Σάλος με δήλωση υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή ιατρικής για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου – Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, σχετικά με τους καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Ο «γαλάζιος» υποψήφιος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι είναι οικονομικά ασύμφορο να ξοδεύονται χρήματα για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, σημειώνοντας ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται». «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή», τόνισε ο Σπύρος Πνευματικός.

Αναλυτικά, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Πνευματικός δήλωσε: «δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο εάν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για εσάς. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό, δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω».

«Βέβαια, θα μου πει κάποιος ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά, μα πράγματι αλήθεια είναι αυτό, όμως στο τέλος της ημέρας τι θα γίνει;», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου, όπως τόνισε, γίνεται εκτίμηση του cost benefit ratio (εκτίμηση της σχέσης ποιότητας/τιμής ενός έργου ή μιας πρότασης).

«Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πρωτοπάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Και με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Ν. Ηλιόπουλος: Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να σημειώνει πως «τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα».

«Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστους και στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα», έγραψε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Twitter.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ