Το παρασκήνιο της αποπομπής του Σπύρου Πνευματικού

Έντονο ήταν το παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες μέχρι να οδηγηθεί στην έξοδο από τον εκλογικό αγώνα της ΝΔ ο γιατρός, Σπύρος Πνευματικός.

Σπύρος Πνευματικός: «Ζητώ συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά» – Η πρώτη αντίδρασή του μετά τις εξελίξεις

Μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου ανακοινώθηκε ότι ο γιατρός τίθεται εκτός εκλογικής μάχης. Ωστόσο επειδή οι λίστες των υποψήφιων βουλευτών έχουν σταλεί ήδη στον Άρειο Πάγο στην περίπτωση που ο Σπύρος Πνευματικός εκλεγεί θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα.

Χθες, μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Πνευματικού ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννης Μπρατάκος επικοινώνησαν μαζί του. Αμέσως μετά, ήρθε μία πρώτη δήλωση του Σπύρου Πνευματικού που επιχείρησε να «μαζέψει» τα όσα υποστήριξε.

Εκτός εκλογικής μάχης ο Σπύρος Πνευματικός – Η επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ωστόσο φάνηκε ότι η δήλωση αυτή δεν ανέκοψε το «κύμα» διαμαρτυριών σε βάρος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ διάβασε πολλές από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο διαδίκτυο και επικοινώνησε με τον Σπύρο Πνευματικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε στην Εύβοια και στο τηλεφώνημα του ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ενώ στην συνέχεια το δημοσιοποίησε στην ομιλία του.

Υπήρξε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Μπρατάκου με τον γιατρό και υποψήφιο της ΝΔ, ο οποίος τοποθετήθηκε και πάλι δημόσια. Ο Σπύρος Πνευματικός ζήτησε συγγνώμη και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής και θα παραδώσει την έδρα εάν εκλεγεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Απρίλιο έχει αποκαλύψει ο κ. Πνευματικός την κρυφή ατζέντα ΝΔ στην υγεία

Σύμφωνα με το Mega, από την ΝΔ ανέφεραν ότι τα προβλήματα των καρκινοπαθών είναι ένα κοινωνικό θέμα που αγγίζει ευαίσθητες «χορδές» στην κοινωνία αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχει εγκρίνει 1.000 νέες θεραπείες για διάφορες ασθένειες.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ρεγγίνα Μακέδου, η οποία με βίντεο στο Tik Tok εξέφρασε την αηδία της για τις δηλώσεις Πνευματικού. Η Ρεγγίνα Μακέδου που έδωσε μάχη με την λευχαιμία ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να τοποθετηθεί. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην γυμνάστρια και της είπε ότι λυπάται που τόσοι άνθρωποι με καρκίνο ένιωσαν άσχημα.

Το χρονικό

Το πρωί της Πέμπτης ο Σπύρος Πνευματικός έκανε μία δήλωση στον ΣΚΑΪ για τους καρκινοπαθείς. «Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων», ανέφερε ο Σπύρος Πνευματικός.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα».

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη και ο Σπύρος Πνευματικός επιχείρησε να διευκρινίσει τα λεγόμενα του. «Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν», ανέφερε ο Σπύρος Πνευματικός.

Τελικά σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκτός εκλογικού αγώνα τον υποψήφιο βουλευτή. «Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», έγραψε ο Σπύρος Πνευματικός στο Facebook μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του.

«Λυπάμαι για μία δήλωση που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες… Επικοινώνησα και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο ή στην επόμενη επιλαχούσα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ».

Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Σπύρο Πνευματικό από τις λίστες της ΝΔ με τεράστια καθυστέρηση και μετά τις δύο παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα, τόσο χθες στο ΣΚΑΙ όσο και σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, συνιστά ομολογία ενοχής και κρυφής ατζέντας της ΝΔ στην Υγεία.Το επιτελείο Μητσοτάκη ήταν ο μόνος κύκλος ανθρώπων σε όλη τη χώρα που δεν αισθάνθηκε ανατριχίλα με την αδιανόητη δήλωση περί διαλογής ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος περίθαλψης.

Αρχικά επιχείρησαν να κουκουλώσουν το ζήτημα, με μία δήλωση ανασκευής του ίδιου του κ. Πνευματικού. Έπρεπε να περάσουν 24 ώρες και να σηκωθεί τσουνάμι πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων για να αντιληφθεί η ΝΔ πως αυτή η χυδαία υπόθεση δεν μπορεί να κουκουλωθεί.

Και ο κ. Πνευματικός δεν θα αποπεμπόταν εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ξεκαθαρίσει πως η δήλωσή του αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα της ΝΔ για την Υγεία.

Μπορεί ο κ. Πνευματικός να φεύγει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αυτό που μένει ωστόσο είναι η αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας της ΝΔ για την Υγεία: Περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις και υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν καθολικής περίθαλψης στο βωμό του κόστους. Στις 25 Ιουνίου συγκρούονται δύο αντίθετα σχέδια και για την Υγεία: αυτό της ΝΔ και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν την επιλογή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το θέμα απάντησε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι με βάση όλα τα προηγούμενα, “κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν κάποιο λάθος”, αλλά η “ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και τη φανέρωσε”. Παρέπεμψε, μάλιστα, και σε τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση στη Βουλή το 2019, κατά την οποία είχε δηλώσει πως “«θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία”. “Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να ανατριχιάσουμε με την κρυφή ατζέντα που έχει στο χώρο της υγείας”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας και άλλες δηλώσεις του κ. Πνευματικού «για τις πραγματικές θέσεις της ΝΔ για την εξοικονόμηση δαπανών στη δημόσια υγεία».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ