κατανάλωση του ίδιου πράγματος κάθε μέρα μπορεί να είναι εύκολη και ανακουφιστική, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η επανάληψη ορισμένων τροφών μπορεί να εκθέσει ακούσια το σώμα σας σε πράγματα που μπορεί να μην θέλετε πραγματικά να τρώτε, όπως ρύποι.

Οι ρύποι μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό σας μέσω ρύπων είτε μέσω φυσικών τοξινών στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να περιέχει υδράργυρο, ο οποίος είναι ένας νευροτοξικός ρύπος. Το καστανό ρύζι μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από άλλα δημητριακά. Και ορισμένα λαχανικά και φρούτα μπορεί να περιέχουν φυτοφάρμακα.

Για να μειώσετε την έκθεση σε ρύπους, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα ρύπων που λαμβάνετε από οποιαδήποτε μία πηγή.

Επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου

Το έντερό σας είναι ένα σημαντικό όργανο που παίζει ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος, της πέψης σας και της διάθεσής σας. Η υγεία του εντέρου σας εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής σας.

Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το έντερο σας φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, τα οποία είναι γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα του εντέρου σας είναι υπεύθυνο για πολλές σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης των τροφίμων, της παραγωγής βιταμινών και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature διαπίστωσε ότι μια μονότονη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, καθώς τα βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία σας μπορεί να μειωθούν σε αριθμό.

Για να διατηρήσετε μια υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία τροφών. Αυτό περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι εξαιρετικές πηγές προβιοτικών, τα οποία είναι ζωντανά βακτήρια που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Μείωση της ενέργειας

Έχετε παρατηρήσει ότι αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από ό,τι συνήθως μετά από ένα γεύμα; Αν ναι, μπορεί να οφείλεται στο τι τρώτε. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενέργεια με την πάροδο του χρόνου.

Πώς λειτουργεί αυτό; Όταν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, το σώμα σας αρχίζει να προσαρμόζεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε λιγότερη ικανοποίηση από το φαγητό και να τρώτε λιγότερο συνολικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη ενέργειας.

Επιπλέον, η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα μπορεί να κάνει το σώμα σας λιγότερο αποτελεσματικό στην πέψη του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και άλλα συμπτώματα δυσφορίας.

Μείωση των επιπέδων άγχους

Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους με διάφορους τρόπους.

Πρώτον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες των αποφάσεων. Όταν πρέπει να αποφασίσετε τι θα φάτε κάθε μέρα, μπορεί να αισθανθείτε πίεση και άγχος. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα σας απαλλάσσει από αυτή την πίεση και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

Δεύτερον, η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια αίσθηση ρουτίνας. Η ρουτίνα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του άγχους. Όταν ξέρετε τι περιμένετε, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ασφαλείς και πιο ελεγχόμενοι.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να μειώσετε το άγχος σας τρώγοντας το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Ξεκινήστε με ένα απλό γεύμα ή σνακ. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε ολόκληρη τη διατροφή σας αμέσως. Ξεκινήστε με ένα απλό γεύμα ή σνακ που σας αρέσει και που μπορείτε να φανταστείτε να τρώτε ξανά και ξανά.
  • Επιλέξτε ένα υγιεινό γεύμα ή σνακ. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τρώτε κάτι που σας δίνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
  • Μην φοβάστε να κάνετε μικρές αλλαγές. Εάν αρχίσετε να βαριέστε το ίδιο γεύμα ή σνακ, μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές για να το διατηρήσετε ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά λαχανικά ή μπαχαρικά.

Περιορίζει την πρόσβαση σε μια διατροφή με ποικιλία

Το σώμα σας χρειάζεται διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

Όταν τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, μπορεί να μην λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, εάν τρώτε μόνο βατόμουρα κάθε μέρα, θα λαμβάνετε πολλές βιταμίνες C και K, αλλά μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες ή άλλα θρεπτικά συστατικά. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

  • Εξάντληση
  • Αδυναμία
  • Φλεγμονή
  • Προβλήματα με την πέψη
  • Προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα

Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινές πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου

Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική για τη συνολική σας υγεία και ευεξία. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ποικιλία είναι το κλειδί.

Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα και, από κοινού, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων και επικίνδυνων καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτης τύπου 2.

Τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
  • Μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης

Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε από τα τρόφιμα που τρώτε παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας σας. Όταν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, μπορεί να μην λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς. Για παράδειγμα, εάν τρώτε το ίδιο σάντουιτς κάθε μέρα, μπορεί να λαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αλλά μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες ή μέταλλα.

Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ η έλλειψη καλίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινές πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη.

Πιθανή μείωση του προσδόκιμου ζωής

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μιας ποικιλόμορφης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, παρακολούθησε περισσότερες από 59.000 γυναίκες για 24 χρόνια και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μια ευρεία ποικιλία υγιεινών τροφίμων είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνες που έτρωγαν μια πιο μονότονη διατροφή.

Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, η οποία μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις σε σίδηρο, βιταμίνη D και βιταμίνη Α μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων.

Μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση του σωματικού λίπους. Η κατανάλωση μιας δίαιτας με λιγότερη ποικιλία, ειδικά με λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσανεξίας

Η κατανάλωση των ίδιων τροφών ξανά και ξανά μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό στη διάσπαση ορισμένων τροφίμων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία και τον κίνδυνο δυσανεξίας στα τρόφιμα αυτά.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος και να μειώσει τον κίνδυνο τροφικής δυσανεξίας.

Υποβαθμίζει την ποιότητα ύπνου

Η κατανάλωση των ίδιων τροφών ξανά και ξανά μπορεί να οδηγήσει σε φτωχότερη ποιότητα ύπνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και η φλεγμονή.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μια διατροφή με χαμηλή ποικιλία τροφών είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με τον ύπνο από εκείνους που κατανάλωναν μια διατροφή με υψηλή ποικιλία.

Η κατανάλωση μιας ποικιλόμορφης διατροφής που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα άπαχα κρέατα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Σημαντική η ποικιλία τροφών

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας από μία τροφή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου, να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας ή να συμβάλλει στον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Η κατανάλωση των ίδιων τροφών ξανά και ξανά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, της παχυσαρκίας και της μείωσης της ποιότητας του ύπνου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών για να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και να προστατεύσετε την υγεία σας.

Πηγή: FOXreport.gr

Πόσο διαρκούν πραγματικά οι μπαταρίες των laptop – Tips για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους

DeepMind: Η AI της Google τους κερδίζει όλους στα Μαθηματικά – Λύνει προβλήματα γεωμετρίας σε επίπεδο… Ολυμπιάδας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ