Τράπεζα Θεμάτων: «Χτίζουν» τείχος απέναντι στους χάκερ – Η ομάδα «Killnet» και οι κινήσεις μετά τις κυβερνοεπιθέσεις

Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις εξαπέλυσαν χάκερ από το εξωτερικό τις τελευταίες δύο ημέρες στην Ελλάδα, στοχεύοντας την Τράπεζα Θεμάτων και προκαλώντας πανικό στις αρμόδιες Αρχές.

Viral στο TikTok: Μαθήτριες πήραν τηλέφωνο την Ζωή Κωνσταντοπούλου και παραπονέθηκαν για την Τράπεζα Θεμάτων

Του Μίλτου Σακελλάρη

Το ερώτημα είναι ένα από εδώ και πέρα: θα αντέξει το σύστημα ασφαλείας και το «τείχος» που έχει στηθεί απέναντι στους χάκερ που έχουν στοχεύσει την Ελλάδα; Ή η ταλαιπωρία των μαθητών και των καθηγητών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες; Θα υπάρξουν κι άλλοι πιθανοί στόχοι;

Τράπεζα θεμάτων: Ποιοι κρύβονται πίσω από τις επίθεσεις DDoS – ΒΙΝΤΕΟ

Πηγές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίαζαν στο enikos.gr πως «δουλεύουμε πυρετωδώς ούτως ώστε να μην ξανασυμβεί το παραμικρό. Όμως εδώ μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ». Οι αρμόδιοι εργάζονται με ασταμάτητους ρυθμούς για να χτίσουν ένα δίχτυ άμυνας στο σύστημα προκειμένου να μην καταρρεύσει και το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.

«Οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες», ανέφεραν χθες σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τράπεζα θεμάτων: Πώς οι χάκερ στοχοποίησαν τους servers – Τι είναι η επίθεση DDοS

Η επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων προκάλεσε χθες την παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο κ. Ντογιάκος έδωσε παραγγελία στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, να προχωρήσει σε έρευνα με τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με την παραγγελία, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Ρώσοι χάκερ πίσω από την επίθεση;

Χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο έμπειρος δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου μετέδωσε αποκλειστικά πως οι ελληνικές Αρχές βλέπουν πίσω από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση Ρώσους χάκερ. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν πρόκειται για την ομάδα «Killnet», η οποία έχει κάνει επιθέσεις DDοS (άρνησης υπηρεσίας) σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία, η Εσθονία, η Ιταλία, αλλά και της Βόρειας Αμερικής, όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Τα μέλη της ομάδας χάκερ δεν στοχεύουν στην αρπαγή των δεδομένων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση. Οι Ρώσοι χάκερ χτυπούν συνήθως δίκτυα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολλών ανθρώπων, όπως δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, αεροπορικών εταιρειών, ακόμα και το δίκτυο το διαγωνισμού της Eurovision.

Η ομάδα «Killnet» ξεκίνησε από ένα ψηφιακό εργαλείο DDοS και έγινε κανονική ομάδα την περίοδο που η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκαν δύο υποομάδες, τις ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας και την λεγεώνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η επίθεση κόστισε 150-200 χιλιάδες ευρώ. Όμως σε αναρτήσεις της ομάδας αυτής στο «Dark Web» φαίνεται πως το κόστος μίας τέτοια επίθεσης είναι πολύ λιγότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με 165 εκατ. «χτυπήματα» από 140 χώρες επιτέθηκαν οι χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων. Η επίθεση είχε διάρκεια σχεδόν μία ώρα, μπλοκάροντας τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ