Πώς οι χάκερ κατάφεραν να επιτεθούν στην Τράπεζα Θεμάτων και στο σύστημα που την υποστηρίζει; Τι θα συμβεί σε μία αντίστοιχη επίθεση; Είναι προετοιμασμένο το σύστημα; Μπορούν οι αρχές να φτάσουν στους δράστες που εξαπέλυσαν μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα;
Του Μίλτου Σακελλάρη
Τις απαντήσεις στα ερωτήματα δίνει στο enikos.gr, ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας και πρώην Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛΑΣ, Γιώργος Παπαπροδρόμου.
«Δεν θέλω να πω περισσότερα για ένα θέμα που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση. Φαντάζομαι ότι τα ευρήματα θα φτάσουν στη Δικαιοσύνη και οι φορείς θα αποφασίσουν. Θεωρώ ότι αν γίνουν τα σωστά βήματα τα αποτελέσματα θα είναι θετικά ως προς τον εντοπισμό των δραστών», είπε σχετικά με τις έρευνες των αρχών ο κ. Παπαπροδρόμου και συνέχισε: «Τα κίνητρα μπορούν να διαφοροποιούνται. Από ακτιβιστικές δράσεις μέχρι κυβερνοεγκλήματα. Δημιουργούν αναστάτωση και μπορούμε να το εκλάβουμε ως υβριδική απειλή. Η χρονική συγκυρία είναι πως τα παιδιά μας δίνουν εξετάσεις. Κάποιοι στοχεύουν στο να χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχουν «μηχανισμοί αντίδρασης» σε κρατικό επίπεδο όταν τέτοια περιστατικά κάνουν την εμφάνισή τους. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε την υποδομή και τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας. Σίγουρα υπάρχουν μηχανισμοί αντίδρασης σε αυτά τα περιστατικά. Ο κάθε φορέας οφείλει να προετοιμάζεται για τέτοια σενάρια», τόνισε ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο enikos.gr.
Επιπλέον, ανέφερε πως σίγουρα όταν έχουν ληφθεί μέτρα από νωρίς θεωρώ ότι τέτοιες επιθέσεις αποτρέπονται. «Σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά. Εδώ δοκιμάζεται η κυβερνοανθεκτικότητα σε όλους τους μηχανισμούς. Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι προτεραιότητα. Αν κάποιος παιδείας διαπιστώσει μία κυβερνοεπίθεση πού θα το αναφέρει; Είναι απαράδεκτο το 2023 να μιλάμε για τέτοια πράγματα», είπε σχετικά με τη δυσλειτουργία του συστήματος να αποτρέψει την μεγάλη κυβερνοεπίθεση.