«Δράκος των Εξαρχείων»: Τα λάθη και η ασυνεννοησία που τον άφησαν να κυκλοφορεί ελεύθερος – Είχε συλληφθεί στις 17 Νοέμβρη να σπάει βιτρίνες

Ο 23χρονος Σύρος, αποκαλούμενος ως «δράκος των Εξαρχείων», με την δράση του και τις απόπειρες βιασμού σε βάρος έξι γυναικών, αποκάλυψε μία τεράστια τρύπα στην λειτουργία κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και την ασυνεννοησία, που υπάρχει μεταξύ τους.

Το πλέον σκανδαλώδες και χαρακτηριστικό, που έρχεται στο φως, είναι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου (17/11/2023) από την ομάδα ΔΙΑΣ να σπάει βιτρίνες μαγαζιών στο Μοναστηράκι -και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει τις απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών.

Ο 23χρονος οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα , όπου οι αστυνομικοί είχαν τη δυνατότητα να δουν ηλεκτρονικά τον ποινικό φάκελό του και να διαπιστώσουν ότι είναι σεσημασμένος για σεξουαλικό έγκλημα και αποφυλακισμένος με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ούτε και τότε χτύπησε καμπανάκι σε κάποια υπηρεσία για το γεγονός ότι είχε ήδη παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, καθώς δεν εμφανίστηκε ούτε μία φορά στο Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού, αλλά ούτε και έμενε στη δομή της Μαλακάσας, όπως του είχαν υποδείξει από την εισαγγελία.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι τον οδήγησε στην εισαγγελία, όπου και αφέθηκε ελεύθερος για την κατηγορία της φθοράς ξένης περιουσίας, μετά την σύλληψη του στις 17 Νοεμβρίου. Ύστερα κι απ’ αυτή την εξέλιξη, επέστρεψε ανενόχλητος και συνέχισε την εγκληματική του δράση σε βάρος και των υπόλοιπων γυναικών.

Οι υπηρεσίες τριών υπουργείων έχουν την ευθύνη, όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ, για το γεγονός ότι ο νεαρός Σύρος κυκλοφορούσε ελεύθερος και προκαλούσε τον τρόμο σε γυναίκες, στο κέντρο της Αθήνας. Αυτές του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου ανήκει το δικαστικό συμβούλιο που αποφάσισε την αποφυλάκισή του με όρους, παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε καν σταθερή κατοικία, αυτές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ουδέποτε ήλεγξαν το γιατί δεν εμφανιζόταν στο τμήμα του Ωρωπού, ως όφειλε, και αυτές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που, όπως αποδεικνύεται, ουδέποτε ενημέρωσαν ότι ο 23χρονος Σύρος δεν εμφανίστηκε στη Μαλακάσα.

Η άμεση σύλληψη του 23χρονου μετά τις καταγγελίες των γυναικών που δέχτηκαν επιθέσεις στα Εξάρχεια, αλλά και η καρατόμηση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, μπορεί να δείχνουν γρήγορα αντανακλαστικά, ωστόσο, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων, που έχουν συμβεί ξανά και ξανά στο παρελθόν.

Το χρονικό

Ο 23χρονος στις 10 Αυγούστου 2022 είχε συλληφθεί για επίθεση και απόπειρα βιασμού σε βάρος μίας 70χρονης γυναίκας, στον Άλιμο. Τότε, προφυλακίστηκε στις φυλακές Γρεβενών.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, εκδόθηκε βούλευμα, που τον παρέπεμπε να δικαστεί για το αδίκημα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Όπως ισχύει με όλους τους προσωρινά κρατούμενους, κάθε έξι μήνες το δικαστικό συμβούλιο αποφασίζει για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησης μέχρι τους 18 μήνες, που είναι το ανώτατο χρονικό διάστημα, που μπορεί να κρατηθεί κάποιος. Εάν δεν έχει δικαστεί μέχρι τότε, αφήνεται ελεύθερος.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στους 12 μήνες, και ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο να παραταθεί η προσωρινή κράτηση για άλλους έξι μήνες, το συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να αποφυλακιστεί με όρους, καθώς η επαπειλούμενη ποινή για το αδίκημα που του αποδίδονταν ήταν σχετικά μικρή, δηλαδή από 2 έως 8 χρόνια, κι έτσι αφέθηκε ελεύθερος.

Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου του 2023 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ήταν οι εξής: εμφάνιση τρεις φορές στο Αστυνομικό Τμήμα και υποχρεωτική διαμονή στη δομή της Μαλακάσας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ