Γκίκας Μαγιορκίνης: Ίσως δούμε και αύριο τα 12.000 κρούσματα

Για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την 3η Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα αλλά και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που ενδεχομένως να φθάσουν και τα 12.000 ακόμη και αύριο μίλησε ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του  ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με τα νέα μέτρα, “ένα βασικό στοιχείο που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο είναι ότι οι χώρες στις οποίες έχει επικρατήσει η Όμικρον αρκετό χρόνο πριν, δεν βλέπουμε να υπάρχει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε χρόνο να λάβουμε μέτρα εφόσον χρειαστεί. Ήδη, μέσα σε έναν μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν πολύ μέτρια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Άρα η Νότια Αφρική είναι ήδη ένας μήνας…

Σε προηγούμενο χρονικό διάστημα η χώρα είχε περάσει πολύ δύσκολα κύματα μέσα στον Δεκέμβριο με τη μετάλλαξη Δέλτα και το καλοκαίρι με τη μετάλλαξη Βήτα.  Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 εβδομάδες όπου το Λονδίνο έφτασε στα επίπεδα που είμαστε εμείς τώρα… Με βάση όλες τις μελέτες σε σχέση με τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η  ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται από τη Δέλτα. Δηλαδή, όταν φτάσαμε εμείς στα 7.000 κρούσματα με Δέλτα, για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον, τα μοντέλα προβλέπουν 35.000 κρούσματα” υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι αναμένεται μια αύξηση με ενδεικτικό νούμερο τα 12.000 κρούσματα, αριθμός που μπορεί να καταγραφεί ακόμη και αύριο: “Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρήσουμε, να σας πω έτσι αριθμούς κρουσμάτων. Είχα πει ότι περιμένουμε 10.000-12.000 κάποια στιγμή γιατί είναι νούμερο που δεν το έχουμε δει και είναι νούμερο που θα το φτάσουμε σίγουρα. Είναι νούμερο που δεν μας φαινόταν πιθανό. Δεν μπορώ να πω σε τι αριθμό κρουσμάτων θα φτάσουμε. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο συγκεκριμένος ιός δεν ακολουθεί τα κλασικά γραμμικά μοντέλα, οπότε θα περιμένουμε μια αύξηση και μετά ένα πλατό. Το πού θα φτάσει αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το υπολογίσουμε” σημείωσε και πρόσθεσε ακολούθως:

“Μπορώ να σας πω ότι θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, τα 12.000 είναι ένα ενδεικτικό νούμερο, είναι πιθανό να το δούμε και μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα, ίσως να το δούμε και αύριο αυτό το νούμερο” τόνισε.

“Η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας και λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης κι ερχόμαστε πιο κοντά και με αγνώστους. Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ