Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της μετά τη φονική κακοκαιρία – Μαρτυρίες-σοκ και συγκλονιστικά βίντεο

Ένας 62χρονος ψαράς που αγνοείτο από χθες έγινε το έβδομο θύμα της φονικής θεομηνίας που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η σορός του εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η σορός περισυνελέγη από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.

Σημειώνεται ότι τα ίχνη του αλιέα είχαν χαθεί από χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχονται ήδη στους επτά. Θανάσιμα τραυματίστηκε μια 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία και ο γιος της.

Νεκροί βρέθηκαν και δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη όπου το όχημα ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Άλλοι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Όσον αφορά στον Ρουμάνο τουρίστα που έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής και νοσηλεύεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Grtimes, η κατάσταση της υγείας του ίδιου είναι καλή ο ίδιος όμως είναι συντετριμμένος.

Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε πώς την ώρα που συνέβαινε η τραγωδία και έχανε τη σύζυγό του και το παιδί του εκείνος ήταν δίπλα τους, χωρίς όμως να καταφέρει δυστυχώς να τους σώσει. Στο νοσοκομείο βρίσκονται επίσης κάτοικοι που τραυματίστηκαν από τη θεομηνία.

Η κ. Μαναρίδου Ελισάβετ περιγράφει: «Μένουμε στην Ποτίδαια, άρχισε ένα αεράκι και ο σύζυγος πήγε να δει τα φυτά. Αφού τα τακτοποίησε και επέστρεφε μέσα στο σπίτι, πιάνει ένας δυνατός αέρας. Ο αέρας παρέσυρε τη σιδερένια πόρτα και τον χτύπησε στο γοφό. Φώναξα τους γείτονες να με βοηθήσουν να τον βάλουμε στο σπίτι και να τον φέρουμε στο νοσοκομείο».

Η κ. Άννα Γεωργιάδου χτύπησε στην πλάτη και η μητέρα της έσπασε το χέρι της. Όπως περιγράφει ο δυνατός αέρας έριξε την ίδια και τη μητέρα της κάτω. «Δεν ξέρω πως κατάφερα και σηκώθηκα και σήκωσα και τη μητέρα μου».

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο δημαρχείο Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Λόγω της φονικής κακοκαιρίας η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε από τα Νέα Μουδανιά ότι “έχει υπάρξει παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον κ. Μανουσάκη και περιμένουμε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι ενέργειές τους για την αποκατάσταση του ρεύματος” προσθέτοντας ότι “με εντολή του Πρωθυπουργού έχει ήδη παρέμβει και το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων -και με εντολή του κ. Παναγιωτόπουλου – ώστε να παρέχει γεννήτριες σε συνεργασία με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τους τρεις δήμους και την Περιφέρεια”.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές σε υποδομές και κατοικίες ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και ότι θα καλυφθούν κανονικά οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες, ενώ πρόσθεσε ότι και το ΥΠΕΣ θα δώσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους τρεις δήμους που έχουν πληγεί”. Μιλώντας στον realfm 97,8 ο υπουργός τόνισε:

Στο μεταξύ, οι τουρίστες εγκαταλείπουν τη Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία. Ρώσος τουρίστας, μιλώντας στο Ria Novosti, έκανε λόγο για απουσία ενημέρωσης από τις ελληνικές Αρχές πριν τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπήσουν τη Χαλκιδική.

«Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο θα έβρεχε το βράδυ, οι Αρχές δεν εξέπεμψαν έκτακτο μήνυμα για την κατάσταση, μετά τις δέκα το βράδυ και για περίπου πέντε λεπτά άρχισε να βρέχει δυνατά, όλα σκοτείνιασαν, τίποτα δεν φαινόταν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος τουρίστας.

Σε υπόμνημά του ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας χαρακτηρίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον χώρο της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική, «αιφνίδια», «έντονης ραγδαιότητας» και «υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους».

Δίνει επίσης στη δημοσιότητα χάρτες από τα σημεία που επλήγησαν από τα καταστροφικά ακραία φαινόμενα.

Στο υπόμνημα για τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στη Β. Ελλάδα ο καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρει:

«Α. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον χώρο τη Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική είχαν χαρακτηριστικά: – αιφνίδιας προσβολής – έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους – μικρής χρονικής διάρκειας Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Β. Οι μεγάλες βλάβες κυρίως αντιστοιχούν σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines). Σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές.

Γ. Η έγκαιρη προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν πολύ χρήσιμη – είναι αμφίβολο ωστόσο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση. Προτείνεται να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης.

Δ. Θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης».

Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή που η θεομηνία έπληξε τη Δυτική Χαλκιδική ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, σε βίντεο που ανήρτησε στο facebook η ομάδα Meteo-hellas.com από τη Νέα Ηράκλεια, μπορείτε να δείτε τους ισχυρούς ανέμους και τη δυνατή βροχή που έπληξαν την περιοχή.

Επίσης, αναγνώστης του enikos.gr έστειλε φωτογραφία από τη Σωζόπολη Χαλκιδικής στην οποία αποδεικνύεται η σφοδρότητα των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή καθώς, όμως μπορείτε να δείτε και εσείς, οι ισχυροί άνεμοι κατάφεραν να ξεριζώσουν τεράστιο δέντρο.

Δεκάδες τουρίστες βρίσκουν καταφύγιο σε μπαρ, προκειμένου να σωθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύει το BBC. Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε ένα μπαρ, πιθανόν ξενοδοχείου, τη στιγμή της θεομηνίας και έντρομοι βλέπουν αντικείμενα να εκτοξεύονται στον αέρα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που βρέχονται από το νερό της βροχής. Κάποιοι βρήκαν την ψυχραιμία και σήκωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να τραβήξουν βίντεο.

Βρετανίδα τουρίστρια δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ότι όλα έγιναν ξαφνικά και από το πουθενά. “Τα φώτα έσβησαν στην παραλία, επικράτησε ένα χάος, ο κόσμος έτρεχε και ούρλιαζε και προσπαθούσε να απομακρυνθεί από την παραλία”, είπε η γυναίκα και πρόσθεσε ότι πολλά παιδιά τρομοκρατήθηκαν και άρχισαν να κλαίνε.

Σοκαρισμένος δηλώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ρουμάνος ηθοποιός, Μιχάι Μπομπονέτε, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης ήταν στην ταβέρνα όπου σκοτώθηκαν μάνα και γιος ζώντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική ενθυμούμενος, μάλιστα, πως είχε ζήσει κάτι ανάλογο το 2000 στην πόλη, Facaieni.

«Τι άλλο να σας πω; Ήταν χειρότερο από τα όσα είχα δει το 2000 στην στην πόλη, Facaieni, όταν ανεμοστρόβιλος σήκωσε τον βαφτιστικό μου», ανέφερε στην ανάρτησή του. «Εδώ στην Ελλάδα βρέθηκα ένα βήμα μακριά από τον θάνατο, γιατί επιμέναμε να καθόμαστε στο αίθριο για να ακούμε τους ήχους από τα καιρικά φαινόμενα. Την τελευταία στιγμή φύγαμε και πήγαμε σπίτι», συμπλήρωσε και επισήμανε: «Ήταν σκέτη φρίκη. Ο άνεμος πήγαινε με πάνω από 120 χιλιόμετρα την ώρα, υπήρχαν ξεριζωμένα δέντρα και στέγες σπιτιών, πεσμένες περιφράξεις, αυτοκίνητα στην παραλία. Είμαστε εντάξει, ελπίζω σύντομα να επιστρέψουμε».

Βιβλική είναι η καταστροφή σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στο κάμπινγκ στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες αναγνώστη του enikos.gr έχουν ξεριζωθεί δέντρα , έχουν σκιστεί οι σκηνές ενώ έχουν ανοίξει μέχρι και οι τοίχοι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ