Γκίκας Μαγιορκίνης: Συντάσσομαι απόλυτα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Διευκρινίσεις για τη θέση που εξέφρασε σχετικά με το πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης σε σχέση με το εμβόλιο του κορονοϊού, έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ υπήρξε σχετικά με το θέμα και ανακοίνωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, “έγινε μια παρανόηση, εγώ ποτέ δεν είπα αντίθετα απ’ ό,τι είχε πει η Επιτροπή Εμβολιασμών. Τα εμβόλια συνδυάζονται ανά πάσα χρονική στιγμή μεταξύ τους και το βασικό σημείο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας… και θέλω να το τονίσω.

Κάποιοι μπορεί να αποθαρρυνθούν να πάνε να κάνουν το εμβόλιο Covid. Για κανέναν απολύτως λόγο, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που είναι οι απόλυτες αντενδείξεις, δεν πρέπει κάποιος να ακυρώσει το εμβόλιο. Να είμαστε ξεκάθαροι.

Συντάσσομαι με την Επιτροπή, το έχω πει από την αρχή ότι μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα και το έχω ξεκαθαρίσει και σε δεύτερη ανάρτηση ότι συντάσσομαι απόλυτα με τις οδηγίες της Επιτροπής”.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής σε χθεσινή του ανάρτηση είχε ξεκαθαρίσει πως πρέπει να σπεύσουμε να κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όπως είχε γράψει χαρακτηριστικά:

“Σχετικά με το χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολίου της γρίπης και COVID-19 επειδή έχει δημιουργηθεί μία παρανόηση. Πρόκειται για απλή σύσταση εάν και εφόσον υπάρχει ευκολία στον προγραμματισμό και όχι για ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ.
Το χρονικό αυτό διάστημα δεν αποτελεί ΑΝΤΕΝΔEIΞΗ, δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθεί το προγραμματισμένο εμβόλιο COVID-19 εξαιτίας προηγούμενου εμβολίου γρίπης ή το αντίθετο ή αν δεν ταιριάζει στον προγραμματισμό σας να καθυστερήσετε την οποιαδήποτε δόση του COVID-19. Σε αυτό είναι ξεκάθαρες όλες οι οδηγίες που έχει βγάλει η επιτροπή εμβολιασμών και δεν υπάρχει καμία αντίθεση σε αυτό. Τα εμβόλια συνδυάζονται σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ τους.
Η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό οποιασδήποτε δόσης COVID-19 υπερτερεί της οποιασδήποτε πιθανής μικρής βελτίωσης στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ένας προγραμματισμός με βάση το προφίλ των ιντερφερονών. Μα απλά λόγια σπεύδουμε να κάνουμε το εμβόλιο της COVID-19!”

Σε άλλη, διευκρινιστική ανάρτησή του, είχε αναφερθεί στη συνδυαστική χορήγηση των εμβολίων του κορονοϊού και της γρίπης. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά την Τρίτη σε ανάρτησή του στο facebook: “Σχετικά με την συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το εμβόλιο της Covid-19.

Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.

Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA.

εμβόλιο-κορονοϊός

Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την θεωρητική γνώση οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:
1) Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει
2) Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19
3) Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει
σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα)
4) Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ
Γρίπη εμβόλιο mRNA
Παράδειγμα 1: Σήμερα κάνω την πρώτη δόση του mRNA COVID-19 και μετά από 10 ημέρες προγραμμάτισα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Η επόμενη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από τη γρίπη δηλαδή σε 30 ημέρες από την πρώτη δόση.
Παράδειγμα 2: Σήμερα έκανα την δεύτερη (ή τρίτη) δόση του εμβολίου mRNA COVID-19, αλλά εκκρεμεί το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να το κάνω όποια ημέρα με βολεύει από εδώ και πέρα, ακόμα και την ίδια ημέρα.
Τα εμβόλια κατά του COVID-19 δοκιμάζονται επιμελώς για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους και, στη συνέχεια, παρακολουθούνται στενά.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.