Ένας αλλιώτικος Μάιος χωρίς ήλιο και ζέστη: Τι λέει στο enikos.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Στους περισσότερους, η αίσθηση που καιρικά δημιούργησε ο φετινός Μάιος, είναι ότι ήταν διαφορετικός από το συνηθισμένο.

Τι λέει, όμως, στο enikos.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι σταθμοί και σύμφωνα με τα αντίστοιχα κλιματικά δεδομένα 50 ετών;

Καταρχήν ο Μάιος, ιδιαίτερα για την Αθήνα, ήταν ένας Μάιος που ο ήλιος έλειψε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον σταθμό της ΕΜΥ στο Ελληνικό, που λειτουργεί από το 1950, φέτος υπήρξε αρνητικό ρεκόρ στις ώρες ηλιοφάνειας. Καταγράφηκαν μόνο 212 ώρες ηλιοφάνειας όταν ο μέσος όρος για Μάιο στον σταθμό αυτό είναι 290 (περίοδος 1977-2022), ενώ το αμέσως προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν 254,6 ώρες.

Αλλά και οι βροχές ήταν αρκετές. Στον σταθμό της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατά μέσο όρο την περίοδο 1959-2019 βρέχει τον Μάιο 10,7 ημέρες. Φέτος όμως έβρεξε 20 ημέρες! Συνολικά, έπεσαν 84 χιλιοστά βροχής εκεί, όταν ο μέσος όρος Μαΐου είναι 44 χιλιοστά. Η παροιμία λέει «στον καταραμένο τόπο τον Μάη τον μήνα βρέχει». Τι συμβαίνει όταν «πάρα βρέχει»;

Εκτός από την ηλιοφάνεια και τις βροχές, η απουσία πολύ ζεστών ημερών δημιούργησε την αίσθηση ότι ο φετινός Μάιος ήταν κάπως αλλιώς. Για παράδειγμα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στο Ελληνικό της Αθήνας είναι για Μάιο 24,4 βαθμοί Κελσίου, ενώ φέτος τον Μάιο ήταν λίγο πιο κάτω: 24,1 βαθμοί Κελσίου.

Το σημαντικό ήταν ότι καμία ημέρα στην Αθήνα το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου, όπως συμβαίνει συνήθως τον Μάιο. Ούτε μία ημέρα, δεν είπαν οι Αθηναίοι, σήμερα κάνει ζέστη.

Πριν 3 χρόνια, στις 16 Μαΐου του 2020 το θερμόμετρο στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο, έφτασε 37,5 βαθμούς Κελσίου που είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ (από το 1890).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ