Γλυπτά του Παρθενώνα: «Υπάρχει θετικό κλίμα στη Βρετανία για την επιστροφή τους» – Τι λένε διεθνούς φήμης καθηγητές

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησαν στη Realnews οι διεθνούς φήμης καθηγητές Λουί Γκοντάρ και Πολ Κάρτλετζ.

Των Κ. Νικολόπουλου & Τζ. Κριθαρά

Εξαιρετικά θετική εξέλιξη, η οποία αντικατοπτρίζει και το κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία, χαρακτηρίζουν το πρόσφατο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Times», που είναι υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, δύο από τους πιο σημαντικούς ακαδημαϊκούς, που σε παγκόσμιο επίπεδο μάχονται εδώ και δεκαετίες για τον επαναπατρισμό των ελληνικών αριστουργημάτων.

Μιλώντας στη Realnews, ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Λουί Γκοντάρ, και ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Πολ Κάρτλετζ, τονίζουν πως αυτή η δημοσίευση της πιο ιστορικής βρετανικής εφημερίδας έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τον ελληνικό, αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη οι «Times» του Λονδίνου τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, παραθέτοντας ισχυρά επιχειρήματα που ενισχύουν αυτή την άποψη.

Με τίτλο «Ενώνοντας την κληρονομιά της Ελλάδας», η παραδοσιακή εφημερίδα του συντηρητικού χώρου στη Βρετανία τονίζει ότι, ενώ επί δεκαετίες υποστήριζε την παραμονή των Γλυπτών που έκλεψε το 1803 ο λόρδος Ελγιν από το κορυφαίο αριστούργημα της κλασικής εποχής, τον Παρθενώνα, πλέον «η επιχειρηματολογία υπέρ της επιστροφής των ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει καταστεί σαρωτική».

«Επανένωση»

Βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της το σύνολο του κόσμου, δηλώνει στην «R» ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Λ. Γκοντάρ, σημειώνοντας ότι το κύρος της Βρετανίας θα ενισχυόταν από την επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως οι “Times” συνειδητοποιούν επιτέλους ότι τα Γλυπτά που ξεδιάντροπα άρπαξε ο Ελγιν από τον ναό της θεάς Αθηνάς είναι ιδιοκτησία της Ελλάδας. Μια τόσο έγκυρη εφημερίδα όπως οι “Times”, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του βρετανικού κατεστημένου, κατάλαβε ότι το κύρος της Βρετανίας θα ενισχυόταν με την επιστροφή των αριστουργημάτων του Φειδία στην Ελλάδα», δηλώνει ο Λ. Γκοντάρ.

Παράλληλα, ο αρχαιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης «Federico II» τονίζει ότι ο Παρθενώνας είναι το συμβολικό μνημείο του δυτικού πολιτισμού, που χτίστηκε από την πρώτη Δημοκρατία που γεννήθηκε στον κόσμο το 508 π.Χ., την Αθηναϊκή.

«Όσοι πιστεύουν στις αξίες της Δημοκρατίας δεν μπορούν παρά να βρεθούν στο πλευρό των ελληνικών Αρχών, ζητώντας την επανένωση των Γλυπτών του Φειδία και την τοποθέτησή τους στο υπέροχο μουσείο της Ακρόπολης, στους πρόποδες του Ιερού Βράχου», επισημαίνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Λ. Γκοντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο, που εμφανίζεται δεύτερο στη σελίδα των κύριων απόψεων της εφημερίδας, ανατρέχει στην ιστορία της υπόθεσης και υπογραμμίζει ότι για περισσότερα από πενήντα χρόνια καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η επιστροφή των Γλυπτών είναι επιβεβλημένη.

«Πλέον οι καιροί και οι καταστάσεις αλλάζουν», όπως λέει, και η εφημερίδα αλλάζει τη στάση της στρεφόμενη και εκείνη υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστραφούν τώρα», υπογραμμίζει το κύριο άρθρο των «Times».

«Εκστρατεία»

Το γεγονός ότι υπάρχει θετικό κλίμα στη Βρετανία υπέρ της επιστροφής των αριστουργημάτων της κλασικής αρχαιότητας τονίζει ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Π. Κάρτλετζ, επισημαίνοντας ότι «τα Γλυπτά ουδέποτε ανήκαν στο Βρετανικό Μουσείο και απλώς “κατοικούσαν” εκεί».

«Η 12η Ιανουαρίου 2022 είναι μια ημέραορόσημο στα χρονικά του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα! Στο δεύτερο κορυφαίο άρθρο της, η εφημερίδα “Times” του Λονδίνου ανέφερε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι έχει αλλάξει γνώμη και πως αποφάσισε πλέον να ρίξει το βάρος της στην αυξανόμενη εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης της Αθήνας. Τα γλυπτά “κατοικούν” από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο χάρη σε μια νομοθετική πράξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 1816», αναφέρει ο καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στη Σχολή Κλασικής Αρχαιολογίας του φημισμένου Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ.

Την ίδια στιγμή, ο Πολ Κάρτλετζ επισημαίνει ότι η βρετανική εφημερίδα τάσσεται με τα πολιτιστικά επιχειρήματα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία είναι συντριπτικά. «Οι “Times” είναι ένα έντυπο με αυξημένη βαρύτητα γνώμης, ένα ασυνήθιστα ακριβές περιοδικό, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1780, με ημερήσια κυκλοφορία περίπου 400.000 αντιτύπων και μηνιαία κυκλοφορία περίπου 15 εκατομμυρίων αντιτύπων. Στην πολιτική του είναι κεντροδεξιό και από ορισμένες απόψεις μπορεί να ειπωθεί ότι είναι η φωνή του “κατεστημένου”, που απευθύνεται σε ένα καλά εκπαιδευμένο “επαγγελματικό” αναγνωστικό κοινό.

Συχνά στο παρελθόν, αυτού του είδους οι αναγνώστες έπαιρναν το μέρος του Βρετανικού Μουσείου. Όμως, αυτό πλέον δεν ισχύει. Τα ηθικά και πολιτιστικά επιχειρήματα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θεωρούνται πλέον συντριπτικά».

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Γλυπτά του Παρθενώνα

Γλυπτά του Παρθενώνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ