Εξάρχεια: Διοικητική έρευνα για τον αστυνομικό και τις καταγγελίες βουλευτή και δικηγόρου

Διοικητική έρευνα διατάχθηκε για τον αστυνομικό που έσπασε τζαμαρία σε κατάστημα στα Εξάρχεια και για τις καταγγελίες γυναίκας βουλευτή και δικηγόρου ότι δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς, στην ίδια περιοχή.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΑΔΑ επισημαίνει επιπλέον, ότι το βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο αστυνομικός να σπάει την τζαμαρία της πόρτας του καταστήματος και να απαντά σε μία γυναίκα πως “ναι, είμαι τρελός”, υποβλήθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνονται τα εξής:

“Ανακοινώνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έχει διαταχθεί η διοικητική διερεύνηση περιστατικών που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα του διαδικτύου και αφορούν σε καταγγελίες γυναίκας βουλευτή και δικηγόρου, καθώς και σε περιστατικό που αποτυπώνεται σε βιντεοληπτικό υλικό, όπου φαίνεται αστυνομικός να προβαίνει σε θραύση υαλοπίνακα πόρτας.
Επιπρόσθετα, το βιντεοληπτικό υλικό από το περιστατικό θραύσης του υαλοπίνακα, υποβλήθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση”.

Εξάρχεια: Το βίντεο με τον αστυνομικό που σπάει τζαμαρία και φωνάζει “είμαι τρελός”

Προβληματισμό έχει προκαλέσει ένα βίντεο με αστυνομικό των ΜΑΤ που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Το βίντεο φαίνεται πως τραβήχτηκε μέσα από κατάστημα στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια της έντασης που προκλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Το βίντεο δείχνει έναν αστυνομικό των ΜΑΤ να σπάει την τζαμαρία της πόρτας του καταστήματος όταν οι πολίτες τον εμπόδισαν να μπει μέσα. Μία γυναίκα τραυματίστηκε στο χέρι από τα σπασμένα γυαλιά.

Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο στο οποίο ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας να λέει «τι κάνεις, είσαι τρελός;» με τον άνδρα των ΜΑΤ να απαντά «ναι, είμαι τρελός».

Ο αστυνομικός κρατάει στα χέρια του μια σημαία των διαδηλωτών την οποία πετάει στη συνέχεια στο κατάστημα μέσα από το σπασμένο τζάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το περιστατικό διετάχθη διοικητική έρευνα.

Το βίντεο με τον αστυνομικό των ΜΑΤ που σπάει τζαμαρία καταστήματος στα Εξάρχεια

Δικηγόρος κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από άνδρα των ΜΑΤ

Ο δικηγόρος Βασίλης Αρχιμανδρίτης, μέλος του ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς στα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια.

Ο Β. Αρχιμανδρίτης σε δήλωση του κατήγγειλε τα εξής:

«Ακριβώς μπροστά μου, κυριολεκτικά, χωρίς καμία αφορμή και αιτία, ένας ΜΑΤατζής ρίχνει μια φυσουνιά δακρυγόνο και άλλος ένας πετάει δακρυγόνο στους διαδηλωτές. Κατευθείαν τα υπόλοιπα ΜΑΤ τους κυνηγάνε και αρχίζουν τα γκλομπ. Ενας αναρχικός, τότε, ανοίγει έναν πυροσβεστήρα. Τέσσερις-πέντε πέφτουν κάτω και τους πιάνουν τα ΜΑΤ. Μπροστά μου ένας άνδρας των ΜΑΤ πατάει το λαιμό ενός πεσμένου στο έδαφος, διαδηλωτή, του λέω να σταματήσει να το κάνει και τότε ο επικεφαλής των ΜΑΤ μου ρίχνει μπουνιά στη μούρη! Δηλώνω την δικηγορική ιδιότητα και τότε με βρισιές και εντολή του επικεφαλής δέχομαι χτύπημα απώθησης με ασπίδα».

Επίσης ο δικηγόρος κατήγγειλε ότι την τζαμαρία ενός φωτοτυπικού μαγαζιού την έσπασε άνδρας των ΜΑΤ και όχι διαδηλωτής. «Δύο διαδηλωτές είχαν μπει σε ένα φωτοτυπάδικο στη γωνία και ένας ΜΑΤατζής έσπασε τη τζαμαρία του μαγαζιού», μας είπε, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έβριζαν χυδαία όποιον περνούσε από μπροστά τους και τολμούσε να ρωτήσει τι έγινε

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

“H TO Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκε σήμερα στα Εξάρχεια ο δικηγόρος Βασίλης Αρχιμανδρίτης, μέλος του Κόμματος, με χτύπημα στο πρόσωπο, απωθήσεις με ασπίδες και ύβρεις από αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Το απαράδεκτο και προκλητικό αυτό γεγονός συνέβη επειδή ο δικηγόρος διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση ενός διαδηλωτή από αστυνομικούς.

Όπως αναφέρει η ΤΟ Δικαιοσύνης, «το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Η ένταση της κρατικής βίας και καταστολής είναι συστατικό στοιχείο της επίθεσης στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα που διεξάγεται από το κεφάλαιο και όλες τις κυβερνήσεις του διαχρονικά. Αποτελούν επίσημη πολιτική της ΕΕ την οποία συνυπογράφουν όλα τα αστικά κόμματα.

Δηλώνουμε ότι τέτοια περιστατικά όχι μόνο δεν μας φοβίζουν, αλλά αντίθετα μας ατσαλώνουν στην πάλη για το δίκιο του λαού. Το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να συντρίψει την αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Την αστική τάξη, το κράτος και τις κυβερνήσεις του”.

Βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε επίθεση από αστυνομικό των ΜΑΤ

Μία ημέρα νωρίτερα, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Μαρία Απατζίδου κατήγγειλε πως δέχθηκε απρόκλητα αγκωνιά στο μάτι και χτύπημα με την ασπίδα στο χέρι από αστυνομικό των ΜΑΤ.

Μαρία Απατζίδη: Δεν θα αφήσουμε την αυθαίρετη αστυνομική βία να περάσει έτσι

Η βουλευτής του κόμματος Μαρία Απατζίδη βρέθηκε σήμερα το πρωί μαζί με στελέχη του κόμματος, για να ζητήσει – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 – “εξηγήσεις και τα στοιχεία των υπεύθυνων της απρόκλητης επίθεσης των ΜΑΤ εναντίον της ειρηνικής πορείας κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας το απόγευμα της Δευτέρας στα Προπύλαια, στη διάρκεια της οποίας χτυπήθηκε και το πανό του ΜέΡΑ25 και τραυματίστηκε η ίδια από χτύπημα άνδρα των ΜΑΤ στο πρόσωπό της, ενώ του είχε αναφέρει ότι είναι μέλος του κοινοβουλίου”
“Παράλληλα, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ, μέλη της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 άνοιξαν πανό ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, καταγγέλλοντας άλλη μια φορά την απαράδεκτη εκτροπή σε βία από πλευρά της ΕΛ.ΑΣ.” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξερχόμενη η Μαρία Απατζίδη δήλωσε: «Δεν θα το αφήσουμε έτσι μέχρι οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ