Φωτιά στο Euroferry Olympia: Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη διάσωση επιβατών

Εικόνες από τη διάσωση των επιβατών του Euroferry Olympia, που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Παρασκευής στα ανοικτά της Ερεικούσας, μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα.

Σύμφωνα με τη Rai News, το πλοίο, με τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας, εκκενώθηκε πλήρως. Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις, στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Η ιταλική ακτοφυλακή κάνει γνωστό ότι δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί.

Ειδήσεις που επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του Ομίλου Grimaldi, στο Rainews 24: “Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο και θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα από εκεί θα οργανώσουμε τη μεταφορά για την επιστροφή στην Ιταλία”.

Το Ansa μεταδίδει πως οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου της Grimaldi είναι όλοι ασφαλείς στην Κέρκυρα και επικαλούμενο πηγές των Αρχών της Ιταλίας, το πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι η φωτιά κατασβέστηκε. Ένα από τα άτομα που επέβαιναν στο πλοίο είναι ελαφρά τραυματισμένο, προστίθεται στην ενημέρωση του Ansa.

Euroferry Olympia

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ενώ ήδη συνεδρίασε η Μονάδα Κρίσεων της ιταλικής εταιρείας. Η Ελληνική Ακτοφυλακή, αρμόδια για τη διάσωση, επικοινώνησε αμέσως με τη Γενική Διοίκηση των Λιμενικών Αρχών στη Ρώμη, για να συντονίσει την επιχείρηση: η ιταλική ακτοφυλακή διέθεσε ναυτικά μέσα και αεροσκάφη, τα οποία όμως δεν χρειάζονται. Εκτός από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, επί τόπου επενέβη και κλιμάκιο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που βρισκόταν σε αυτό το θαλάσσιο τμήμα.

Ήταν οι ελληνικές Αρχές που ζήτησαν την επέμβαση του περιπολικού σκάφους «Monte Sperone» του Guardia di Finanza, γύρω στις 4 τα ξημερώματα χθες το βράδυ, λόγω της ανάγκης διάσωσης των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο Grimaldi. Δεν υπάρχει διαρροή καυσίμων στη θάλασσα, αναφέρεται αναλυτικά σε ανακοίνωση του Ομίλου Grimaldi.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, κάλεσε τον Στρατηγό της Guardia di Finanza, Τζουζέπε Ζαφαράνα, για να τον συγχαρεί για τη διάσωση των επιβατών του πλοίου και εξέφρασε ην εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του στο πλήρωμα του περιπολικού σκάφους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η Rai News, η φωτιά στο Euroferry Olympia ξέσπασε σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου που μετέφερε κυρίως φορτηγά και τους οδηγούς τους. Το πλήρωμα επιχείρησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά με πυροσβεστήρες, αλλά δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης να δώσει εντολή εγκατάλειψης του πλοίου. Η Rai News υπενθυμίζει και την πολύνεκρη τραγωδία με το Norman Atlantic στις 28 Δεκεμβρίου 2014.

Πάντως, ο βουλευτής Κέρκυρας  της ΝΔ Στέφανος Γκίκας ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η κατάσταση στο πλοίο είναι δύσκολη γιατί γίνονται ακόμα εκρήξεις και δεν μπορεί να πλησιάσει άλλο πλοίο.Οι πρώτοι πουαποβιβάστηκαν, περίπου 60 άτομα, είναι σε καλή κατάσταση  και μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αφίξεων του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, όπου έσπευσαν γιατροί, νοσηλευτές και κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Ερυθρού Σταυρού.

«Σημασία έχει η περίθαλψη των ναυαγών καθώς αποβιβάστηκαν ήδη από την φρεγάτα «Υδρα», με τον κυβερνήτη να διαβεβαιώνει ότι δεν έμειναν πίσω άνθρωποι. Μπορεί κάποιος να πήγε να πάρει κάτι από το αυτοκίνητο και να εγκλωβίστηκε, εύχομαι να μην συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε ο κ. Γκίκας. Έσπευσε και το πρώτο αεροναυαγωσωστικό του Λιμενικού, ενώ «δένει» στο λιμάνι και το ιταλικό πλοίο που μετείχε στην επιχείρηση της Frontex στο ανατολικό Αιγαίο και μεταφέρει πάνω από 100- 150 άτομα, πρόσθεσε ο βουλευτής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ