Παπαευαγγέλου: Κάνουμε πολλά τεστ ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά στην τάξη

Για την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων να μην παίρνει παράταση μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Σχετικά με τον προβληματισμό για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε πως «έχει αποδειχθεί από την εμπειρία μας από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, πόσο πραγματικά το να είναι ανοικτά τα σχολεία και τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, είναι υπέρ των παιδιών, είναι υπέρ της θωράκισης της υγείας των παιδιών, ακριβώς γιατί είναι σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο αυστηρό που φορούν τη μάσκα τους και ελέγχονται δύο φορές την εβδομάδα με τεστ και αυτό βοηθά και τα ίδια να διαγνωστούν σε πιο συμπτωματικό επίπεδο και συνεπώς να μην μεταδώσουν στην υπόλοιπη τάξη, στους γονείς, στους παππούδες, στην οικογένειά τους αλλά και στους φίλους τους αλλά και στην οικογένειά τους…

Αντίθετα με τα σχολεία κλειστά, όπως στις διακοπές για τα Χριστούγεννα, τα παιδιά δεν κάνανε τεστ, με αποτέλεσμα να μείνουν πάρα πολλά αδιάγνωστα γιατί τα παιδιά σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους ενήλικες είναι ασυμπτωματικά».

«Δίχτυ ασφαλείας» τα τρία τεστ

Όπως πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, «έχω την αίσθηση πως αν και κάποιοι γονείς τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο βαριόνταν, κρύβονταν ή δεν δήλωναν το self test, οι περισσότεροι γονείς πλέον ακολουθούν σωστά τις οδηγίες, τις πίστεψαν γιατί είδαν ότι λειτουργούν… Το 50%+1 είναι ένα όριο που σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης. Είναι ένα όριο που έχει τεθεί κυρίως από το υπουργείο Παιδείας. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το 30% ή το 50% ή το 70%. Εμείς σαν επιτροπή εμπειρογνωμόνων Αν πούμε ότι ξέρουμε τα πάντα για την Όμικρον θα πούμε ψέματα. Η εμπειρία μας από τη Δέλτα μέχρι τώρα, έδειξε ότι η χρήση της μάσκας, που στα σχολεία τηρείται αυτό το μέτρο, προστατεύει πολύ σημαντικά.

Για το 50+1 δεν μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα, μιλάμε για το 50% απουσίας. Μπορεί να μην είναι όλα τα παιδιά από Covid, μπορεί να είναι από γρίπη ή άλλη ίωση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΠΟΥ, που θέτει σαν προτεραιότητα τη διατήρηση των σχολείων ανοιχτών και, δεύτερον, το γεγονός ότι ακολουθούμε την πρακτική που ακολουθούν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει το κλείσιμο των σχολείων και των τάξεων με το εκτενές testing. Κάνουμε πολλά τεστ ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά στην τάξη. Αυτή είναι η λογική και αυτή είναι η λογική που λειτούργησε άψογα στη Δέλτα», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ