Η ΕΥΠ στις έρευνες για τις φωτιές: Γιατί «βλέπουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών – Ενισχυμένο κλιμάκιο στον Έβρο

Στις έρευνες για τις φωτιές που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα συμμετέχουν τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), προκειμένου να εξεταστεί και το σενάριο της ασύμμετρης απειλής μέσω οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών.

Οι Αρχές της χώρας εκτιμούν πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με σκοπό να κατακάψουν τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν. Το γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι ότι κοινός παρονομαστής σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές – από τον Έβρο μέχρι και την Αττική – ήταν πως ξεσπούσαν πολλές εστίες φωτιάς ταυτόχρονα.

φωτιά Αλεξανδρούπολη

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη στον Έβρο, καθώς όπως εξηγούσαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στο enikos.gr, από τις 19 Αυγούστου έως και σήμερα, 22 Αυγούστου 2023, στον Έβρο και κυρίως γύρω από την Αλεξανδρούπολη, ξέσπασαν 15 διαφορετικές πυρκαγιές. Όλες αυτές δεν είναι δυνατόν να οφείλονται, όπως συμπλήρωναν, σε κεραυνούς ή εργασίες από πολίτες.

Κλιμάκια του ανακριτικού της Πυροσβεστικής βρίσκονται στις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναζητώντας στοιχεία για εμπρησμό. Σημειώνεται ότι και στον Ασπρόπυργο τα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα. Από την 1η Μαΐου στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί 473 πυρκαγιές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ειδικά για την μεγάλη φωτιά στον Έβρο, έχει ενεργοποιηθεί ενισχυμένο κλιμάκιο της ΕΥΠ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή, όπου ελέγχει και συλλέγει πληροφορίες για το αν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας της χώρας από την καταστροφική πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ρωτήθηκε γιατί συμμετείχε και η ΕΥΠ στη Διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα για τις φωτιές. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για συγκεκριμένα πράγματα ή ενδείξεις, απάντησε μεταξύ άλλων:

«Ως προς την σύσκεψη, ήταν απαραίτητη προφανώς η συμμετοχή της ΕΥΠ. Κοιτάξτε, δεν είμαι ούτε ο αρμόδιος, ούτε νομίζω είναι σωστό να κάτσουμε να κάνουμε εικασίες ή να πούμε κάποιες απόρρητες πληροφορίες, που προσωπικά ούτε εγώ δεν τις γνωρίζω. Είναι προφανές ότι όταν έχεις τόσα πολλά μέτωπα εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα. Σημασία έχει όχι απλά να τα εξετάζεις. Οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατό και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, όσο γίνεται να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θα μείνω εδώ γιατί πρέπει να προσέχουμε κάθε λέξη όταν μιλάμε για ανοιχτές διαδικασίες».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ