Εστίαση: Γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει χωρίς μουσική – Πότε θα επιτραπεί, πώς αντιδρούν οι επιχειρηματίες

Άνοιγμα εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου αλλά… χωρίς μουσική. Αυτό αποφάσισαν οι ειδικοί και αποδέχτηκε η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, αφού όταν υπάρχει μουσική, αυξάνεται η ένταση της φωνής των συνομιλητών, άρα και η εκτόξευση σταγονιδίων με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η μετάδοση του ιού. Η συγκεκριμένη απόφαση παρ’ όλα αυτά έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους επιχειρηματίες του κλάδου. Πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν ότι αυτό θα επηρεάσει τον αριθμό των πελατών που θέλουν να βγουν έξω για να απολαύσουν το ποτό ή το φαγητό τους και χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο μέτρο υπερβολικό.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι “πρόκειται για μια απόφαση δυσμενή και χωρίς κανένα νόημα και ουσία. Είναι υπερβολή από την πλευρά των επιστημόνων” και πρόσθεσε ότι “η έξοδος σε ένα καφέ ή ένα εστιατόριο, είναι συνδυασμός. Δεν είναι πάω κάπου για να πιω μόνο καφέ ή να απολαύσω μόνο το φαγητό. Πάω με παρέα για να φάω, να πιω, να ακούσω λίγη μουσική κ.α. Η μουσική είναι κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος, άρα μπορεί να επηρεαστεί και ο αριθμός των πελατών που θα επιλέξουν να έρθουν στα μαγαζιά”. Όπως είπε ο ίδιος, “σε ορισμένες επιχειρήσεις θεωρώ ότι θα υπάρξει έστω και μικρή κάμψη του αριθμού των πελατών, ενώ τόνισε ότι “ήδη η εστίαση ανοίγει με πολλά προβλήματα, εκ των οποίων τα βασικότερα έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα, με το μειωμένο ωράριο λειτουργίας, με την κατά 50% μειωμένη δυναμικότητα στον χώρο υποδοχής των πελατών”.

Ο Γιώργος Καββαθάς είχε συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, “για μια εβδομάδα θα κάνουμε υπομονή”. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι “ήταν το πρώτο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και του κ. Καββαθά όταν συναντηθήκαμε το πρωί. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Και εμένα μου αρέσει η μουσική όταν πηγαίνω να φάω. Θα κάνουμε μία εβδομάδα υπομονή. Είμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σημείο με την πανδημία. Υποχωρεί αλλά πολύ αργά. Ανοίγουμε σιγά – σιγά την οικονομία μας. Αυτό ενέχει κάποιους κινδύνους. Θα δώσουμε λίγες ημέρες περιθώριο να πέσει λίγο παρακάτω, να γίνουν και τα εμβόλια για να έχουμε όλοι μας ασφάλεια. Για μία εβδομάδα θα κάνουμε υπομονή».

Οι λόγοι της απόφασης για να… σιγήσει η μουσική

Σχετικά με τους λόγους που δεν επιτράπηκε η μουσική κατά το άνοιγμα της εστίασης ο Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε τα εξής: “οι ειδικοί θεωρούν – και καταλαβαίνετε επειδή δεν κάνουμε γενικευμένο άνοιγμα, κάνουμε ένα πολύ προσεκτικό βήμα όσο μας επιτρέπει ο υγειονομικός χώρος που έχουμε. Άρα θεωρούν οι ειδικοί ότι η μουσική αναγκάζει τους ανθρώπους που είναι μαζί να αυξάνουν τον τόνο της φωνής, άρα με αυτόν τον τρόπο να εκτοξεύονται σταγονίδια με μεγαλύτερη ευκολία και με μεγαλύτερη πίεση. Και γι’ αυτόν τον λόγο σε αυτή τη φάση, μέχρι τουλάχιστον τις 14 Μαΐου που θα ισχύουν αυτά τα μέτρα τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τη Δευτέρα, θα υπάρχει αυτός ο περιορισμός”.

Τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί πρότειναν να ανοίξει η εστίαση χωρίς μουσική, εξήγησε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. “Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι οδηγούμαστε να προσαρμόσουμε τη φωνή μας” είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN.

“Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλεται η εξτρά προσπάθεια που χρειάζεται, όταν θέλετε να μιλήσετε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής των ειδικών.

“Αυτή είναι η επιστημονική βάση με την προτάθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Από εκεί και πέρα το μέτρο προτείνεται. Αν θέλει η Πολιτεία το εφαρμόζει και η κοινωνία, αν θέλει όχι. Εμείς όμως έχουμε χρέος να σας πούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι ασφαλής. Υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. To πρόβλημα δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια εύθραυστη πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε στη φάση που έχουμε ξεπεράσει τελείως το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας” συμπλήρωσε.

Πώς θα ανοίξει η εστίαση

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο στους υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της λειτουργίας τους δεν θα επιτρέπεται η μουσική, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Με δεδομένο ότι από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00, τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 22:45, προκειμένου οι πολίτες να βρίσκονται στα σπίτια τους, το αργότερο στις 23:00. Όσοι θέλουν να μεταβούν σε κατάστημα εστίασης ή καφέ, θα πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό “6”, ενώ σημειώνεται ότι από την Μεγάλη Πέμπτη απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ