Φωτιά στην Φυλή: Μάχη για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα – Κάηκαν σπίτια, απεγκλωβισμοί πολιτών – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Για τη «μάχη των μαχών» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναφερόμενος στη φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας όπου έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να μην περάσει η πυρκαγιά στο βουνό.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε δύο κομμάτια. Το ένα είναι πάνω από τη Μονή Κλειστών, με την πυρκαγιά να κινείται πολύ αργά αλλά σταθερά και έχει μία ανοδική πορεία, ενώ το άλλο κομμάτι είναι το ανατολικό, αυτό δηλαδή που βρίσκεται κοντά στη Μονή Ντάρδιζας. Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο, αν και έχει κόψει λίγο ο αέρας, παρατηρούμε ότι ανεβαίνει με αντίθετη φορά από τον άνεμο, αργά, αλλά σταθερά» είπε συγκεκριμένα ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, σύσσωμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί εκεί, όπως και στο κομμάτι πάνω από την Μονή Κλειστών, και στο κομμάτι στην Ντάρβιζα. «Αυτή είναι η μεγάλη μάχη και το μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε. Εκεί θα δοθεί όλη η βαρύτητα, και θα κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Στο σημείο αυτή την ώρα, επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων οχημάτων και 62 οχήματα.

Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών, ζημιές σε σπίτια και καταστήματα

Η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Φυλής ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, κοντά στην ιστορική Μονή Κλειστών, και μέσα σε λίγες ώρες πέρασε από τον οικισμό της Χασιάς, όπου κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, όπως επίσης απειλήθηκε ο Ιερός Ναός στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού.

Παράλληλα, η πυρκαγιά πέρασε και από τον τον Θρασύβουλο και το Πανόραμα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, έχουν σταλεί μηνύματα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Πανόραμα, Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα. Στους κατοίκους των περιοχών Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα εστάλη μήνυμα προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους νότια προς Λιόσια, ενώ οι κάτοικοι του οικισμού Πανόραμα κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή τους.

Νέο μήνυμα για εκκένωση μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Λόφος Κυρίλλου, οι οποίοι και καλούνται να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς την Μάνδρα, ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών.

Το απόγευμα της Τρίτης, ανακοινώθηκε ότι το Δημαρχείο ‘Ανω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο ‘Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Δείτε βίντεο που έστειλε αναγνώστης από τα Άνω Λιόσια

Απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 90 άτομα – Έξι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο από την Μονή Κλειστών

Πάνω από 90 απεγκλωβισμοί έχουν πραγματοποιηθεί από δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, της Φυλής αλλά και άλλων περιοχών που απειλούνται από την μεγάλη φωτιά.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου, παράλληλα, από την Μονή του Αγίου Κυπριανού και την Μονή Κλειστών, απομακρύνθηκαν συνολικά 22 μοναχοί με οχήματα της ΕΛΑΣ, ενώ 6 προσκυνητές, μεταξύ τους τρία παιδιά, που βρίσκονταν στην Μονή Κλειστών απεγκλωβίστηκαν με ελικόπτερο Super Puma.

«Τρεις ενήλικες και τρία μικρά παιδιά απομακρύνθηκαν με Super Puma» ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά ο πιλότος στον ασύρματο.

Απομακρύνονται 161 λεωφορεία φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο στα Άνω Λιόσια

Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Αυγούστου στη Φυλή.

Εκτάκτως, με πρωτοβουλία του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, για την προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στη περιοχή.

Στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο.

Δείτε φωτογραφίες: 

Φωτιά Πάρνηθα Φυλή

Φωτιά Πάρνηθα Φυλή

Φωτιά Πάρνηθα Φυλή

Φωτιά Φυλή

Φωτιά Φυλή

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ