Φωτιά στον Έβρο: Καίει για 16η ημέρα – Σε Λευκίμμη και Προβατώνα τα δύο βασικά μέτωπα

Η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει το καταστροφικό έργο της για 16η ημέρα αν και η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Η «μάχη» των πυροσβεστών επικεντρώνεται στα δύο μέτωπα που παραμένουν ενεργά, σε Λευκίμμη και Προβατώνα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς σήμερα για 5 Περιφέρειες – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας

Η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην περιοχή επιχειρούν 582 πυροσβέστες, 16 τμήματα πεζοπόρου, 122 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Χθες το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή της Λευκίμμης και να κατευθυνθούν προς Τυχερό Έβρου.

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση στην Λευκίμμη – BINTEO

Έπειτα από έναν τιτάνιο αγώνα η κατάσταση βελτιώθηκε και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε. Από την αναζωπύρωση στο συγκεκριμένο σημείο κάηκε ένα μαντρί και τα ζώα του κτηνοτρόφου που υπήρχαν μέσα.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από την ολονύχτια μάχη στην Λευκίμμη:

Αρτοποιός: Ασυνήθιστη mega- πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος – Η κατάσβεση δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι όλα τα υπόλοιπα μέτωπα – πλην αυτών της Λευκίμμης και του Προβατώνα- έχουν αντιμετωπιστεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε ένα συμπαγές δάσος με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά.

Όπως τόνισε η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν ημέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση της έντασης των ανέμων, μειώθηκε σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς. Οι εστίες σε Σουφλί και Δαδιά είναι σε ύφεση.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί ότι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή είναι πολύ υψηλός.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ