Εύβοια: Ρωγμές σε 10 σπίτια από τα 4,9 Ρίχτερ – «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός» 

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στα Ψαχνά της Εύβοιας, μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σεισμός στην Εύβοια: Σε εξέλιξη το φαινόμενο, λέει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου – «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δηλώνει ο Λέκκας

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τον σεισμό, ενώ δεν καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, πάντως, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, 10 σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές από τον σεισμό, όπως προέκυψε από την καταγραφή που έκανε ο δήμος. Τα τρία εξ’ αυτών είναι ακατοίκητα.

Σεισμός στην Εύβοια: Η Google ενημέρωσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τους κατοίκους – Πώς θα λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις

Σε εξέλιξη το φαινόμενο – Σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ

Το απόγευμα συνεδρίασε η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται ότι «η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων» και επισημαίνεται πως «από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σεισμός στην Εύβοια: Κατέρρευσε η τζαμαρία καταστήματος – Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων».

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στα Ψαχνά – «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν και το αποτέλεσμα της σύσκεψης που ολοκληρώθηκε στα Ψαχνά, το βράδυ της Τετάρτης.

Εκπρόσωποι της Περιφέρειας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Εύβοιας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτίμησαν ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» και ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το σύνολο των φορέων «θα διατηρήσουν αυξημένη ετοιμότητα» και έπειτα από εντολές που έχουν δοθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η κατάρρευση μιας τζαμαρίας καταστήματος και ρωγμές σε παλιά κτίσματα.

Την Πέμπτη αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητα της».

Αισιόδοξος δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη μαζί με τους Δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της σύσκεψης, ανέφερε πως «ενημερωθήκαμε και για την σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς. Όμως η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη. Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια».

Λέκκας: Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε στον ΑΝΤ1 γιατί ο σημερινός σεισμός δεν έχει καμιά σχέση με όσους είχαν γίνει στη Νότια Εύβοια.

«Μετά από εντολή του υπουργού κ. Στυλιανίδη συνεδριάσαμε άμεσα ως Επιτροπή και εκδώσαμε το πόρισμα που αποστείλαμε με εμπιστευτικό χαρακτήρα στον υπουργό. Είναι θετική η εξέλιξη των δεδομένων που έχουμε έως τώρα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται κυρίως στην Εύβοια, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και και στους δήμους Ψαχνών και Χαλκίδας, όπου πριν από λίγο τελείωσε και το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα και τέθηκε ο προγραμματισμός ώστε να παρακολουθούμε το φαινόμενο και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς για το αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε πως «δεν υπάρχει αυτή η εικόνα ακόμα, συνήθως πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες και ταυτόχρονα να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή».

«Η σεισμική δραστηριότητα που είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν υποδεικνύει ότι ο μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή ήταν 5,4. Εδώ οι σεισμοί διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή δεν αποσβαίνεται εύκολα η σεισμική δραστηριότητα αλλά μας παίρνει κάποιες ημέρες, εβδομάδας προκειμένου να αποσβεστεί εντελώς», είπε ο κ. Λέκκας.

Σε ερώτημα για το εάν ανησυχεί που μετά τη Νότια Εύβοια, σήμερα έγινε σεισμός στην κεντρική Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε πως «δίνεται η εντύπωση ότι επειδή έχουμε σεισμούς σε δύο διαφορετικά σημεία στην Εύβοια, ότι η Εύβοια είναι σε διέγερση συνολικά. Όμως σε καμία περίπτωση η προηγούμενη δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με την τωρινή δραστηριότητα, υπάρχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στα ρήγματα που έδωσαν αυτές τις δραστηριότητες. Υπάρχει μόνο μία μικρή χρονική συσχέτιση και σύμπτωση των δύο αυτών σεισμικών διεγέρσεων» είπε και τόνισε πως πρόκειται για «διαφορετικά ρήγματα με τελείως διαφορετικό ‘χαρακτήρα’».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση εάν οι ειδικοί αναμένουν έξαρση των σεισμικών δονήσεων, ο ίδιος απάντησε: «Δεν έχουμε κάτι δεδομένο για να περιμένουμε μία τέτοια έξαρση. Συνήθως ο σεισμός έρχεται τότε που δεν τον περιμένουμε και από εκεί που δεν τον περιμένουμε. Ο στόχος του ΟΑΣΠ και του υπουργείου είναι να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, για κάθε σεισμό, οπουδήποτε κι αν εκδηλωθεί, σε οποιονδήποτε χρόνο».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ