Καύσωνας «Κλέων»: Σε θερμό κλοιό η χώρα από την Τετάρτη – Προβλέψεις για 43αρια, οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας

Προ των πυλών βρίσκεται ο καύσωνας “Κλέων” που αναμένεται να βάλει σε θερμό κλοιό την χώρα από την Τετάρτη έως και τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σημειώνοντας πως οι θερμότερες ημέρες αναμένεται να είναι την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας θα έχει διάρκεια και σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη θα επιμείνει και την επόμενη εβδομάδα, με την δυτική Ελλάδα να είναι αυτή που θα ζήσει τις πιο δύσκολες καταστάσεις, κατά πάσα πιθανότατα, καθώς και την άλλη εβδομάδα δεν φαίνεται να υποχωρεί η θερμοκρασία σημαντικά.

Για τα σημερινά καιρικά δεδομένα ο μετεωρολόγος του OPEN ανέφερε πως θα έχουμε μία κλασική καλοκαιρινή ημέρα, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει αλλά να μην αγγίζει τους 40 βαθμούς.

Η θερμική εισβολή αναμένεται από την Τετάρτη, όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης σε σημερινή του πρόγνωση, και θα αποτελεί την πρώτη ημέρα του καύσωνα. Ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο, με τις μέρες μας να γίνονται πιο δύσκολες καθώς το κύμα ζέστης θα παραμένει και τις βραδινές ώρες.

Την Πέμπτη σε κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, ίσως στην περιοχή της Θεσσαλίας ξεπεράσουν τους 40.

Μία από τις πιο δύσκολες ημέρες αναμένεται η Παρασκευή, με άνοδο του υδραργύρου σε «κλειστά» γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού. Θα δούμε τον υδράργυρο κοντά στους 42, πιθανώς και τους 43 βαθμούς. Αρκετά δύσκολη ημέρα θα είναι και το Σάββατο, όπου θα υπάρξουν 42 και 43 βαθμοί σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, από την Κυριακή, σιγά – σιγά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του κύματος ζέστης – σταδιακά, όμως και από βορρά προς νότο. Στις αρχές της άλλης εβδομάδας, όπως όλα δείχνουν θα αποκατασταθούν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή οι θερμοκρασιακές συνθήκες.

 

Καλλιανός: Ο καύσωνας ίσως να είναι ισχυρότερος του αναμενόμενου 

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού του Γιάννη Καλλιάνου, το κύμα καύσωνα δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμα και 9 ημέρες.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγου, Γιάννη Καλλιάνου, για τον καιρό ο καύσωνας Κλεών θα κορυφωθεί «την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή».

Ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook: «Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο, τοπικά, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C».

Μάλιστα, σημειώνει πως η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και το βράδυ: «Στις μεγαλουπόλεις δεν θα καταφέρνει η θερμοκρασία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να πέφτει κάτω από τους 29-30°C με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο μιας και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη».

Τέλος, ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως «υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8 – 9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων».

Έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σήμερα στις 11:00 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για το επερχόμενο κύμα καύσωνα που θα επηρεάσει τη χώρα.

Η σύσκεψη θα γίνει με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, καθώς και των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ελένης Γιώτη και του Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνου Αγραπιδά.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος Μπαρσάκης Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός.

Άνοιξαν επτά κλιματιζόμενοι χώροι στον δήμο Αθηναίων

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων ενόψει του καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ενόψει του καύσωνα ο δήμος Αθηναίων θέτει από σήμερα σε λειτουργία επτά ειδικά διαμορφωμένους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ μέχρι και τις 08.00 μ.μ., είναι οι εξής:

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108223946)
  • Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109240403)
  • Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716)
  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877)
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372 ( Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334)
  • Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877)
  • Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6459890)

Στους δρόμους ομάδες για την στήριξη των αστέγων

Για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (K.Y.A.Δ.Α.), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα το καθημερινό έργο τους, επιχειρώντας στον δρόμο με έξι βάρδιες πρωί και βράδυ, προσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης

Μέριμνα και για τα αδέσποτα ενόψει καύσωνα

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας ως προτεραιότητα την φροντίδα και την προστασία τους, έχει τοποθετήσει 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας, έτσι ώστε οι τετράποδοι φίλοι μας να μπορούν να δροσίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ενόψει του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.0
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας.

Συστάσεις ενόψει του καύσωνα

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ