Η “Όμικρον” σαρώνει, αλλά ο κίνδυνος της “Δέλτα” παραμένει και πιέζει το ΕΣΥ

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλό και “ο ιός κυκλοφορεί παντού”, είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν οι ειδικοί κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την ανάγκη εμβολιασμού ειδικά των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, που είναι πιο ευάλωτοι, αλλά και τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, όπως είναι η χρήση της μάσκας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην παρούσα φάση, εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια ανέρχονται σε 230.000, δηλαδή περίπου το 2,5% του πληθυσμού. Η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να εκτιμάται ότι θα παραμείνει περίπου στους 600 για τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 5.000 στην επικράτεια. Σημαντική αύξηση των νέων νοσηλειών σημειώνεται σε Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι παρόλο που η “Όμικρον” δείχνει να συνδέεται με ηπιότερη νόσηση, η “Δέλτα” δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και δίνει νέα κρούσματα, αλλά και πιο σοβαρές νοσηλείες. Άρα ο κίνδυνος παραμένει.

Οι παραπάνω λόγοι, φαίνεται πως ώθησαν τους ειδικούς να εισηγηθούν την παράταση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι σε μία ημέρα ακόμη 80 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Επίσης, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.409 νέες μολύνσεις. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 664 ασθενείς με κορονοϊό, έναντι 670 που ανακοινώθηκαν χθες. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν 976 κρούσματα μεταλλάξεων. Από αυτά, τα 625 αφορούν στο στέλεχος “Δέλτα” (με τα 17 να ανήκουν στην “Δέλτα +”) και 351 αφορούν στην παραλλαγή “Όμικρον”.

Σαρηγιάννης κρούσματα

Τα δύο χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα, δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος. Το πρώτο στοιχείο, είναι η σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες: Ένα στα δύο κρούσματα αφορά σε ανθρώπους ηλικίας 35-64 ετών και η διάμεση ηλικία έχει φτάσει τα 39 έτη. Αυτό σημαίνει και σοβαρότερη νόσηση. Το δεύτερο στοιχείο η διασπορά της παραλλαγής “Όμικρον” σε άλλες περιφερειακές ενότητες εκτός των μεγαλουπόλεων. Ενώ καταγράφηκε ύφεση σε περιοχές όπως η Λακωνία και σταθεροποίηση στην Αττική -όπου υπήρχε έκρηξη το προηγούμενο διάστημα- την τελευταία εβδομάδα σημειώνεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε πολλά νησιά, στην Κρήτη αλλά και σε περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως: Ξάνθη, Φωκίδα, Έβρος, Καστοριά και Φθιώτιδα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια αναφέρθηκε στην παραλλαγή “Όμικρον”, σημειώνοντας ότι έχουμε καλά τεκμηριωμένες μελέτες για τη βαρύτητα της νόσου που προκαλεί. Όπως υπογράμμισε, “τα συμπεράσματα έρευνας από την Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν τις αρχικές προβλέψεις για ηπιότερη νόσο με την Όμικρον”: “Οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους” και πρόσθεσε: “Σημαντικό ήταν το εύρημα ότι η νόσος Όμικρον σχετίζεται με σημαντικά βραχύτερο χρόνο νοσηλείας” .

Ωστόσο, τόνισε σε αυτό το σημείο ότι “οι ασθενείς που νοσούσαν με την παραλλαγή Όμικρον ήταν νεότεροι και με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, συνεπώς οφείλουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί αναφορικά με την έκβαση της Όμικρον σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας” και σημείωσε ότι “δεν έχουμε καθόλου δεδομένα για τη long Covid που μπορεί να προκαλέσει η Όμικρον”.

Σημαντικό είναι το εύρημα της μελέτης ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid βελτιώνει σημαντικά την έκβαση των ασθενών ανεξάρτητα από το αν έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον ή με τη μετάλλαξη Δέλτα υποστηρίζοντας τις προσπάθειές μας να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη” είπε και κάλεσε σε εμβολιασμό, τονίζοντας παράλληλα ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ένας στους δύο ασθενείς που έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο στην Αττική είχε μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα, με άλλα λόγια η μετάλλαξη αυτή που συνδέεται με βαρύτερη νόσο δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και δίνει νέα κρούσματα”  σημείωσε.

Στη μάχη και τα αντιικά χάπια – Ξεκινά η χορήγησή τους

Στη μάχη κατά του κορονοϊού “ρίχνονται” και τα αντιικά χάπια. Η πλατφόρμα για τη χορήγηση τους αναμένεται να ξεκινήσει έως αύριο, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε, τα χάπια θα μπορούν να δίνονται σε ασθενείς με ήπια νόσο, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Δηλαδή θα απαιτείται συνταγογράφηση από τους γιατρούς, θα αφορά τις ίδιες ομάδες ασθενών που ισχύουν για τα μονοκλωνικά και τις αιτήσεις θα ελέγχει η ίδια Επιτροπή, που θα δίνει και τη σχετική έγκριση.

Θα μπορούν να δίνονται είτε από τα νοσοκομεία στους νοσηλευόμενους ασθενείς είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στους υπόλοιπους ασθενείς, που δεν νοσηλεύονται. Οι ασθενείς θα υπογράφουν για να λάβουν τα αντιικά χάπια, όπως είπε.

κορονοϊός - rapid test

“Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει” – Ο Μαγιοργκίνης για PCR, rapid και self test

Διευκρινίσεις σχετικά με τα εργαστηριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι ακόμη και τα μοριακά τεστ είναι πιθανόν να μην διαγνώσουν ένα μικρό ποσοστό ασθενών και εξηγώντας τους λόγους που μπορεί να συμβεί αυτό.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διαβεβαίωσε ότι οι ασθενείς αυτοί, είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό και συμπλήρωσε πως τα rapid και self test παίζουν καθοριστικό ρόλο, γιατί “ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανόν να γίνει η  μετάδοση”.

“Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμη και το μοριακό τεστ είναι πιθανόν να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη, όπου έχει γίνει η λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα, όπως πχ τις πρώτες 2-3 ημέρες της νόσου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό”, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.

Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, είναι να ανιχνευτούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και με αυτόν τον τρόπο να επιβραδυνθεί η διασπορά, τόνισε και συμπλήρωσε:

“τα αντιγονικά τεστ είτε ως rapid είτε ως self παίζουν καθοριστικό ρόλο γιατί ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανόν να γίνε η  μετάδοση. Μην ξεχνάμε ότι μπορεί την μία η μέρα να είμαστε αρνητικοί και την επόμενη θετικοί, οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο”. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κάνουμε αντιγονικά τεστ πριν από μία κοινωνική συνεύρεση ή επίσκεψη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ