Φωτιές στον Έβρο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Λευκίμμη – «Υπάρχουν ακόμη επικίνδυνα μέτωπα»

Ενεργό παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην Λευκίμμη του Έβρου και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός αφού ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Μιλώντας στο enikos.gr o Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος τόνισε πως η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη όμως αυτό δεν θα πρέπει να «εφησυχάσει κανέναν».

Έβρος: Μαίνεται για 15η ημέρα η φωτιά – Τιτάνια «μάχη» με τις φλόγες στην Δαδιά

«Η κατάσταση είναι καλύτερα, καθώς η φορά του ανέμου αυτή την στιγμή είναι παράλληλη από την περιοχή της Λευκίμμης», μας είπε ο κ. Καλακίκος κι έπειτα ανέφερε: «Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, δεν μπορούμε να προβλέψουμε προς ποια κατεύθυνση θα φυσά ο άνεμος. Η καλή εικόνα δεν θα πρέπει να εφησυχάσει κανέναν υπάρχουν ακόμη επικίνδυνα μέτωπα».

Στην συνέχεια, εξήγησε πως παρόλο που υπάρχει μείωση της έντασης του πύρινου μετώπου «υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία, καθώς η βλάστηση είναι πυκνή».

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση στην Λευκίμμη – BINTEO

«Είμαστε απόλυτα εξαντλημένοι, ζούμε ένα δράμα. Έχουν κουραστεί όλοι, η σωματική και ψυχική κόπωση πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων είναι γεγονός», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος η μείωση της έντασης του μετώπου της πυρκαγιάς στη Λευκίμμη Σουφλίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρέμβαση των εναέριων μέσων με τις διαδοχικές ρίψεις νερού.

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα από το 112 στη Λευκίμμη – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»

«Προς το παρόν ο κίνδυνος για τον οικισμό της Λευκίμμης έχει αποφευχθεί», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Τυχερού, Δημήτρης Δαρούσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros24.gr.

Το απόγευμα η Λευκίμμη γλίτωσε για δεύτερη φορά στο παρά πέντε από τις φλόγες που πλησίασαν τα σπίτια. Η φωτιά ξεκίνησε από μαντρί ανάμεσα στα χωριά Λύρα και Φυλακτό πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Μόλις πέρασε τον λόφο και άρχισε να πλησιάζει στα πρώτα σπίτια του οικισμού χτύπησε συναγερμός και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες. Αμέσως με μήνυμα του 112 δόθηκε εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή προς Τυχερό.

Τα καναντέρ που έφτασαν και έκαναν ρίψεις νερού φαίνεται ότι κατάφεραν να γλιτώσουν την Λευκίμμη από τα χειρότερα.  Νωρίς το απόγευμα τουλάχιστον 4 καναντέρ, ένα ελικόπτερο έρικσον και ένα σινούκ πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ωστόσο μόλις έπεσε η νύχτα η βοήθεια από τα εναέρια μέσα έχει σταματήσει.

Την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε δύο ακόμη μέτωπα. Το πρώτο είναι στην περιοχή βόρεια του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς και ένα δεύτερο συνεχίζει να καίει στα δυτικά του Σουφλίου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, τα δύο μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση.

Πυροσβεστική: 75 πυρκαγιές σε όλη την χώρα

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 75 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 42 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

• Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Στεφάνι Κορινθίας επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχεται από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

• ‘Αμεσα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καρατζάς Τροιζηνίας. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ