Μίνα Γκάγκα: Τι απάντησε για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα σχετικά με τις ΜΕΘ COVID και τη θνητότητα

Τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ COVID και τη θνητότητα, που έχει «πυροδοτήσει» κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης έθεσε ερωτήματα στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα τα οποία είναι τα εξής:

«Μπορούν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ να έχουν την ίδια νοσηλεία με εκείνους εντός ΜΕΘ; Τα συμπεράσματα της μελέτης  Τσιόδρα- Λύτρα που δόθηκε στη δημοσιότητα πώς θα απαντήσετε; Πώς κρίνετε τη στάση ευρωβουλευτών της ΝΔ που ψήφισαν κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια; Θα πάρετε μέτρα τώρα που βλέπετε ότι υπάρχει επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον»;».

Σκουρλέτης

Στη συνέχεια η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου ρώτησε την κα Γκάγκα «κατά πόσο υιοθετείτε τις απόψεις που δόθηκαν με τη μελέτη που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στο ΕΣΥ. Εάν τις υιοθετείτε αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε γλιτώσει ανθρώπινες ζωές εάν η κυβέρνηση είχε στελεχώσει ουσιαστικά και πραγματικά το ΕΣΥ».

Η κα Γιαννακοπούλου πρόσθεσε «μακριά από εμάς κάθε διάθεση στείρας αντιπολίτευσης για ένα τέτοιο θέμα. Η πανδημία κρατά δύο χρόνια. Οι δομικές αδυναμίες παραμένουν. Άρα τι κάνετε; Πάτε να κρύψετε αυτά που υπάρχουν, τις αδυναμίες; Προχωρήστε σε μια πραγματική, κατάλληλη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Δεν είναι πολυτέλεια κα υπουργέ, είναι επείγουσα ανάγκη, μια πρωταρχική επιλογή, επιλογή ζωής». Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ρώτησε ακόμη τι μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει λόγω και της «Όμικρον».

Νάντια Γιαννακοπούλου

Γκάγκα: Κάθε χειμώνα είχαμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ – Δεν μας πέθαιναν

Παίρνοντας τον λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είπε μεταξύ άλλων ότι «θα απαντήσω από εδώ ως υπουργός αλλά ήμουν 30 χρόνια γιατρός στο ΕΣΥ. Κάθε χειμώνα στην κλινική είχαμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Δεν μας πέθαιναν. Ήταν εκτός ΜΕΘ και τους βάζαμε σε ΜΕΘ όταν είχαμε κρεβάτι».

Η κα Γκάγκα υποστήριξε ακόμη ότι «έχουμε πολύ περισσότερες ΜΕΘ τώρα. Στο δικό μου νοσοκομείο  είχε 12 κρεβάτια ΜΕΘ στην Πανεπιστημιακή Κλινική, 8 κρεβάτια ΜΕΘ και 9 κρεβάτια ΜΑΦ που δεν πολυλειτουργούσαν. Σήμερα έχει τα 50 κρεβάτια που είναι δωρεά της Βουλής, έχει 17 κρεβάτια στην Πανεπιστημιακή και έγιναν όλα τα κρεβάτια στην πρώτη μονάδα της χώρας ΜΕΘ».

Η ίδια υποστήριξε ότι στο «Σωτηρία» είχαμε φέτος ελάχιστα περιστατικά ασθενών που χρειάστηκε να μείνουν για κάποιες ώρες στην κλινική μέχρι να μεταφερθούν στη Μονάδα. Το θέμα των ΜΕΘ είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πάντα υπήρχε στενότητα και τώρα επειδή έχουμε πολλά κρούσματα μπορεί πράγματι να μένουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ για κάποιες ημέρες. Η διακίνηση είναι γρήγορη. Υπάρχουν καθημερινά άνθρωποι που βγαίνουν ή δυστυχώς καταλήγουν μέσα στις ΜΕΘ και οι άρρωστοι που είναι εκτός μετακινούνται γρήγορα».

Όπως είπε η κα Γκάγκα, «για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας, δεν μπορείς να βάλεις απλά νούμερα γιατί οι άρρωστοι έχουν ο καθένας διαφορετική σοβαρότητα ως προς την κατάσταση της υγείας του, διαφορετική ηλικία και άλλες νοσηρότητες. ‘Ανθρωποι που μένουν εκτός ΜΕΘ είναι κυρίως εκείνοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν»

Η ίδια πρόσθεσε ότι «βεβαίως θα μείνουν κάποιοι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και η προσπάθεια είναι να μετακινούνται. Εδώ είδαμε σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, με πολύ καλό σύστημα Υγείας να κάνει διακομιδή ασθενών στην Ιταλία, τώρα δύο χρόνια μετά την πανδημία».

«Το θέμα είναι ό,τι γίνεται ότι μπορεί να γίνει. Τα κρούσματα είναι συνεχώς πολλά. Αλλιώς αντιμετωπίζεις μια κατάσταση έκτακτων συνθηκών, μια πανδημία για έναν μήνα και αλλιώς για περισσότερο. Τώρα δύο χρόνια υπάρχει κούραση».

Η κα Γκάγκα είπε ακόμη ότι «στήριξη στο ΕΣΥ υπάρχει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε ακόμη ότι «το ΕΣΥ πιέζεται δύο χρόνια τώρα και οι υγειονομικοί που εργάζονται σε αυτό επίσης έχουν κουραστεί. Το ίδιο έχει κουραστεί κι όλος ο κόσμος. Και γι’ αυτό έχουμε πολλά κρούσματα, προσέχουμε λιγότερο. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που αρρωσταίνουν, πολλοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία και που χρειάζονται νοσηλεία και οι άρρωστοι με κορονοϊό, είναι άρρωστοι δύσκολοι. Χρειάζονται πολλαπλή παρακολούθηση, θέλουν πολλή προσοχή, πολύ υψηλές παροχές οξυγόνου».

Η ίδια αφού ευχαρίστησε τους υγειονομικούς για τις «μάχες» που δίνουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση συνεργάζεται με επιστήμονες, όρισε μια Επιτροπή, παρακολούθησε συνεχώς τι γίνεται και στα νοσοκομεία και στον κόσμο και τα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες ακολουθούνται.

Η παρακολούθηση είναι συνεχής και καθημερινή, τα δεδομένα τα βλέπουμε καθημερινά και οι αλλαγές γίνονται σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τους υγειονομικούς σε κάθε νοσοκομείο και δομή της Ελλάδας».

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, «η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε και όλα τα καλά που μπορούμε να κάνουμε αλλά και ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε στο Σύστημα Υγείας από εδώ και πέρα. Θέλουμε να δώσουμε τις καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς. Θέλω να πω ότι παρόλο που το ΕΣΥ κατηγορήθηκε ότι έγινε μονοθεματικό, δεν έγινε καθόλου μονοθεματικό. Για παράδειγμα τον Νοέμβριο στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύτηκαν 17.000 ασθενείς με μη COVID νοσήματα και περίπου 3.000 ασθενείς με COVID».

Η κα Γκάγκα πρόσθεσε ότι «πέρα από τον πρώτο καιρό που δεν ξέραμε την πανδημία και όλοι μαζί προσπαθούσαμε να παρακολουθούμε καλύτερα τι γίνεται με τους αρρώστους, από Δεκέμβριο – Ιανουάριο πέρυσι έχουμε εμβόλιο με πολύ καλές υπηρεσίες για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός προχωρά».

Η ίδια υποστήριξε ότι «παίρνουμε μαθήματα και σχεδιάζουμε ένα καινούριο Σύστημα Υγείας. Αυτό που μας ενδιαφέρει καταρχάς είναι ο άνθρωπος, ο ασθενής, οι πολίτες που χρειάζονται υπηρεσίες. Και χρειάζονται υπηρεσίες πρόληψης, κάτι που έχει προχωρήσει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι. Παράλληλα με την πρόληψη θέλουμε και την εκπαίδευση. Θέλουμε να δώσουμε υπηρεσίες Υγείας παντού: σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί και σε κάθε δυσπρόσιτη περιοχή στην Ελλάδα και για να είναι καλύτερες οι υπηρεσίες ξεκινάμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς και τη διασύνδεση μεταξύ των δομών.

Παράλληλα μέσα στα νοσοκομεία μπαίνουν πρωτόκολλα, μπαίνουν υπηρεσίες, κλπ. Χτίζουμε εντελώς διαφορετικά τη δομή των νοσοκομείων. Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των γιατρών. Βάζουμε και στο επίκεντρο την εκπαίδευση των πολιτών. Έχουμε σημαντικά μέτρα στα χέρια μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα νέα ΕΣΠΑ».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.