Η “Όμικρον” άλλαξε τα δεδομένα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς – Με αυτά τα μέτρα θα υποδεχτούμε το 2022

Στη σκιά της “Όμικρον” θα γίνει φέτος το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καθώς η ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής, που εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω και από την εφιαλτική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα, έβαλε οριστικό τέλος στις προσδοκίες για μία πιο “κανονική” υποδοχή του νέου έτους.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ενδεικτικοί της ραγδαίας εξάπλωσης της μεταδοτικής αυτής παραλλαγής και στη χώρα μας. Η “Ομικρον” φαίνεται να κυριαρχεί πλέον, γεγονός που συνεπάγεται ταχύτατη αύξηση των νέων μολύνσεων, όπως φαίνεται και από τα δύο αρνητικά ρεκόρ που καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες. Η αρχή έγινε την Τρίτη με 21.657 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ την Τετάρτη εκτινάχθηκαν σε 28.828. Η “Όμικρον” φαίνεται ότι “καλπάζει” στην Αττική όπου εντοπίστηκαν 12.848 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 4.164 στο κέντρο της Αθήνας. Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τις αναλύσεις που διενεργεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης, μέσα σε 8 ημέρες το ιικό φορτίο της “Όμικρον” δεκατετραπλασιάστηκε και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως διπλασιάζεται ανά δύο ημέρες.

Η ραγδαία επιδείνωση των κρουσμάτων έφερε πιο σύντομα τελικά τα μέτρα, που είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, αλλά και νέες απαγορεύσεις στη διασκέδαση. Η μουσική στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης θα σιγήσει από τις 6 το πρωί αύριο, Πέμπτη. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς που θα κλείσουν στις 2 τα ξημερώματα, ενώ “απαγορευτικό” μπαίνει και στους όρθιους πελάτες. Την ίδια στιγμή, υπό τον φόβο ότι οι περιορισμοί αυτοί θα μεταφέρουν τη διασκέδαση σε άλλους χώρους, όπως διαμερίσματα και σπίτια που ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση, ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.

κρούσματα - κορονοϊός - μέτρα

Σύμφωνα με το Mega, επιτρέπεται να κάνει κανείς πάρτι με καλεσμένους στο σπίτι του, όμως απαγορεύεται να νοικιάσει ένα διαμέρισμα ή σπίτι με βραχυχρόνια μίσθωση και να κάνει εκεί πάρτι. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν πρόστιμα. Ακόμη ένα ζητούμενο, είναι το τι θα συμβεί με τα ρεβεγιόν που οργανώνουν τα ξενοδοχεία, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη πληρώσει χρήματα για ένα “πακέτο”, που περιλαμβάνει και ρεβεγιόν με φαγητό και μουσική υπόκρουση.

Πάντως, από την κυβέρνηση φαίνεται πως αφήνουν ανοικτό πλέον και το ενδεχόμενο να αλλάξει το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αλλά και ο χρόνος που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν έως τα μέσα του Ιανουαρίου, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, εάν επιδεινωθούν τα δεδομένα και οι επιδημιολογικοί δείκτες.

 

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις 6 το πρωί

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης είναι τα εξής:

-Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς ορθίους. Η μουσική θα απαγορεύεται. Ειδικά για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ισχύει έως τις 2 το πρωί και πάλι με τις ίδιες προϋποθέσεις, δηλαδή με καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων και χωρίς μουσική.

-Απαγόρευση οργανωμένων πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους, “ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή”.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

-Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

-Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

 

Κυρίαρχη πλέον η “Όμικρον”

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, “θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κορονοϊού” και συνέστησε όλοι να κάνουν τεστ πριν συμμετάσχουν στα οικογενειακά τραπέζια.

Σχετικά με την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι κατά βάση νοσηλεύονται κυρίως όσοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη “Δέλτα” και “επομένως αναφερόμαστε σε νοσηλείες, οι οποίες είναι σοβαρές”. Παράλληλα στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” είναι πλέον η κυρίαρχη, υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ακόμα πιέζεται το σύστημα από τη μετάλλαξη “Δέλτα”, γι’ αυτό είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές “να μας παραχωρήσουν κλίνες αλλά και προσωπικό”.

Τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν και την “Όμικρον”. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε να σταματήσει η διασπορά των fake news ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν την παραλλαγή “Όμικρον”.

Καταλήγοντας, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι “αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, τα οποία έχουμε, μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά αυτό δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό. Στηρίζουμε συνεχώς το σύστημα Υγείας, λαμβάνουμε τα μέτρα τα οποία χρειάζονται, έχουμε ανοικτή την κοινωνία αλλά και την οικονομία όλο αυτό το διάστημα, και θεωρούμε ότι εάν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους για το χρονικό διάστημα έως τα μέσα Ιανουαρίου θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επανέλθουμε πλήρως πάλι στην κανονική μας ζωή”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ