Euroferry Olympia: Ολονύχτιο θρίλερ με τους αγνοούμενους – Οι δραματικές έρευνες και τα ερωτήματα για τη φωτιά στο πλοίο

Νύχτα αγωνίας για τους αγνοούμενους επιβάτες του πλοίου Euroferry Olympia, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ έπλεε κοντά στην Ερεικούσσα, ανοιχτά της Κέρκυρας. Τρεις Έλληνες είναι μεταξύ των ατόμων, η τύχη των οποίων αγνοείται εδώ και ώρες, με την αγωνία των δικών τους ανθρώπων να κορυφώνεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας κατάγεται από την Κέρκυρα, και συγκεκριμένα τη Λευκίμμη.

Η τελευταία επίσημη ενημέρωση έκανε λόγο για 11 αγνοούμενους, ωστόσο, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας εκ των οδηγών που διασώθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα των επιβατών, καθώς ήταν παράτυπος. Εάν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, τότε πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αγνοούμενοι είναι 12 και όχι 11. Σύμφωνα με αναφορές που έχουν φτάσει στις Αρχές από νωρίς, εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου και δεν μπορούσαν να βγουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα συνεχιστούν οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο, από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να πετούν από τη στιγμή που έπεσε το σκοτάδι, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν εκ νέου και οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου από άνδρες της ΕΜΑΚ, που έσπευσαν από την Αθήνα και την Ηγουμενίτσα στην Κέρκυρα, ώστε να συμμετάσχουν στη γιγαντιαία έρευνα εντοπισμού και διάσωσης.

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο απομακρύνθηκαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι αυξημένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Σημειώνεται ότι οι δύο εναέριοι διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ της Αθήνας ήταν αυτοί που κατάφεραν να εντοπίσουν και να διασώσουν τους δύο αλλοδαπούς, που ανέφεραν ότι ήταν εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου και βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές. Ο δύο άνδρες διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας για τις πρώτες βοήθειες και όπως ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, ο ένας κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθεί.

Νωρίτερα, είχαν διασωθεί 278 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών. Δέκα εκ των διασωθέντων αυτών, έχουν διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, αναφέρονται τα εξής:

“Σήμερα 18-02-2022 διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Κέρκυρας, προερχόμενοι από τον Λιμένα Κέρκυρας εξαιτίας ναυαγίου 10 ασθενείς ( 9 άνδρες , 1 γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Οι 6 από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια”.

Σημειώνεται ότι έρευνες έγιναν και στα έγκατα του πλοίου για τυχόν αγνοούμενους. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζήτησαν δίοδο στα χαμηλά καταστρώματα του σκάφους, προκειμένου να ερευνήσουν και εκεί για εγκλωβισμένα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένο ότι το υπουργείο Ναυτιλίας συμμερίζεται την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς τους στην Κέρκυρα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες διάσωσης.

ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από τη διάσωση των δύο εγκλωβισμένων επιβατών

Δραματικές είναι οι εικόνες που εκτυλίσσονται από τα ξημερώματα στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia. Επί ώρες στήθηκε μία γιγαντιαία επιχείρηση των Αρχών, προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι οι επιβάτες του πλοίου και να μεταφερθούν με ασφάλεια στο νησί.

Το απόγευμα της Παρασκευής, οι εναέριοι διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ της Αθήνας κατάφεραν να εντοπίσουν τους δύο οδηγούς, που ανέφεραν ότι είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου. Οι δύο οδηγοί, ένας Βούλγαρος και ένας Τούρκος, επικοινωνούσαν με τις Αρχές και ζητούσαν βοήθεια.

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης των δύο οδηγών από τους εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ της Αθήνας, που είχαν σπεύσει στο σημείο με ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Έπειτα από δραματικές έρευνες, οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν σώους τους δύο οδηγούς και κλήθηκε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που παρέλαβε τους δύο διασωθέντες.

Στις εικόνες, διακρίνεται το ελικόπτερο να κάνει πτήση πάνω από το πλοίο, που εξακολουθούσε να βγάζει καπνούς. Αφού το ελικόπτερο έκανε μία επιθεώρηση από ψηλά για την κατάσταση του πλοίου, άφησαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ που φορούσαν ειδικές στολές να κατέβουν με τους ιμάντες πάνω στο κατάστρωμα. Εκείνοι άρχισαν να εξερευνούν το πλοίο για να εντοπίσουν τους δύο οδηγούς. Κατάφεραν να τους βρουν σε σημείο δίπλα από τον καταπέλτη και να τους βγάλουν σώους στο κατάστρωμα. Το ελικόπτερο παρέλαβε τους δύο άνδρες και μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο 65χρονος Βούλγαρος οδηγός διασωληνώθηκε, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα. Ο δεύτερος από τους διασωθέντες, υποβάλλεται σε εξετάσεις, ωστόσο, δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για έναν 25χρονο άνδρα, αφγανικής καταγωγής.

Δείτε τα βίντεο:

Τα ερωτήματα για τη φωτιά στο πλοίο

Το ιταλικής σημαίας πλοίο Euroferry Olympia είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με κατεύθυνση προς το Πρίντεζι.

Λίγο πριν τις 4 το πρωί της Παρασκευής, ξέσπασε φωτιά ενώ έπλεε ανοιχτά της Ερικούσσας. Με εντολή του πλοιάρχου, οι επιβάτες ανέβηκαν σε διασωστικές λέμβους και το πλοίο εκκενώθηκε. Η φωτιά επεκτάθηκε και έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα. Η νύχτα έγινε μέρα.

Πανικόβλητοι οι επιβάτες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, καταγράφονται να κλαίνε.

Τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά, είναι πολλά. Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζεται, είναι η φωτιά να εκδηλώθηκε έπειτα από βραχυκύκλωμα σε τροφοδοτικό του πλοίου ή σε μοτέρ ή σε κινητήρα κάποιας νταλίκας. Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι εάν η φωτιά προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος και και κάτω από ποιες συνθήκες πήρε γρήγορα διαστάσεις και επεκτάθηκε. Ενδέχεται κοντά στην εστία της φωτιάς να υπήρχαν εύφλεκτα υλικά, όπως λάστιχα, πλαστικά καλύμματα ή λάδια και χρώματα του πλοίου.

Έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς στο πλοίο Euroferry Olympia έχει ήδη ξεκινήσει, έπειτα από σχετική εντολή που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε δήλωσή του, το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Πλακιωτάκης σημειώνει επίσης ότι σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ