Εξαδάκτυλος: Γιατί είναι υπερτιμημένα τα self-test – “Σφίγγεται το στομάχι μας” με τις εικόνες στην Ερμού

Υπερτιμημένο χαρακτήρισε το self test ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο ΟPEN και εξήγησε για ποιους λόγους. “Το self test παρουσιάζεται υπερτιμημένο. Έχει τρία προβλήματα. Πρώτον ο βαθμός αξιοπιστίας του είναι επαρκής επικουρικά, δεν είναι επαρκής ως κύριο εργαλείο. Δεύτερον, προϋπόθεση για να έχει κανείς ένα ορθό αποτέλεσμα είναι η σωστή λήψη, η οποία επειδή είναι δυσάρεστη δεν είναι εγγυημένη. Τρίτον ότι πρέπει αν γίνεται ειλικρινής χρήση του θετικού αποτελέσματος και ουσιαστικά μη χρήση του αρνητικού αποτελέσματος. Δηλαδή αυτός που βγαίνει αρνητικός θα πρέπει συμπεριφέρεται σαν θετικός, δεδομένου ότι το πρωί κάποιος μπορεί να είναι αρνητικός και το βράδυ να είναι θετικός. Αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα ασφάλειας, αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα” τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως το αποτύπωμα της λειτουργίας των Λυκείων θα το δούμε τη μεγάλη Δευτέρα.

Όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει από που προέρχονται οι περισσότερες μολύνσεις, όλες οι δραστηριότητες συμβάλλουν. “Είμαστε σε ένα σημείο που αξίζει τον κόπο να μην μας καταβάλλει η κόπωση. Το 1919 στα τέλη ενός τρίτου πανδημικού κύματος υπήρξε κόπωση και ακολούθησε ένα τέταρτο κύμα που ήταν το μεγαλύτερο και το χειρότερο όλων. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος αν θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε ή ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας”, ανέφερε το μέλος της Επιτροπής.

Για τις εικόνες στην Ερμού

“Την εικόνα δεν την βλέπω αλλά από την περιγραφή και μόνο σφίγγεται το στομάχι μας. Διότι αυτό ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε και για αυτό ακριβώς υπήρχε η πρόβλεψη για τρίωρα ραντεβού και για ραντεβού στα μαγαζιά, ώστε να υπάρχει μια κατανομή στον χρόνο των ανθρώπων και να μην βλέπουμε αυτές τις εικόνες. Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες φοβάμαι ότι η Μεγάλη Δευτέρα θα είναι πολύ δύσκολη για όλους μας. Κάνω έκκληση τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες ρυθμίσεις να μην τις εξαντλούμε και τις παλαιότερες να τις τηρούμε με μεγάλη αυστηρότητα. Αυτές οι εικόνες μετά από μερικές εβδομάδες θα αφήσουν αποτύπωμα τέτοιο που το αποφύγαμε με πολύ μεγάλο κόπο και κόστος”, είπε σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στην Ερμού.

“Προσπαθούμε να το αντέξουμε αυτό το άνοιγμα. Αυτή τη στιγμή οι κλίνες είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό κατειλημμένες. Αν έχουμε περαιτέρω αύξηση για ανάγκη για νοσηλείες θα έχουμε και παράπλευρες απώλειες από ανθρώπους που δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν” τόνισε.

Για το Πάσχα

Σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να γίνει ενόψει των διακοπών του Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: “Το Πάσχα θα ήθελα 5.500 οικογένειες που αγωνιούν αυτή τη στιγμή για την τύχη των ανθρώπων τους που νοσηλεύονται να είναι λιγότερες, θα ήθελα οι 800 άνθρωποι που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή να είναι λιγότεροι, θα ήθελα επίσης οι χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές που 13 μήνες τώρα δίνουν μια μάχη, εξαντλούμενη ψυχικά και σωματικά να έχουν μια μικρή έστω ανάπαυλα”. Σημείωσε ότι ο καλός καιρός βοηθά, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η τήρηση μέτρων.

Για την εστίαση είπε πως το θέμα είναι “πρωθύστερο με την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή επιδημιολογικά στη χώρα”. “Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα, την πίεση, την επιθυμία και το επείγον του πράγματος αλλά από την άλλη πλευρά είναι από τις δραστηριότητες που είναι 2,5 φορές πάνω στην κλίμακα κινδύνου”, σχολίασε.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε άτομα άνω των 30 ετών. “Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα εμβόλια και να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, είναι πολύ κομβικό”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.