Ο Σπύρος Πνευματικός θα κληθεί για εξηγήσεις στον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο ανήκει, ενώ συζήτηση θα υπάρξει και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μετά τις εκλογές, όπως δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά τις δηλώσεις του καθηγητή ιατρική για τους καρκινοπαθείς και οδήγησαν τελικά στην έξοδό του από τον εκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πήρε θέση στο θέμα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού. Μιλώντας στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας το αν υπάρχουν γιατροί που ενδεχομένως συμμερίζονται απόψεις σαν αυτές που εξέφρασε ο Σπύρος Πνευματικός, δήλωσε πως: «Όχι, αυτό το δίλημμα δεν υπάρχει. Βεβαίως δεν θα σας κρύψω ότι στην άσκηση ιατρικής πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε φρικτά διλήμματα, γιατί και οι δυνατότητες είναι πολύ διαφορετικές».
Έδωσε στη συνέχεια δύο παραδείγματα. «Φανταστείτε ότι έχουμε έναν ασθενή, υπερβολικό το παράδειγμα, 100 ετών, πάσχει από βαριά επώδυνη νόσο και υφίσταται ένα λυτρωτικό έμφραγμα. Αν κανείς τον επαναφέρει μπορεί να επιμηκύνει τη διαδικασία του θανάτου κατά μία εβδομάδα ή κατά τρεις-τέσσερις ημέρες. Ένα παράδειγμα. Θα σας φέρω ένα δεύτερο παράδειγμα. Ο μοναδικός χειρουργός διαθέσιμος καλείται να αντιμετωπίσει με ίδιας βαρύτητας τροχαίο τον πατέρα και την κόρη και μπορεί να βάλει στο χειρουργείο έναν ανά χρονική στιγμή, με ενδεχόμενο να χαθεί ο δεύτερος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να χειρουργήσει δύο ταυτοχρόνως. Δύο παραδείγματα για να γίνω κατανοητός. Να μην παρεξηγηθεί αυτό που θα έλεγα. Το δίλημμα πάντοτε είναι τι είναι καλύτερο για τον άνθρωπο. Δηλαδή στη ζυγαριά μπαίνει άνθρωπος και άνθρωπος, δεν μπαίνει άνθρωπος και κόστος. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι το τελικό στάδιο σήμερα δεν διαρκεί όσο κρατούσε το τελικό στάδιο πριν από μερικά χρόνια και δεν ξέρει κανείς πόσο θα κρατήσει. Επιπλέον, θα πρέπει να σας πω ότι κανείς από εμάς δεν έχει την μαντική ικανότητα να ξέρει ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα διανύσει όσο βαριά ασθενής έχει στα χέρια του και η προσπάθεια είναι αυτό το χρονικό διάστημα να είναι ανθρώπινο, να απολαμβάνει καλή ποιότητα και να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.
Επανέλαβε στη συνέχεια πως «το είπαμε προηγουμένως, ότι ξέρουμε ότι δεν μπαίνει ο άνθρωπος με το πορτοφόλι στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, μπαίνει ο άνθρωπος και ο άνθρωπος. Θέλω να σας πω επίσης ότι η μεγαλύτερη χαρά για μας είναι η διάψευση ενός προσδόκιμου επιβίωσης. Δηλαδή τον άνθρωπο που θα πούμε ότι κατ’ εκτίμηση θα ζήσει Χ χρονικό διάστημα να ζήσει 3 Χ, να ζήσει 5 Χ και να είναι και καλής ποιότητας. Και η επιστήμη αυτό το παρέχει και το παρέχει διαρκώς με κόστος βεβαίως υψηλό, αλλά γι’ αυτό είμαστε επιστήμονες».
Ερωτηθείς εάν ως πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα καλέσει για εξηγήσεις τον Σπύρο Πνευματικό απάντησε ότι: «Προφανώς θα γίνει μια συζήτηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν θα είναι προεκλογική όμως. Θα κληθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίον ανήκει εκεί είναι η δικαιοδοσία, αυτή, εμείς οπωσδήποτε θα προκαλέσουμε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά ήθελα να σας πω επειδή προσδιόρισα και τον χρόνο δεν θα είναι προεκλογικός ότι αυτό το χρονικό διάστημα. Στις μυλόπετρες της κομματικής διαπάλης, αυτό δημιουργεί προβλήματα για όποιον κληθεί να την διαχειριστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Διότι είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, απαιτεί συναίνεση όλων και απαιτεί και μία συζήτηση η οποία δεν γίνεται με όρους, με φυσιολογικούς όρους 15 μέρες μετά τις εκλογές όμως».
Στη συνέχεια, έκανε μία έκκληση: «Ο πολιτικός διάλογος περιλαμβάνει τους στόχους περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις. Πολύ σωστά. Αλλά η συζήτηση όταν γίνεται με πολύ σκληρούς κομματικούς όρους δυσκολεύει την επόμενη ημέρα. Και πιστέψτε με έχουμε να διαχειριστούμε στην υγεία, ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Οι δεσμεύσεις και οι στόχοι είναι επαρκείς. Να σας το επαναλάβω. Όπως σας είπα στην αρχή, αυτό το οποίο εμείς συζητάμε πολύ συχνά είναι τα φρικτά διλήμματα για τα οποία σας έδωσα δύο παραδείγματα. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει, γιατί συντρίβει την ψυχή του γιατρού όταν έρχεται εκείνη η ώρα και τη διάνοιά του και τη σχέση του με τον ασθενή, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι σας περιγράφω».