Με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα θα συνεχιστεί στις 7 Οκτωβρίου η δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Κατά τη σημερινή διαδικασία υποβλήθηκαν ενστάσεις και αιτήματα των κατηγορούμενων με το δικαστήριο αρχικώς να απορρίπτει το αίτημα της πλευράς του Νίκου Μιχαλολιάκου για αναβολή της δίκης λόγω μη νόμιμης κλήτευσής του.
Στη συνέχεια 12 από τους κατηγορούμενους υπέβαλαν ένσταση απόρριψης της έφεσης του αναπληρωτή Εισαγγελέα του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που έχει ζητήσει να τους επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή.
Η έφεση, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη οι κατηγορούμενοι, ασκήθηκε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης και αφορά τους επτά καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής σε ποινές έως 13 έτη, καθώς και τους πέντε καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη.
Η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη και στη συνέχεια και ο ίδιος ο άλλοτε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, υποστήριξαν πως η έφεση του κ. Κωσταρέλλου πρέπει να κριθεί απαράδεκτη καθώς στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. «Δεν υπάρχει διακριτή αναφορά στο πρόσωπο του κ. Κασιδιάρη αλλά μια γενική αναφορά στους καταδικασθέντες” ανέφερε η συνήγορος του καταδικασθέντα η οποία συμπλήρωσε πως στην έφεση γίνεται επίκληση μίας δήλωσης από την επίσημη σελίδα της Χρυσής Αυγής μετά την δολοφονία Φύσσα, την οποία ο κ. Κωσταρέλλος θεωρεί ως ” δήλωση Κασιδιάρη”.
Ο πρώην βουλευτής είπε στο δικαστήριο ότι ο ίδιος είχε καταδικάσει αμέσως το έγκλημα σε βάρος του Παύλου Φύσσα και πως δεν είναι δική του η δήλωση. “Να κρίνει το δικαστήριο σας ηθικά απαράδεκτη την έφεση του κ. Εισαγγελέα διότι βασίζεται σε ψεύδη που θα δούμε στην συνέχεια” είπε ο κατηγορούμενος.
Με την ένσταση περί απαράδεκτης εισαγγελικής έφεσης συντάχθηκαν μετά τον κ. Κασιδιάρη και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενής, ενώ ακολούθησαν και οι πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλλιεργάτη.
Τον λόγο πήρε και ο Ιωάννης Λαγός ο οποίος αφού ζήτησε μέσω του δικηγόρου του αναστολή εκτέλεσης της ποινής του επανέλαβε πως πρόκειται για μια πολιτική δίκη. Είπε επίσης, υποστηρίζοντας το αίτημα του για την αναστολή, πως δεν είναι ύποπτος φυγής αφού οικειοθελώς παρέμεινε στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, μετά την καταδίκη του ενώ θα μπορούσε να έχει διαφύγει. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε επίσης πως εμποδίζεται να ασκήσει τα καθήκοντά του κάνοντας λόγο για “πολιτικές παρεμβάσεις” με στόχο να φιμωθεί ενώ δήλωσε αμετανόητος για όσα έχει κάνει, αρνούμενος τις κατηγορίες.