Παπαευαγγέλου: Διασπορά της “Όμικρον” εκτός μεγαλουπόλεων – Η “Δέλτα” δεν έχει φύγει από την Ελλάδα

Περίπου το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί παντού, άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί” τόνισε κατά την ενημέρωση η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα κύρια χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που σημαίνει σοβαρότερη νόσηση και διασπορά της παραλλαγής Όμικρον σε άλλες περιφερειακές ενότητες εκτός των μεγαλουπόλεων. “Την τελευταία εβδομάδα σημειώνεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε πολλά νησιά, στην Κρήτη αλλά και σε περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως: Ξάνθη, Φωκίδα, Έβρος, Καστοριά και Φθιώτιδα” τόνισε.

κρούσματα κορονοϊού

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευομένους στην επικράτεια. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς. Σημαντική αύξηση των νέων νοσηλειών σημειώνεται σε Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα.

Επίσης, σημείωσε σχετικά με την Όμικρον ότι έχουμε καλά τεκμηριωμένες μελέτες για τη βαρύτητα της νόσου που προκαλεί η παραλλαγή. Όπως υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου, “τα συμπεράσματα έρευνας από την Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν τις αρχικές προβλέψεις για ηπιότερη νόσο με την Όμικρον”: “Οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους” και πρόσθεσε: “Σημαντικό ήταν το εύρημα ότι η νόσος Όμικρον σχετίζεται με σημαντικά βραχύτερο χρόνο νοσηλείας” .

“Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που νοσούσαν με την παραλλαγή Όμικρον ήταν νεότεροι και με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, συνεπώς οφείλουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί αναφορικά με την έκβαση της Όμικρον σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου που σημείωσε ότι “δεν έχουμε καθόλου δεδομένα για τη long Covid που μπορεί να προκαλέσει η Όμικρον”.

“Σημαντικό είναι το εύρημα της μελέτης ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid βελτιώνει σημαντικά την έκβαση των ασθενών ανεξάρτητα από το αν έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον ή με τη μετάλλαξη Δέλτα υποστηρίζοντας τις προσπάθειές μας να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη” σημείωσε και κάλεσε σε εμβολιασμό, τονίζοντας παράλληλα ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ένας στους δύο ασθενείς που έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο στην Αττική είχε μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα, με άλλα λόγια η μετάλλαξη αυτή που συνδέεται με βαρύτερη νόσο δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και δίνει νέα κρούσματα”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων και είπε ότι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την προηγούμενη Κυριακή ως την Τρίτη ελέγχθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά και ο δείκτης θετικότητας σε αυτά παραμένει εξαιρετικά χαμηλός στο 1,4%.

Όπως είπε, με το συχνό testing τα παιδιά θα διαγνωστούν άμεσα και είναι πολύ πιθανό να διαγνώσουμε όλο και περισσότερους ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς ανάμεσα στους γονείς τους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε αν και υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών είναι μικρή και δεν αφορά βαριά περιστατικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ