Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Τι απάντησαν η Μίνα Γκάγκα και ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ερωτήσεις για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα σχετικά με τις ΜΕΘ COVID και τη θνητότητα, κλήθηκαν να απαντήσουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και οι ειδικοί που συμμετέχουν στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι “κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και ήδη το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πάρα πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν… Υπήρχε η εγρήγορση, τα δεδομένα δίνονται καθημερινά και παρακολουθούνται καθημερινά και γίνονται συνεχείς ενημερώσεις από τους επιστήμονες”.

Μίνα Γκάγκα: Δεν στοιχειοθετείται η αναφορά για τις 400 κλίνες ΜΕΘ

Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει “ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Θάνατοι που παρατηρούνται εκτός ΜΕΘ… Να σας πω ότι έχουμε πολλές φορές αυτό το διάστημα ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα, διασωληνώθηκαν και κατέληξαν μέσα στην πρώτη μισή ώρα” “Αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχεις, πρέπει να σκεφτείς τι βαρύτητα έχει το ίδιο το περιστατικό, σε τι κατάσταση έφτασε στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου…”, συνέχισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

“Για να κάνουμε οποιαδήποτε σύγκριση πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των συνεπαρχόντων νοσημάτων… Ο μέσος χρόνος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα… Υπάρχουν λίγα νοσοκομεία που έχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή πιέζεται πχ η Θεσσαλονίκη, το “Ιπποκράτειο”… Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Άρα αυτά τα περιστατικά θα βαρύνουν τον μέσο χρόνο αναμονής… Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφές. Άρα δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης έτσι όπως έχουν δοθεί…”, πρόσθεσε η Μίνα Γκάγκα.

Κληθείσα να σχολιάσει την αναφορά που υπάρχει στη μελέτη ότι το σύστημα είναι στα όριά του όταν φτάσει τις 400 κλίνες ΜΕΘ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε: “δεν συμφωνώ με το “400”. Νομίζω είναι ένα στοιχείο που δεν στοιχειοθετείται. Είναι μία μελέτη, για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά στοιχεία. Είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε με ασφάλεια το τι γίνεται”.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Δεν έχουν συμπεριλάβει δύο στοιχεία

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε και σε περίοδο που γίνονταν εμβολιασμοί και δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι και αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια. Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει, είναι τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική. Άρα, το να λέμε ότι το 400 είναι το όριο… υπάρχει όριο ανά περιφέρεια, προφανώς αυτό το οποίο καθορίζεται με το ποσοστό ελεύθερων κλινών ανά περιφέρεια και είναι τελείως διαφορετικό. Η Αττική δεν έφτασε ποτέ στα όριά της”, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Είναι ένα θέμα που θέλει μεγαλύτερη ανάλυση για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Όλα τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο, όταν πιεστούν αντιμετωπίζουν προβλήματα”, κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ