LIVE – Σεισμοί στις Κυκλάδες: Επιμένει ο «χορός» των Ρίχτερ – «Δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Άνυδρο»

Στους ρυθμούς των… Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» οι Κυκλάδες, αφού μόνο μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου (08/02), σημειώθηκαν τρεις σεισμοί μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού.

Συνεδριάζουν οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και να αποφασιστούν οι απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τη συνεδρίαση των επιτροπών μεταξύ άλλων αναμένεται και η απόφαση για τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.

  • Σεισμοί στις Κυκλάδες: «Αποκλείουμε το “ξύπνημα” του ηφαιστείου» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σενάριο για «ξύπνημα» ηφαιστείου, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και την Ρίτσα Μπιζόγλη, σχετικά με την συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

«Είμαστε σε καλύτερη θέση, όμως συνεχίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με κυριότερο αυτό για το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου» είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Σε ερώτηση για τα αν κάποιος από τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί είναι ο κύριος, απάντησε πως «δεν μπορούμε μέσα σε όλη αυτή την σεισμική ακολουθία να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός… Όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως κάθε σεισμική δόνηση που γίνεται απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να είναι λίγο πιο καλή η κατάσταση».

Σχετικά με την αυτοψία που πραγματοποίησε στο νησί είπε πως «καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Άνυδρο».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι «αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το “ξύπνημα” ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο».

Το πιθανότερο σενάριο, όπως εκτίμησε, «είναι αυτή η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί, που θα απομειώνεται μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα. Άγνωστο είναι όμως το πόσο θα διαρκέσει το κύριο σώμα της σεισμικής ακολουθίας».

Όπως είπε ο κ. Λέκκας θα γίνει νέα σύσκεψη την Τρίτη και έπειτα το Σάββατο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα λειτουργίας των σχολείων.

Δείτε το βίντεο:

 

  • Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης

Νέος σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 26 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 11 χιλιόμετρα.

  • Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Αμοργό

Νέος σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:29 στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 18 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 12 χιλιόμετρα.

Στη Σαντορίνη ειδικά κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού – Παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας στους κατοίκους
Στη Σαντορίνη βρίσκονται ειδικά κλιμάκια εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών και κοινωνικών λειτουργών-ψυχολόγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), που έχουν ξεκινήσει δράσεις για την υποστήριξη των κατοίκων του νησιού, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Ε.Ε.Σ., έχοντας στη διάθεσή τους δύο διασωστικά σκυλιά και υπερσύγχρονο επιχειρησιακό εξοπλισμό (κοπτικά μηχανήματα, διασωστικά σχοινιά κ.α.), δημιούργησαν Κέντρο Επιχειρήσεων του Ε.Ε.Σ. στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο στα Φηρά.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν από τις Αρχές για τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρθεί και παραμένουν σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες προκειμένου να προσφέρουν όπου τους ζητηθεί.


 Διαβάστε περισσότερα εδώ 

  • Κώστας Παπαζάχος: Ορίζεται εκπρόσωπος των επιτροπών για τους σεισμούς στις Κυκλάδες

Ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ορίστηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, ως εκπρόσωπος των επιτροπών για τους σεισμούς στην υποθαλάσσια χώρα στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «για την καλύτερη, ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού- της οποίας η διάρκεια φαίνεται να παρατείνεται χρονικά- με πρωτοβουλία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ορίζεται ως εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος».

Κλειστά μέχρι την Παρασκευή (14/2) θα μείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Σεισμολόγων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ

  • Η ανάλυση του ΕΚΠΑ – «Πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους»

Την εκτίμηση ότι η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς επίσης και μία αναδρομή των όσων έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2024 έως σήμερα, περιγράφει η ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ σχετικά με τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

  • Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού στις 11:00

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

  • Σεισμός 4,6 Ρίχτερ έγινε ανοιχτά της Αμοργού στις 10:36.

  • Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 10:16 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 234 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.
  • Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Τετάρτη (05/02) τις Κυκλάδες, να ήταν η κύρια δόνηση του φαινομένου, εξέφρασε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να το επικυρώσουμε».

  • Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο της Σαντορίνης, αφού έχουν κάνει ήδη την «εμφάνισή» τους οι πρώτες ακυρώσεις σε καταλύματα και ξενοδοχεία, αλλά και οι πρώτες αλλαγές στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων.
  • Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς.
  • Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, ο ισχυρότερος σεισμός είχε μέγεθος 5,2 της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε την Τετάρτη (05/02), στις 21:02.

Σαντορίνη Σαντορίνη

«Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί»

«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ. Το Σάββατο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία.

Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε. Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παπαζάχος: «Αισιοδοξία για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες»

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μίλησε στην ΕΡΤ3 για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.

Για το ότι οι κάτοικοι πέρασαν ένα σχετικά πιο ήρεμο βράδυ χθες κι αν αυτό σημαίνει κάτι για την περαιτέρω εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Παπαζάχος τόνισε: «Να πω την αλήθεια, όχι απαραίτητα γιατί ξέρετε, εδώ η ακολουθία έχει ένα επεισοδιακό χαρακτήρα, δηλαδή έχουμε ομάδες σεισμών κάποια χρονικά διαστήματα. Αν τύχει το χρονικό διάστημα να είναι βραδινό, έχουμε ένα δύσκολο βράδυ. Αν τύχει το βράδυ να μην έχει κάποια τέτοια δραστηριοποίηση, είναι πιο καλό. Γενικά υπάρχει μια μικρή μείωση της σεισμικότητας αλλά είναι σχετικά μικρή, οπότε είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ