Έτσι δρούσε η “μαφία των λαϊκών αγορών” – Στα 2,9 εκατ. ευρώ η λεία από απάτες και εκβιασμούς

Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά εκβιάσεις, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας-διευκολύνσεων, σε βάρος επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών της Αττικής, εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν είκοσι άνθρωποι, εκ των οποίων δεκαεννέα άνδρες και μία γυναίκα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέως και νυν στελέχη και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, τέως και νυν μέλη Σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, της εκβίασης, της απάτης, καθώς και για παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον δεκατέσσερα άτομα.Σύμφωνα με ανακοινώσεις από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από πολύμηνες έρευνες αποδείχθηκε ότι η οργάνωση δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής, είχε συγκεκριμένη ιεραρχική πυραμιδοειδή δομή, με διακριτούς ρόλους για κάθε μέλος και κοινό σκοπό την αποκόμιση τεράστιων χρηματικών ποσών, μέρος των οποίων νομιμοποιήθηκαν παράνομα.

Η Οργάνωση, με την υποδομή της και τη δράση της είχε καταφέρει να εμπεδώσει αρχικά την πεποίθηση στους πωλητές των λαϊκών ότι, εάν ήθελαν να εργαστούν δίχως να τους επιβάλλονται “στοχευόμενα” πρόστιμα και “διωγμοί”, έπρεπε να ενδώσουν στις εκβιαστικές απαιτήσεις των μελών της.

Ο αρχηγός της οργάνωσης λόγω της θέσης και της ιδιότητάς του στην αρμόδια Διεύθυνση για τις λαϊκές αγορές, ήταν αποδέκτης, χειριστής, γνωματεύων και εισηγητής στην Επιτροπή των Λαϊκών για όλα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής. Για τη διεκπεραίωση αυτών χρηματιζόταν, χωρίς να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες και έπαιρνε εκβιαστικά χρήματα, για την τοποθέτηση των πωλητών σε θέσεις, για τις αλλαγές θέσεων εντός των λαϊκών, για τη διάθεση θέσεων εκλιπόντων πωλητών που παρανόμως διατηρούσε σε ισχύ κλπ.

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης και εκβιαστικής δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η δημιουργία σκληρής υποομάδας στους κόλπους της, που είχε αναλάβει μεταξύ άλλων: