Έτσι δρούσε η συμμορία που “ξάφριζε” επιβάτες στα ΜΜΜ: Οι κωδικές ονομασίες – Ο θείος, το λεμόνι και το σίδερο

Κωδικές ονομασίες χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους τα μέλη της συμμορίας των Αλβανών πορτοφολάδων που εξαρθρώθηκε.  Οι κακοποιοί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες λέξεις προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί, στην περίπτωση που παρακολουθούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το enikos.gr και τα οποία περιλαμβάνονται στην δικογραφία που σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, οι κωδικές ονομασίες ήταν οι εξής:

-μαύροι: αστυνομικοί

-πορτοκάλι: πορτοφόλι

-βιβλίο: διαβατήριο

-Κάτω: Στάση ΗΣΑΠ “Κάτω Πατήσια” ή αποβάθρα μετρό

-σίδερο: πυροβόλο όπλο

-σιδερώνω: χρησιμοποιώ πυροβόλο όπλο

-κομμάτι: πυροβόλο όπλο

-λεκ: ευρώ

-κέλε ή κελ: ευρώ (λεκ διαβασμένο από δεξιά προς τα αριστερά)

-γέρος: αστυνομικός

-έτσι: κλαπέν αντικείμενο (πχ “STROKA AGIM: παραλίγο να με πιάσει ο γέρος γ@@@έ τα είχα και έτσι μαζί μας)

-θείος: αστυνομικός

-σιντριβάνι: πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο ή πλατεία Ομονοίας

-λεμόνι: πορτοφόλι

-νερό: πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο ή πλατεία Ομονοίας

-κύκλος: πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο

Οι φωτογραφίες από τη δράση της συμμορίας και οι “ομάδες κρούσης”

Oι κατηγορούμενοι από τις αρχές Οκτωβρίου του έτους 2021, είχαν συγκροτήσει ιεραρχικά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους, επιμερισμένοι σε υποομάδες και με σκοπό την διάπραξη κλοπών επί καθημερινής βάσεως σε βάρος επιβατών εντός Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ΗΣΑΠ, Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού, Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης κ.τ.λ.), καθώς σε στάσεις αυτών. Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης αποφάσιζαν για τη σύνθεση των μελών της «ομάδας κρούσης» που θα αναλάμβανε δράση ανά ημέρα, και επέλεγαν τα υποψήφια θύματα τους ανάλογα με τον βαθμό ευκολίας της κλοπής.

Κάθε «υποομάδα κρούσης» δραστηριοποιούταν σε διαφορετικά δρομολόγια των Μ.Μ.Μ. στα οποία υπήρχε ο μεγαλύτερος συνωστισμός επιβατών κατά τις ώρες αιχμής, δημιουργώντας παράλληλα τεχνητό συνωστισμό, με σκοπό να αφαιρούν πορτοφόλια και αντικείμενα από τα υποψήφια θύματα τους.

Επιπλέον, πραγματοποιούσαν συνεχόμενες εναλλαγές των δρομολογίων μεταξύ των υποομάδων, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή από τις αστυνομικές αρχές η δράση τους καθώς και η φυσική τους παρουσία. Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες και το περιβάλλον και κρατούσαν στα χέρια τους μπουφάν και άλλα αντικείμενα (εφημερίδες, χαρτιά κ.τ.λ.), προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις των χεριών τους, κατά την πραγματοποίηση των κλοπών.

Επίσης προέβαιναν σε κατόπτευση του χώρου, επέλεγαν να παραμένουν αθέατοι σε «τυφλά» σημεία, που δεν καλύπτονται από κάμερες ασφαλείας.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες από τη δικογραφία, πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται σε στάση λεωφορείων στο Μεταξουργείο, στην Αχιλλέως έξω από ξενοδοχείο. Παριστάνουν ότι δεν γνωρίζονται και αναζητούν το υποψήφιο “θύμα”. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, “κατά την επιβίβαση δημιουργούσαν τεχνητό συνωστισμό, ενώ πριν κατορθώσει ο οδηγός του λεωφορείου να κλείσει τις πόρτες και να ξεκινήσει, αποβιβάζονταν διαδοχικά”.

 

Δύο μέλη της συμμορίας αναζητούν το υποψήφιο “θύμα” ενώ ένα τρίτο μέλος περίμενε σε απόσταση λίγων μέτρων. Κατά την άφιξή τους στο λεωφορείο, ο τρίτος της σπείρας επιλέγει να φορέσει μπουφάν ώστε να μην γίνεται εύκολα αντιληπτός εκμεταλλευόμενος το εναλλασσόμενο χρώμα των ρούχων του. Αμέσως μετά την επιβίβασή τους, κρατώντας την πόρτα του λεωφορείου ανοιχτή, μη επιτρέποντας στον οδηγό να ξεκινήσει, βγαίνουν από το όχημα και διασχίζουν την Αχιλλέως, περνώντας στο αντίθετο ρεύμα.

 

Μέλος της συμμορίας βρίσκεται στη στάση επιβίβασης των λεωφορείων, κοντά σε ηλικιωμένο άνδρα, χωρίς ωστόσο να μπει στο λεωφορείο από την πόρτα που βρίσκεται μπροστά του. Επιλέγει να ακολουθήσει τον ηλικιωμένο και να επιβιβαστούν μαζί, εκμεταλλευόμενος τον συνωστισμό.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ