Δημόσιο: Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις – Τα κριτήρια για 600 πρόσωπα

δημόσιο

Το νέο νομοσχέδιο με το οποίο διαμορφώνεται το «νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς τους» παρουσίασαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μαζί με την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο του Υπουργείου Eσωτερικών, στη νέα κυβερνητική θητεία, κινείται σε δύο άξονες: Αφενός, εκσυγχρονίζει τη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα και αφετέρου διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους. Πιο συγκεκριμένα:

Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

Το νομοσχέδιο αφορά σε περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση).

Ενδεικτικά, παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα φορέων στους οποίους θα τύχει εφαρμογής το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων:

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, και η αξιολόγηση των διοικήσεων, ώστε αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.

Οι δηλώσεις

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Με το νέο σχέδιο νόμου πραγματοποιούμε μία τομή στη Δημόσια Διοίκηση, καθιερώνοντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ενδυναμώνουμε και ενισχύσουμε τους φορείς του Δημοσίου. Για ένα κράτος που βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο.».

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, δήλωσε: «Με το σχέδιο νόμου που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, κάνουμε πράξη την δέσμευση του Πρωθυπουργού για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, με αυξημένες απαιτήσεις, απαραίτητες δεξιότητες και σαφείς, μετρήσιμους στόχους προς επίτευξη, ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου.».

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο  εδώ

Exit mobile version