Μαγιορκίνης: “Υπάρχει συζήτηση, αλλά είναι νωρίς για επιπλέον μέτρα” – Τι είπε για την κορύφωση της “Όμικρον”

“Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό για αρκετά χρόνια”, υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι πιθανόν να δούμε μία μεγάλη πτώση των κρουσμάτων κορονοϊού, εντός του Ιανουαρίου. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, όμως, αυτό στο οποίο επικεντρώνεται η Επιτροπή είναι η κινητικότητα της επιδημίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων. «Με τα τεστ που έχουν προγραμματιστεί θεωρούμε ότι η μετάδοση θα μειωθεί κατά 70-90% απ’ ότι αν δεν γίνονταν τα τεστ. Οπότε μιλάμε για ένα από τα πιο ασφαλή περιβάλλοντα που θα μπορούσαν να βρίσκονται τα παιδιά αυτή την περίοδο» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα αποτελέσματα των τεστ, τόνισε πως υπάρχει περίπτωση ένα μοριακό τεστ να βγει θετικό και το rapid αρνητικό. «Στις περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό τότε η παραλλαγή είναι ελάχιστα μεταδοτική ή και καθόλου, οπότε δεν μας ανησυχεί σε αυτή την περίπτωση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι έτσι «η πιθανότητα είναι δηλαδή πως οι άνθρωποι αυτοί είναι από τους λιγότερο μολυσματικούς», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν φαίνεται αμέσως η θετικότητα στο testing, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως χρειάζονται 2-3 μέρες από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιος, αλλά και σε αυτή τη περίοδο κανείς δεν είναι μεταδοτικός.

Σχετικά με το πότε θα υπάρξει κορύφωση του κύματος της πανδημίας, ο καθηγητής εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία επιπέδωση. Ωστόσο δεν απέκλεισε μία κορύφωση μέσα στην εβδομάδα λόγω των τεστ, συμπληρώνοντας ότι «μέσα στα πιο πιθανά σενάρια είναι να δούμε μία μεγάλη πτώση μέσα στον Ιανουάριο».

Πόσο εύκολο είναι να κολλήσει κάποιος δύο φορές με την “Όμικρον”;

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για το αν μπορεί να κολλήσει κάποιος δύο φορές με την παραλλαγή Όμικρον, είπε: «τον πρώτο μήνα είναι πολύ δύσκολο να κολλήσει κάποιος ξανά με Όμικρον. Μετά τον πρώτο μήνα αρχίζει και αυξάνεται η πιθανότητα». «Ωστόσο δεν πρόκειται να φτάσουμε στο σημείο όπου θα υπάρχει αποστειρωτική ανοσία. Θα ζούμε με τον ιό για αρκετά χρόνια» πρόσθεσε.

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, ανέφερε ότι τα στοιχεία που αφορούν κυρίως την παραλλαγή Όμικρον δείχνουν ότι η πιθανότητα κάποιος να κολλήσει μετά τις πέντε ημέρες πέφτει δραματικά, υπογραμμίζοντας ότι το άτομο που βγαίνει από την καραντίνα μετά το 5νθημερο θα πρέπει να κυκλοφορεί φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως υπάρχει μία συζήτηση, ωστόσο, η Επιτροπή έχει επικεντρωθεί στην κινητικότητα της επιδημίας. «Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι η πιο δυναμική συζήτηση αυτή τη στιγμή, αλλά είναι νωρίς για επιπλέον μέτρα» συμπλήρωσε. «Οι ηλικίες μεταξύ 40-65% είναι περίπου το 50% των διασωληνώσεων που γίνονται, ενώ το άλλο 50% είναι πάνω από 65%. Εμείς θέλουμε λοιπόν να στοχεύσουμε σε όσους πιέζουν το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ