Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Προς εκκένωση τρεις οικισμοί – Έκλεισε η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θηβών

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τη Δευτέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Δερβενοχώρια.  Στα Δερβενοχώρια, οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς Μαγούλα, τη Μάνδρα και την Ελευσίνα στην Αττική.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, έκλεισε η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητηθεί η εκκένωση των οικισμών Πουρνάρι, Αγία Σωτήρα και Πανόραμα (είναι πάνω στην παλαιά εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών), προς Ελευσίνα.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων για την ασφυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω του πυκνού καπνού.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους και να έχετε κλειστές πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies»”.

«Το μέτωπο είναι στην ευρύτερη περιοχή του Τιτάν. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης εξηγώντας ότι έχει γίνει προγραμματισμός για τα εναέρια μέσα «ώστε να γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού» μέχρι τη δύση του ηλίου που μπορούν να πετάνε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που συμμετέχουν σε πυρόσβεση, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παρόλα αυτά το μέτωπο που εξελίσσεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Πάρνηθας με μέτωπο προς Μαγούλα είναι σε καλύτερη εικόνα σε σχέση με το βράδυ της Δευτέρας. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής η φωτιά που είναι σε εξέλιξη εξελίσσεται σε έντονο ανάγλυφο, προσθέτοντας ότι «έγινε καλή δουλειά το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις».

Η φωτιά έχει φτάσει στην Οινόη, στις ράχες του Κιθαρώνα, όπου νωρίτερα υπήρχε αναζωπύρωση. Στη δυτική της πλευρά η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς Αγία Σωτήρα, ενώ στη νότια πλευρά της η φωτιά καίει στην ευρύτερη περιοχή Τιτάν.

Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.

Στα Δερβενοχώρια διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-415 και δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, καθώς και τρεις προωθητές γαιών από τις Ένοπλες Δυνάμεις.Επιπρόσθετα, το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα:

Φωτιά Δερβενοχώρια Φωτιά Δερβενοχώρια Φωτιά Δερβενοχώρια

 

Μήνυμα του 112: Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα

Μετά τις 10:30 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων για την ασφυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω του πυκνού καπνού.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους και να έχετε κλειστές πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies»”.

Η περιοχή που επηρεάζεται

 

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τόνισε ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ