Φωτιά σε Έβρο-Ροδόπη: «Είναι ένας άνισος αγώνας, δεν μπορεί να ελεγχθεί η πυρκαγιά» – ΒΙΝΤΕΟ από την τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Εξαιρετικά δύσκολη είναι αυτή την ώρα, το μεσημέρι της Κυριακής (27/08), η κατάσταση στον Έβρο, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά για 9η συνεχόμενη μέρα, καθώς πλησιάζει απειλητικά το χωριό Λευκίμμη, το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί. «Παλεύαμε επί 2μιση ώρες με την πυρκαγιά και ξέφυγε σαν τουρμπίνα, δεν μπορούμε να την ελέγξουμε με τίποτα» αναφέρουν στο enikos.gr οι πυροσβέστες που επιχειρούν στο τρομακτικό πύρινο μέτωπο.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Η καταστροφική πυρκαγιά που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της από το δάσος της Δαδιάς κατευθύνθηκε με μανία προς το χωριό, με τους κατοίκους να λαμβάνουν νωρίτερα μήνυμα από το 112 για άμεση εκκένωση. «Η φωτιά είναι στα 300 μέτρα από το χωριό και πλησιάζει επικίνδυνα. Εκκενώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε» τόνισε στο enikos.gr ο αντιδήμαρχος Τυχερού, Δημήτρης Δαρούσης. 

Τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο – «Επιχειρούν πάνω από 15 εναέρια μέσα»

Για έναν άνισο αγώνα έκανε λόγο μέσω του enikos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, καθώς το σημείο που καίγεται στο δάσος της Δαδιάς είναι δύσβατο και παρθένο, γεγονός το οποίο δεν διευκολύνει καθόλου το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, αυτή την ώρα η μάχη των πυροσβεστών, των εθελοντών αλλά και των κατοίκων που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, είναι τεράστια, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιοριστεί οποιοδήποτε μέτωπο είναι ενεργό. «Είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Έχουμε αναζωπυρώσεις στην περιοχή Αύρα-Συκορράχη στο δυτικό μέτωπο, ενώ την ίδια ώρα η Πυροσβεστική επιχειρεί και στην περιοχή Αισύμμη-Λεπτοκαρυά, στο ανατολικό μέτωπο. Από την άλλη, στο βόρειο μέτωπο, στο δάσος της Δαδιάς, κάνουν ό,τι μπορούν, όπως και εμείς έχουμε διαθέσει από την Περιφέρεια μηχανήματα για να ανοίγουν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες, και συγχρόνως να γίνονται και ρίψεις. Συγκεκριμένα, τώρα, επιχειρούν περισσότερα από 15 εναέρια μέσα, και πάλι όμως η φωτιά επιμένει και δεν υποχωρεί».

Φωτιά Έβρος Λευκίμμη

Φωτιά Λευκίμμη Έβρος

«Η σημερινή ημέρα είναι η πιο κρίσιμη, πρέπει να σβήσει η φωτιά»

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για 9η ημέρα, με την σημερινή να θεωρείται η πιο κρίσιμη σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου. «Τα δύο μέτωπα της Δαδιάς και της Αλεξανδρούπολης έχουν ενωθεί, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία μέγα πυρκαγιά που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, και όπως φαίνεται, δεν μπορούν να την διαχειριστούν και να την ελέγξουν.

Πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για να περιοριστεί, καθώς από αύριο το απόγευμα της Δευτέρας, αλλάζει η κατεύθυνση του ανέμου και θα έχουμε νοτιάδες, που θα οδηγήσουν την φωτιά βορειοδυτικά, και αυτό είναι ένα πολύ κακό σενάριο. Πρέπει να σβήσει η φωτιά σήμερα γιατί αν συνεχιστεί θα κατευθυνθεί σε περιοχές που δεν απειλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Η καταστροφή, μέχρι στιγμής, είναι ήδη τεράστια και ανυπολόγιστη. Αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο δεν ανησυχούν απλώς τους κατοίκους, αλλά υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας για το τι θα μας ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι υπό αυτές τις συνθήκες» καταλήγει ο κ. Πέτροβιτς.

Φωτιά Λευκίμμη Έβρος

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση και στα Κασσιτερά Ροδόπης

Την ίδια ώρα, δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στην Ροδόπη, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες με αμείωτο ρυθμό.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής, ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 και εστάλη μήνυμα στους κατοίκους για εκκένωση, έπειτα από μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε στα μεταλλεία κοντά στα Κασσιτερά και την Κίρκη.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κασσιτερά απομακρυνθείτε προς ΣάπεςΔασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.  Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει η ειδοποίηση. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ