Και αν με αφήσει; Ο φόβος της εγκατάλειψης στις σχέσεις

Και αν με αφήσει; Ο φόβος της εγκατάλειψης στις σχέσεις

Φαινομενικά, ένας καυγάς με τον/την σύντροφο μας, μπορεί να ξεκινά από μία ασήμαντη αιτία. Έπειτα ίσως να ξεφουσκώσει ομαλά και να λυθεί γρήγορα. Πολλές φορές όμως η ασήμαντη αφορμή δημιουργεί μια σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων που μας ταράζει συναισθηματικά και μας σημαδεύει εσωτερικά με συναισθήματα εξουθένωσης και θλίψης. Τότε ίσως ν’αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να το τραβήξαμε τόσο μακρυά και ν’αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά μας και τη συμπεριφορά του συντρόφου μας.

Γράφει η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc-Σύμβουλος Ψυχολόγος (www.happymind.gr).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έντονες κι ανεξέλεγκτες αυτές συγκρούσεις υποκινούνται από βαθύτερους φόβους, τους οποίους ίσως να μη συνειδητοποιούμε. Οι φόβοι που βιώνουμε σε μία σχέση έχουν δύο πηγές: η πρώτη είναι η συμπεριφορά του συντρόφου μας απέναντι μας. Μια επιτακτική συμπεριφορά, ένα σαρκαστικό ή επικριτικό σχόλιο, ή η απλή αδιαφορία μπορεί να αποτελέσουν αφορμές για να έρθουν οι φόβοι μας στην επιφάνεια. Όμως , η δεύτερη πηγή των φόβων μας δεν έχει να κάνει με τον σύντροφό μας αλλά με εμάς τους ίδιους και το παρελθόν μας. Μάλιστα, αρκετές φορές, το μεγαλύτερο μέρος του φόβου που νιώθουμε προέρχεται από εμπειρίες του παρελθόντος όταν ίσως ήμασταν πιο τρωτοί κι ευαίσθητοι από τώρα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο σύντροφός μας είναι σαν κι εμάς. Ίσως να αισθάνεται την ανάγκη ν’αμυνθεί, ή ίσως ν’αισθάνεται μπερδεμένος και πληγωμένος. Πάνω απ’όλα ο σύντροφος μας αισθάνεται σίγουρα φόβο όπως κι εμείς, γι’αυτό το λόγο συμπεριφέρεται άσχημα, όπως συμπεριφερόμαστε άσχημα κι εμείς όταν κάνουμε επίθεση ή ασκούμε σκληρή κριτική.

Κάποιοι τυπικοί φόβοι που σαν άνθρωποι βιώνουμε στις σχέσεις είναι:

Ότι θα απορριφθούμε

Ότι θα εγκαταλλειφθούμε

Ότι θα αγνοηθούμε

Ότι δε θα μας αγαπούν

Ότι θα κατηγορηθούμε άδικα

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ