Το παρασκήνιο της απόφασης για μέτρα από 3 Ιανουαρίου – Οι δύο παράγοντες που “έσωσαν” την Πρωτοχρονιά

Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η αυξητική τάση της πανδημίας εν μέσω των ανησυχητικών στοιχείων για την εξάπλωση της παραλλαγής “Όμικρον“. Είχε προηγηθεί η σχετική εισήγηση των Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αλλά και το νέο αρνητικό ρεκόρ με 9.284 κρούσματα κορονοϊού μέσα σε μία ημέρα.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επικεντρώνονται στη λειτουργία της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης, στη χρήση της προστατευτικής μάσκας, στην αύξηση των ποσοστών τηλεργασίας, στα αυστηρότερα πρωτόκολλα σε μονάδες Υγείας, αλλά και στη μείωση της πληρότητας των θεατών στα γήπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων αφορά πολίτες ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών, με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών. Ένα ποσοστό της τάξης του 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

μέτρα - κορονοϊός

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα νέα μέτρα

Η πανδημία έχει αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, όπως φανερώνουν και οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, ενώ ισχυρή φαίνεται πως είναι και η παρουσία της παραλλαγής “Όμικρον”, ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται διαρκώς νέα αρνητικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση στα ενεργά κρούσματα κορονοϊού, καθώς από 41.146 στις 20 Δεκεμβρίου, στις 26 Δεκεμβρίου έφτασαν 51.094.

Αυτή η έξαρση φαίνεται ότι προβλημάτισε τόσο τους ειδικούς όσο και την κυβέρνηση, αναφορικά με το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων μέτρων. Εάν δηλαδή θα έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα, πριν από την Πρωτοχρονιά ή μετά τις γιορτές.

εστίαση - έλεγχοι

Δύο ήταν εκείνοι οι παράγοντες που φαίνεται να οδήγησαν στην απόφαση τα μέτρα να ισχύσουν τελικά από τις 3 Ιανουαρίου. Αφενός το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής “Όμικρον” δεν φαίνεται να σχετίζεται με αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, γεγονός που θα σήμαινε αυτόματα μεγαλύτερη επιβάρυνση του ΕΣΥ. Αφετέρου, φαίνεται πως ειδικοί και κυβέρνηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή μέτρων λίγες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, πιθανόν δεν θα οδηγούσε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που θα ήταν η αποφυγή εικόνων συγχρωτισμού, αλλά στη μεταφορά των σκηνών αυτών από τα κέντρα διασκέδασης στα σπίτια ή ακόμη και στις πλατείες, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου

Ο υπουργός Υγείας, κατά τις ανακοινώσεις, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους να τηρούν τα μέτρα, να είναι προσεκτικοί αλλά και να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, κυρίως εάν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με γονείς και παππούδες, άνω των 60 ετών, ιδίως αν είναι ανεμβολίαστοι.

 

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και έως 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω μέτρα θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν, όπως σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ