Δίκτυο τρομοκρατών: Αυτό είναι το εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο Chabad που ήθελαν να «χτυπήσουν»

Το εστιατόριο «Gostijo» στου Ψυρρή, φέρεται πως ήταν ο στόχος των τρομοκρατών που συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές ως μέλη του δικτύου τρομοκρατών, με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Το εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, ιδρύθηκε το 2011 στο κτίριο του Κέντρου Chabad, δηλαδή στο κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας. Οι τρομοκράτες για την υλοποίηση του σχεδίου τους σκόπευαν είτε να ανατινάξουν το εστιατόριο με φιάλες υγραερίου είτε να εισβάλουν στο μαγαζί με όπλα, εφόσον αυτό ήταν γεμάτο με κόσμο, και να προκαλέσουν έτσι λουτρό αίματος.

Όπως αναφέρει στον ιστότοπο του είναι ένα εστιατόριο με αποκλειστικά Κοσέρ προϊόντα και προσφέρει παραδοσιακά Σεφαραδίτικα πιάτα με ιδιαίτερες γεύσεις από την Ισπανία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Τουρκία, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Οι ιδιοκτήτες του τονίζουν ότι ήρθαν στην Ελλάδα το 2001 με σκοπό την ίδρυση του Κέντρου Εβραϊκής Κοινότητας και στην συνέχεια προχώρησαν στην ίδρυση ενός αυθεντικού και αποκλειστικά Κοσέρ εστιατορίου: «Επιλέξαμε το όνομα Gostijo καθώς στα Λαντίνο, την παραδοσιακή διάλεκτο των Εβραιο-Ισπανών σημαίνει «μοιράζομαι φαγητό». Κι αυτός ήταν και ο σκοπός του εστιατορίου- να μοιραστεί παραδοσιακές Σεφαραδίτικες συνταγές αλλά και την αρχαία, πλούσια κουλτούρα των Σεφαραδιτών».

Το enikos.gr επικοινώνησε με το εστιατόριο, όμως η εμφανώς ταραγμένη υπάλληλος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση.

Η ίδρυση του κέντρου Chabad

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, το Chabad της Ελλάδας είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος Chabad-Lubavitch, αφιερωμένο στην πνευματική και σωματική ευημερία των απανταχού Εβραίων, υπό την ηγεσία του Lubavicher Rebbe, Ραβίνου Menachem M. Shneerson obm.

Έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια συνεργασίας με τις εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, το Chabad άνοιξε ένα μόνιμο κέντρο στην Αθήνα την άνοιξη του 2001 και το 2009 στη Θεσσαλονίκη.

Το Chabad of Athens, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μαθημάτων, προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα εβραϊκής μάθησης. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν ομάδες συζήτησης για Σύγχρονα Εβραϊκά Θέματα, Εβδομαδιαίες Ομάδες Μελέτης Ταλμούδ και Τορά, Μαθήματα Εβραϊκής Φιλοσοφίας και Μυστικισμού, Ειδικά Προγράμματα Εορτών, δημοσίευση εβραϊκού υλικού στην ελληνική γλώσσα, Εβραϊκή υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αρχική σελίδα, γεύματα Shabbat και τουριστική βοήθεια.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα της εβραϊκής ζωής για κάθε Εβραίο στην Ελλάδα: οι ηθικές αξίες και οι πλούσιες παραδόσεις που έχει να προσφέρει ο Ιουδαϊσμός είναι πράγματα που κανένας Εβραίος δεν πρέπει να στερηθεί. Η εντολή μας είναι η εβραϊκή συνέχεια. Το καθήκον μας είναι να κάνουμε τον Ιουδαϊσμό προσβάσιμο σε εσάς», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κέντρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ