Καύσωνας «Κλέων»: «Έβρασε» η Λάρισα με 42 βαθμούς Κελσίου – Τι έδειξε ο υδράργυρος στην Αττική

Καμίνι από σήμερα όλη η χώρα, καθώς επελαύνει ο καύσωνας «Κλαίων» με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας αναμένεται να διαρκέσει έως την Κυριακή, όταν και προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Πάντως, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας «Κλέων»: Μέτρα και οδηγίες για τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Σήμερα, η θερμοκρασία παρουσίασε περαιτέρω άνοδο σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, 168 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 37 βαθμών, ενώ 26 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν ίση με 42 βαθμούς Κελσίου. Πάνω από 41 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Θήβα, την Τραγάνα Φθιώτιδας, την Στυλίδα.

Οι θερμοκρασίες στην Αττική

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, το μεσημέρι της Πέμπτης (13/7) σημειώθηκαν θερμοκρασίες που τοπικά ξεπέρασαν τους 40 Κελσίου, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr και παρουσιάζεται στο Χάρτη Παρατηρήσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ενημέρωσης και Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών.

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών που αναπτύχθηκε από την ομάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έχει σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα (θερμοκρασία, βροχόπτωση, ριπές ανέμου), αλλά και την αποτύπωση των τρεχουσών μετεωρολογικών συνθηκών για την Αττική και την ευρύτερη περιοχή.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, στην Βλυχάδα Αττικής ο υδράργυρος έδειξε 40,2 βαθμούς Κελσίου και στην Μεταμόρφωση έφτασε τους 39,6 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τη θερμή εισβολή

Νωρίς το μεσημέρι επικαιροποιήθηκε, σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».

Επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) και μετά, προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Η ζέστη πάντως θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά το νέο έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα «Κλέων»

1.Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ